Ukrainebrief: Zelenskyj rejste til USA med en plan for sejren – men hvordan ser sejren ud?

29.09.2024


I denne uges Ukrainebrief dykker vi ved i Volodymyr Zelenskyjs besøg til et USA midt i en hektisk valgkamp og ser nærmere på den fredsplan, han havde med sig i hånden. For hvad går den egentlig ud på – og hvad siger Ukraines vestlige allierede til den?

RÆSONs Ukrainebrief udkommer hver anden uge med et overblik over de vigtigste nyhedsanalyser fra og om krigen i Ukraine.

Zelenskyj rejser til USA – midt i den amerikanske valgkamp. Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, var i denne uge på besøg i USA. Og midt i den amerikanske valgkamp kunne den ukrainske præsident ikke undgå at blive gjort til centrum for netop dén. Og mens Demokraterne bød Zelenskyj varmt velkommen, valgte den republikanske præsidentkandidat at sende et andet signal: “Ukraine is gone”, lød det fra Donald Trump under et vælgermøde i svingstaten North Carolina, og Zelenskyjs rejseplaner endte således med at blive udvidet med et besøg til Trump Tower i New York sidst på ugen. Det vender vi tilbage til sidst i briefen.

Inden da besøgte Zelenskyj bl.a. præsident Biden samt videpræsident og demokratisk præsidentkandidat Kamala Harris. Og i onsdags, 25. september, holdt Zelenskyj en tale ved FN’s generalforsamling, hvor han delvist løftede sløret for detaljer i den fredsplan, som den ukrainske præsident er rejst over Atlanten med. Men hvad kan vi for nuværende sige om Zelenskyjs planer for sejr – eller fred?

En ukrainsk overhånd på slagmarken?  Inden vi dykker ned i, hvad vi ved om Zelenskyjs plan, vil det være oplagt at se nærmere på timingen. Zelenskyjs sejrsplaner kommer nemlig i kølvandet på ukrainernes nyvundne momentum med indtoget i den russiske provins Kursk. Et tiltrængt skifte i det initiativ, der længe har været på russernes hænder. Og netop den militære overhånd er noget, som Zelenskyj betoner i sin plan. Ikke desto mindre rykker de russiske styrker stadig frem i det østlige Ukraine, hvor navnlig det væsentlige knudepunkt Pokrovsk er under hårdt pres. Samtidig fremgår det fra Institute for the Study of War (ISW), at russerne – efter mange måneders forsøg – er tæt på at erobre byen Vuhledar, et andet vigtigt knudepunkt længere mod syd. Hvad Ukraines tab af Vuhledar vil betyde, kan du læse mere om i analysen her.

USA fastholder restriktioner på langtrækkende våben – endnu. Der er med andre ord brug for yderligere støtte, hvis ukrainerne skal skabe den militære overhånd, som Zelenskyj efterspørger. Biden kvitterede da også for besøget ved at love 8 milliarder dollars i militærstøtte – herunder glidebomber, som særligt russerne har benyttet sig af, og som ukrainerne nu kommer i besiddelse af. Glidebomberne er effektive til at ramme nedgravede positioner og angribe langs skyttegrave, men leveringen af dem er også en påmindelse om, hvad Zelenskyj ikke fik med fra besøget: USA har nemlig stadig ikke løftet de omdiskuterede restriktioner på langtrækkende missiler, hvormed ukrainerne vil kunne angribe mål længere inde på russisk territorium. Putin har da heller ikke holdt sig tilbage for at advare Vesten om at løfte restriktionerne: Så sent som i forgårs, under et møde i det russiske sikkerhedsråd, drøftede Putin således, hvordan Rusland burde tage sin atomare våbenstrategi op til revision. Og i en artikel bragt i The New York Times lyder det, at kilder i USA’s efterretningsvæsen har advaret om, at Rusland ville angribe USA og allierede kræfter, hvis Kyiv fik tilladelse til at ramme mål dybere inde i Rusland. Det kan du læse om her.

 

Leveringen af glidebomberne er også en påmindelse om, hvad Zelenskyj ikke fik med fra besøget: USA har nemlig stadig ikke løftet de omdiskuterede restriktioner på langtrækkende missiler
_______

 

NATO er nøglen. “Vi må skabe de nødvendige forhold, der kan presse Rusland til ikke længere at ignorere fredsplaner og fredsmøder”, lyder hovedbudskabet i planen ifølge The Kyiv Independent. Samme medie beretter desuden, at Ukraine i den forbindelse – og netop for at undgå en uholdbar våbenhvile – vil bede om NATO-medlemskab, ikke inden for nogle år, men inden for nogle måneder.

