Stine Bosse: Pia Kjærsgaards EU-modstand er uden hold i virkeligheden
18.09.2021
Hvordan er det gået i EU med vaccine-udrulningen? Trods børnesygdomme er vi nu et sted, hvor EU-fællesskabet har givet flere stik pr. borger, end man har i USA. I slutningen af august havde vi vaccineret over 70 pct. af befolkningen. Til gengæld har EU-Kommissionen ikke dikteret, hvilke corona-restriktioner Danmark har skullet indføre. Det har mor Mette helt selv sørget for, som Pia Kjærsgaard – af alle – da må være opmærksom på.
Kommentar af Stine Bosse, formand for Europabevægelsen
PIA KJÆRSGAARDS indlæg i RÆSON (”Nej, EU. Pandemibekæmpelse er og bliver et nationalt anliggende”) er et eksempel på klassisk følelsesbaseret retorik. Påstanden er, at EU-landene er for forskellige til at håndtere epidemier sammen. Og at kriser ikke kan løses med mere EU.
Jeg kan oprigtigt blive i tvivl om, hvorvidt, at Pia Kjærsgaard helt er klar over, hvordan EU-landene har samarbejdet om håndteringen af corona-krisen. Der er meget substans, som Pia Kjærsgaard springer over – fx nævner hun slet ikke, at det er EU-landene, der har stået for indkøbet vacciner sammen.
Da corona-krisen ramte i marts 2020, var det en ny situation ikke blot for Danmark men for alle EU-landene. Samarbejdet om sundhed er ikke grundfæstet i EU-traktaten. Det er et mellemstatsligt samarbejde, som måtte stables på benene, straks da corona-krisen ramte.
Det var særligt omkring sensommeren 2020, at EU-landene måtte handle hurtigt for at finde fælles løsninger på indkøbet af vacciner. Gennem en fælles styregruppe med nationale repræsentanter gav man EU-Kommissionen bemyndigelsen til at laveindkøb af vacciner. Hen imod efteråret 2020 skete der det, at den danske regering bad Folketinget om flere midler til EU’s vaccine-indkøbs-strategi. Og det var i den forbindelse, atDansk Folkepartisagde nej.
Det er en Dansk Folkeparti-classic. Først klager man over, at cyklen ikke virker ordentligt. Så stikker man en kæp i hjulet på den
_______
Det er en Dansk Folkeparti-classic. Først klager man over, at cyklen ikke virker ordentligt. Så stikker man en kæp i hjulet på den. Og når den alligevel kører videre, ignorer man dét. Som Pia Kjærsgaard gør det nu.
Pia Kjærsgaard ignorerer også fuldstændigt, at Lægemiddelstyrelsen så tydeligt, som det er tilfældet, har bakket den fælles indsats op. Tidligere direktør for LægemiddelstyrelsenThomas Senderowitzhar med al tydelighed signaleret, at Danmark ikke ville kunne få det samme antal vacciner, så hurtigt som det skete, på egen hånd. Vi ville havne bagerst i køen. Og vi ville aldrig nogensinde selv have kunnet producere vaccinerne i det tempo, vi har set.
EU-Kommissionen har ikke dikteret, hvilke corona-restriktioner Danmark har skullet indføre. Det har mor Mette helt selv sørget for, som Pia Kjærsgaard – af alle – da må være opmærksom på. Til gengæld har EU-Kommissionen hele forløbet igennem anbefalet, at områder, hvor smitte-situationen var ensartet (det kunne være Sønderjylland og Nordtyskland) godt kunne have åbne grænser mod hinanden. Det har Sundhedsstyrelsen ikke protesteret over. Og beslutningen har hele tiden ligget hos Danmark.
Tidligere direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderowitz har med al tydelighed signaleret, at Danmark ikke ville kunne få det samme antal vacciner, så hurtigt som det skete, på egen hånd. Vi ville havne bagerst i køen
_______
EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen signalerer lige nu, at man i EU skal sætte flere midler af til overvågningen af smitte-udbrud og nye epidemier og have et advarselssystem, der fungerer lynhurtigt. Desuden sender von der Leyen et klart signal om, at vi skal have købekraft i det europæiske fællesskab og sørge for, at vi er selvforsynende med vacciner. At alt dette skræmmer Pia Kjærsgaard går over min forstand.
Og hvordan er det så gået i EU med vaccine-udrulningen? Trods børnesygdomme er vi nu et sted, hvor EU-fællesskabet har givet flere stik pr. borger end man har i USA. I slutningen af august havde vi vaccineret over 70 pct. af befolkningen. Cyklen kører i højt tempo, og Pia klager over tempoet igen.
I min – og de sundhedsfaglige myndigheders optik – er der ikke meget tvivl: fællesskabet virker. Grænseoverskridende epidemier håndteres med grænseoverskridende løsninger. Vi er stærkere sammen. ■
I min – og de sundhedsfaglige myndigheders optik – er der ikke meget tvivl: Fællesskabet virker. Grænseoverskridende epidemier håndteres med grænseoverskridende løsninger
_______
Stine Bosse (f. 1960) er formand for Europabevægelsen og Plan Børnefonden og bl.a. bestyrelsesformand for TelePost Greenland og medlem af COOP ambas bestyrelse. Hun er uddannet cand. jur. ved Københavns Universitet. ILLUSTRATION: Stine Bosse (Foto: pressefoto)