Hviderussisk oppositionsmand: EU kan presse Lukashenko væk på to-tre måneder

Hviderussisk oppositionsmand: EU kan presse Lukashenko væk på to-tre måneder

23.04.2011

.

”Europa har en reel chance for at skubbe Hviderusland i en demokratisk retning,” siger Oleg Volchek til RÆSON og efterlyser en fælles handlingsplan fra EU. Volchek er en af de mest markante oppositionspolitikere i landet, formand for Hvideruslands menneskerettighedsorganisation ”Retshjælp til befolkningen” og var for nylig i Danmark på invitation af Helsinkikomiteen. ”Hviderusland tjener vestlig valuta ved salg af gas, olie, våben, tekstil og kemiske produkter. EU kunne nedfryse hviderussiske selskabers og deres samarbejdspartneres konti.” Gør EU det, vurderer den prominente jurist, ”at der går to-tre måneder, inden Lukashenko går af” – uden skud og blodsudgydelser.

Af Anastasia Stolovitskaya

RÆSON: Hviderusland har været regeret af diktatoren Alexander Lukashenko i 17 år med jævnlige meldinger om forbrydelser mod opposition, kritikere og menneskerettigheder. Hvordan vil du beskrive situationen lige nu?
Oleg Volchek: Det er kun den udøvende magt der fungerer i Hviderusland. Ingen af de personer i landets militære politi – militia’en – som i løbet af 15 år har udøvet vold mod mig, er blevet anklaget for det. Jeg har flere gange mistet min juridiske licens og er blevet forhindret i at føre min professionelle beskæftigelse. Der er tusindvis af borgere der oplever det samme. Jeg kunne nævne mindst 30 navne. Ytringsfrihed er under konstant undertryk. Avisernes omløb skal ikke overstige 22.000 eksemplarer. Og inden man kan få sin sag til betragtning hos forfatningsdomstol skal man samle 50.000 stemmer, hvilket er stort set umuligt.

RÆSON: Hvad har den hviderussiske befolkning brug for?
Volchek: På trods af en kraftig antivestlig propaganda viser de sidste meningsmålinger, at hele 48 procent af den hviderussiske befolkning støtter landets politiske udvikling i en vestlig retning. Mine kollegaer og jeg har de sidste 15 år arbejdet på en ny demokratisk forfatning på baggrund af vores erfaringer fra Europa og USA. Desværre var vi ikke forberedte nok til præsidentvalget 19. december sidste år. Den hviderussiske befolkning er blevet så afkræftet i 16 år, at vi ikke kan klare regimeskiftet alene. Hvideruslands befolkning regner med vestens støtte og stoler ikke længere på Lukashenko. Rusland har også spillet en rolle i befolkningens opfattelse af Lukashenko ved at sende en film i fire serier – ”Krestnyj Batka” eller ”Gudfader” -, som fremstiller Lukashenko som en magtsyg og psykisk ustabil lovbryder. Det mest interessante er, at seerne er begyndt at opfatte ham sådan. Politisk har Rusland dog taget en neutral holdning. Rusland har givet tilsagn om et lån til Hviderusland, men understøtter ikke sine ord med handling.

RÆSON: Hvordan kan EU hjælpe Hviderusland?
Volchek: For at EU kan yde støtte, er det nødvendigt med en fælles handlingsplan. Hviderusland tjener vestlig valuta ved salg af gas, olie, våben, tekstil og kemiske produkter. EU kunne eksempelvis nedfryse hviderussiske selskabers og deres samarbejdspartneres konti. Rusland har ifølge Putin investeret 52 milliarder dollar i landet i løbet af de sidste 15 år. De midler ligger i de hviderussiske selskaber i Europa. Det ville lægge hårdt pres på Lukashenko. Forbud mod indrejse af hviderussiske prominente personer i EU har allerede båret frugt. Europa har en reel chance for at skubbe Hviderusland i en demokratisk retning. Vi i oppositionen arbejder for en EU-konsolideret handlingsplan, der vil lægge pres på Lukashenko. Vi har bemærket en stigende interesse for vores sag i Europa, og særdeles i Danmark. Det er afgørende, at EU støtter den hviderussiske opposition.

RÆSON: Kan Lukashenko bevare sin post, hvis Rusland støtter ham politisk?
Volchek: Forholdet mellem Lukashenko og præsident Medvedev er blevet væsentlig forværret i løbet af det sidste halvandet år. Lukashenko har gentagne gange kritiseret Rusland, har ikke anerkendt Nordossetien eller Abkhasien som russiske territorier og har heller ikke skabt grobund for russiske forretningsmuligheder i Hviderusland. Det er derfor, at Rusland holder tilbage med lånet til Hviderusland, og at den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov støtter EU-sanktionerne mod Hviderusland og har kritiseret militia’ens voldelige adfærd ved præsidentvalget

RÆSON: Kan de forværrede økonomiske forhold initiere systemskifet?
Volchek: Hvideruslands økonomis lægger et reel pres på landets regering. Benzinpriserne er helt i vejret, og madprodukterne er de dyreste i Europa. Og hverken oppositionen eller Lukashenko havde forventet, at 90.000 demonstranter ville protestere ved præsidentvalget sidste år. Alt dette tyder på en chance for, at der kan opstå en spontan revolution. Det er netop økonomien, der kan fremkalde reformer.

