Østeuropa: De vigtigste nyheder uge 13

Østeuropa: De vigtigste nyheder uge 13

01.04.2011

.

Hver fredag udvælger RÆSON de vigtigste nyheder fra Østeuropa, Balkan, Kaukasus, Rusland og Centralasien. Presseklippet er en del af vores nye Østeuropasatsning, hvor vi også leverer en strøm af reportager og analyser fra regionen. Følg med under fanebladet Østeuropa.

Af Ota Tiefenböck, RÆSONs Østeuroparedaktør

UKRAINE: Tidligere præsident sigtet i mordsag
Ukraines tidligere præsident Leonid Kutjma er blevet sigtet for mordet på den ukrainske journalist Heorhiy Gongadze. Gondgadze, som var kendt for afsløringer om korruption i den ukrainske politiske top blev kidnappet i september 2000. Hans krop blev senere fundet med afhugget hoved nær Kiev. Anklagerne mod Kutjma er ikke kendt på nuværende tidspunkt. Kutjma selv benægter enhver forbindelse til mordet, men har hyret den amerikanske stjerneadvokat Alan Dershowiz som sin forsvarer. Den tidligere premierminister og nu oppositionsleder Julia Tymosjenko beskylder Ukraines nuværende præsident Viktor Janukovitj for at iværksætte sagen mod Kutjma for at fjerne fokus fra landets egentlige problemer: dårlig økonomi, en elendig social sektor og stigende priser.

KOSOVO: Præsident valgt ulovligt
Kosovos forfatningsdomstol har erklæret den afstemning, der gjorde Behgjet Pacolli til præsident for Kosovo, forfatningsstridig. Partierne Kosovos Demokratiske Liga og Alliancen for Kosovos Fremtid indgav efter afstemningen 22. februar en klage til domstolen og har nu fået medhold i, at en pause før tredje og sidste afstemningsrunde var i strid med forfatningen. Det er ikke afklaret, hvilke konsekvenser dommen får. Men Pacolli kan formentlig se frem til en ny afstemningsrunde i Kosovos parlament.

ASERBAJDSJAN: Uroen ulmer
Oppositionen forbereder nye protestaktioner mod magthavere i hovedstaden Baku. Protestaktionerne skal ifølge uafhængige kilder finde sted 2. april som en direkte forlængelse af demonstrationerne 11. og 12. marts, hvor hundredvis af oppositionens tilhængere forlangte demokratiske reformer og præsident Ilham Aliyevs afgang. Protesterne blev slået brutalt ned af det aserbajdsjanske politi og resulterede i flere anholdelser og efterfølgende forfølgelser af unge aktivister og uafhængige journalister. Leder af oppositionspartiet Musavat Bevægelsen, Isa Qambar, siger til Radio Free Europe, at oppositionen vil fortsætte protesterne. Demonstrationerne er direkte inspireret af begivenhederne i Mellemøsten. Men det er ifølge RÆSON`s kilder i Aserbajdsjan tvivlsomt, at landet er på vej mod en egentlig revolution.

KASAKHSTAN: protester mod præsidentens plan om genvalg
Menneskerettighedsaktivister og oppositionen demonstrerede mandag i hovedstaden Astana i protest mod det kommende præsidentvalg 2. april. De mener, valgets formål er at forlænge den nuværende præsident Nursultan Nazarbaevs tid ved magten og opfordrer vælgerne til at boykotte valget. Nazarbaev har været Kasakhstans præsident de sidste 20 år. Tre andre præsidentkandidater har stillet op til posten som landets præsident: Zhambul Akhmetbekov fra Kommunistpartiet, Mels Eleusizov fra Økologisk Union og leder af Patrioternes Parti Gani Kasymov. Men det er tvivlsomt, om de har en reel chance. I en rapport udsendt 21. marts betegner valgobservatøre fra OSCE valgkampen som manipuleret til fordel for den nuværende præsident.

SLOVAKIET: Borgmestre skal kunne læse
Den slovakiske regering overvejer at vedtage, at man skal have et minimum af uddannelse for at kunne blive valgt til borgmester. Premierminister Iveta Radicova mener ifølge den slovakiske avis Sme, at en borgmester naturligvis både skal kunne læse, skrive og regne. Årsagen til det kontroversielle forslag er, at 23 slovakiske byer har fået en borgmester af romabaggrund ved lokalvalget i efteråret – hvoraf nogle havde svært ved at læse deres embedserklæring op. Det medførte heftig debat. Regeringen har bedt landets eksperter i valgret undersøge, om forslaget er i overensstemmelse med den slovakiske forfatning.

Ota Tiefenböck (f. 1957 i Prag, Tjekkiet) er RÆSONs Østeuroparedaktør. Ota er tidligere redaktør ved Sjællandske Medier og nu freelancejournalist med speciale i Balkan, Kaukasus og Øst- og Centraleuropa. Han skriver blandt andre for Information, Kristeligt Dagblad og enkelte norske aviser. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole, samt fra Rytmisk Musikkonservatorium i Prag.