Ingen våbenhvile – eller afgivelse af territorium. Ifølge kilder tæt på Zelenskyj, som tyske medier har talt med, afviser Ukraine fuldstændig en potentiel våbenhvile. Det skulle særligt være Zelenskyj, der personligt er meget imod en våbenhvile, da en “frysning af konflikten blot vil flytte den russiske aggression ind et nyt stadie”, som han udtalte i sin daglige aftentale til den ukrainske befolkning 18. september. Samtidig er det stadig uklart, hvor meget spørgsmålet om potentielle territoriale afståelser eller indrømmelser fylder i Ukraines planer, og derfor ser det ud til, at Ukraine fastholder en total afvisning af at afstå land til Rusland.

Vestlige ledere er ikke imponerede. The Kyiv Independent beretter også om, hvordan flere vestlige ledere ikke er synderligt imponerede over Zelenskyjs plan. Kilder fortæller, hvordan planen ikke indeholder meget nyt, og at det mest specifikke, der findes i planen, er ønsket om våbensystemer og leverancer. Og med en præsident Biden, der kun sidder fire måneder tilbage i Det Hvide Hus, indeholder planen ingen klare forskrifter for, hvordan den amerikanske præsident effektivt kan udnytte tiden. Kamala Harris, vicepræsident og demokratisk præsidentkandidat, der også holdt møde med Zelenskyj og blev delagtiggjort i planerne, brugte sin tale på et understrege, at “nogen i det her land ønsker, at Ukraine skal afstå store dele af sit territorium, acceptere neutralitet og indgå sikkerhedsaftaler med andre lande”, og pointerede – dog uden at nævne navne: “De forslag er de samme som Putins, og lad os være helt tydelige – det er ikke en plan for fred. Det er planer for overgivelse.”

Zelenskyj var om muligt endnu mere klar i mælet, da han afviste en anden plan om ”land for fred” fremlagt af Kina og Brasilien. Ukraine vil aldrig acceptere de afståelser af ukrainsk territorium, som planen lægger op til, fastslog han under sin tale til FN’s Generalforsamling og tilføjede, at fredsforslaget ville betyde genindførelsen af en ”brutal kolonial fortid”.

Et besøg i Trump Tower. Som nævnt i indledningen af briefen resulterede skærmydslerne mellem Ukraine og Trump i, at Zelenskyj – ifølge et opslag delt på Trumps sociale medier – fik arrangeret et besøg hos den republikanske præsidentkandidat i New York. Og ifølge seneste artikel fra Mikkel Vedby Rasmussen her på RÆSON skal man læse Trumps udtalelser om Ukraine fra North Carolina i netop dét lys: Donald Trump vil have diskussionen om Ukraines sejrsplaner til også at handle om Donald Trump. Og mens det er begrænset, hvad vi ved om samtalen udvekslet i Trump Tower, fik vi dog et efterfølgende pressemøde, hvor udsigten til sejr blev betonet med et presserende tidsaspekt: “Præsidenten (Zelenskyj) ønsker at bringe en ende på krigen så hurtigt som muligt”, lød det fra Donald Trump, der, med Zelenskyj ved sin side, ligeledes understregede sit gode forhold til Vladimir Putin og mindede om, at ”der skal to til en tango”.

Ukraines sidste chance? Netop tidsaspektet af udsigterne til fred i Ukraine er Trump ikke den eneste om at betone. I et indlæg i El Pais udtrykker den britiske historiker Timothy Garton Ash bekymring over udviklingen og Ukraines muligheder for på kort sigt at opnå store nok sejre til, at Putins generaler reelt vil ”fortælle ham, at han taber”, og at det dermed bliver muligt at opnå en retfærdig og varig fred. ”Dette kan være sidste chance for at give Ukraine mulighed for at opnå noget, der med rimelighed kan kaldes en sejr,” skriver Garton Ash, der tegner et dystert billede af udsigterne, hvis Vesten ikke leverer den støtte, ukrainerne efterspørger: ”Ellers vil Kyiv sandsynligvis blive tvunget til at søge en våbenstilstand på et tidspunkt næste år og forhandle ud fra en position af svaghed. Det ville ikke være fred, blot en pause før endnu en runde krig.” ■

 

“Præsidenten (Zelenskyj) ønsker at bringe en ende på krigen så hurtigt som muligt”, lød det fra Donald Trump, der, med Zelenskyj ved sin side, ligeledes understregede sit gode forhold til Vladimir Putin og mindede om, at ”der skal to til en tango”
_______

 

Af Niels Koch-Rasmussen og Gustav Thyrri. ILLUSTRATION: Scranton, Pennsylvania, 22. september 2024: Zelenskyj besøger Scranton Army Ammunition Plant, hvor artilleri og mortergranater produceres – og deler store leverancer til Ukraine [FOTO: Den Ukrainske Præsidents Kontor]


For at læse hele artiklen kan du købe adgang her.

Login