RÆSON: Hvad skal der til for at vælte Lukashenko?
Volchek: Der skal først og fremmest et retfærdigt valg til. Jeg tror på, det er realistisk i den nærmeste fremtid, selv om Lukashenko fortsat styrer landet med hård hånd.

RÆSON: Er den hviderussiske opposition synonym med liberalisme?
Volchek: Ja, naturligvis. Vores menneskerettighedsforkæmpere er liberale. Det er vores organisation også, men befolkningen henvender sig i første omgang til vores organisation, der beskæftiger 30-40 personer, for at få kendskab til deres rettigheder. De seneste meningsmålinger viser, at 38 procent af det hviderussiske folk stoler på menneskerettighedsorganisationerne. Vi er en af de tre største menneskerettighedsorganisationer i landet. Under urolighederne ved valget 19. december blev op imod 700 personer anholdt, og vi gjorde et stort arbejde ved at yde advokatassistance og berolige de anholdtes familier. I dag eksisterer der to forskellige bevægelser i Hviderusland: duene og høgene. De første vil gå den rolige evolutionens vej, mens de sidste er Lukashenkos tilhængere og ønsker mere kontrol, diktatur og ingen dialog med Rusland. De sidste er foreløbigt vinderne, men Lukashenko mister sin legitimitet dag for dag.

RÆSON: Er der en chance for, at udviklingen i landet bliver som i Libyen?
Volchek: Det er tvivlsomt. Civilsamfundet i Hviderusland mangler sammenhold på grund af KGBs systematiske arbejde i gennem mange år. Befolkningen har ikke tradition for at organisere sig. Derudover vil militæret ikke rette våben mod civile. Lukashenko ved, at han skal garantere stabilitet til militæret, inden han kan regne med dets støtte. Det kan han ikke kan på længere sigt. Det er ikke våben der vil sejre, men oplysning, og her vil de elektroniske medier spille en vigtig rolle. Der vil hverken være skud eller blodsudgydelser. Vi er europæere og vil ikke tage voldelige midler i brug. Jeg mener, Hvideruslands vej er ”evolutionens vej”, den langsomme men stabile udvikling i retning af demokratiet, som er fremkaldt af en række forhåndsværende faktorer. Her er det især landets grusomme økonomiske situation, Ruslands neutralitet, og Vestens pres på Lukashenko. Vi er europæere og 75 procent af vores befolkning er af en fælles hviderussisk afstamning. Det er derfor, Hviderusland vil vælge en rolig, europæisk vej til demokratiet. Hvis Lukashenko ingenmidler får fra hverken valutareserverne eller Rusland, så vurderer jeg, at der går to-tre måneder, inden Lukashenko går af. Den mest realistiske udvikling er nemlig, at han selv forlader præsidentposten.

RÆSON: Hvad er det bedste og det værste scenario for Hviderusland?
Volchek: Det værste, der kan ske fra nu af, er, at Hviderusland gentager historien under Nicolae Ceaușescu, Slobodan Milošević eller Muammar Gaddafi. Men jeg tror på, at hviderusserne vælger sin egen vej. Der skal en række tiltag til for at vende befolkningens tankegang i den demokratiske retning, men befolkningen er klar til et holdningsskifte – det viser blandt andet den russiske filmserie , som jeg har nævnt tidligere, som har ændret seernes opfattelse af Lukashenko. Folket er træt af regeringens politik. 15 militia-betjente tog sit eget liv alene sidste år, og der har allerede været to i år. Jeg er optimist, når det kommer til Hvideruslands fremtid. Vi skal nok komme på rette spor ved hjælp af en fredelig revolution. Hviderusserne er vant til fred, og vi i oppositionen går ikke imod Hviderusland – vi går imod Lukashenko og hans tilhængere, der ødelægger landet.

LÆS ANALYSEN “HVIDERUSLAND: TORTUR OG UNDERTRYKKELSE OPTRAPPES” HER

Foto: Regeringssædet i Minsk, Hviderusland (commons.wikimedia.org).

Anastasia Stolovitskaya (f. 1979) er cand.mag. i Kultur-og Sprogmødestudier og Engelsk fra RUC og BA i engelsk og tysk fra Skt. Petersborg Universitet. Oprindeligt fra Rusland. Var Congressional Fellow i US Kongres i 2006, hvor hun arbejdede med den internationale dagsorden for Congressional Human Rights Causus og House International Relations Committee.