Jan E. Jørgensen (V): Det liberale argument for øremærket barsel til fædre
17.09.2021
Der er flere, der siger, at Venstres opbakning til øremærket barsel er uliberal. Som siger, at vi griber ind i familiernes frihed. Det skyldes, at de ikke kan kende forskel på frihed og penge fra det offentlige. Frihed er fravær af tvang. Der er ingen, som tvinger nogen til at tage barsel. Hvordan kan det være uliberalt at øremærke barslen ligeligt mellem kønnene?
Kommentar af Jan E. Jørgensen, MF for Venstre
DER FINDES INGEN større glæde end at se sit barn for første gang. De første måneder er fyldt med nye indtryk, glæde og udfordringer for både mor og far. Far har i dag ret til 14 dages barsel sammen med den nyfødte, mens mor har ret til 14 uger.
14 dage og 14 uger er ikke det samme. Det er ikke ligestilling. Det er forskelsbehandling.
Det er der pudsigt nok ikke mange, der har haft behov for at problematisere – på trods af, at familiens frihed til at fordele barslen ikke bliver hverken større eller mindre afhængigt af, om det er far eller mor, der har ret til øremærket barsel.
Hvorfor mon denne skævhed ikke er blevet italesat? Fordi der aldrig har været ligestilling, når barslen skulle planlægges mellem mor og far. Fordi det i flere generationer har været normen, at mor tager sig af børnene, mens far er ude at arbejde for føden.
Tiderne ændrer sig heldigvis, men ofte går det kun langsomt fremad, fordi lovgivning og normer begrænser det frie valg.
For 20 år siden holdt jeg 3 måneders barsel, da vores datter blev født. Dengang var jeg sikker på, at med tiden ville langt flere fædre tage barsel – men det går helt vildt langsomt.
Alle har fortsat frihed til at holde barselsorlov lige så tosset og lige så længe, man vil. Man skal bare selv betale
_______
JEG TROR IKKE PÅ, at fædrene ikke ønsker at tage barsel. Selvfølgelig er der nogen, men når de så får at vide, at de kan tage orlov helt op til barnets 9 års fødselsdag, så svinder antallet.
Når der ikke er flere fædre, der tager orlov, så tror jeg blandt andet, at det skyldes, at de ikke vil – eller tør – tage barslen på bekostning af deres kone eller kæreste. Det ændres nu med den udvidede barsel til fædre på 11 uger. Nu skabes der ægte ligestilling på barselsområdet mellem mor og far.
Der er flere, der siger, at Venstres opbakning til lige meget øremærket orlov til far og mor er uliberal. Som siger, at vi griber ind i familiernes frihed.
Det skyldes, at de ikke kan kende forskel på frihed og penge fra det offentlige.
Frihed er fravær af tvang. Der er ingen, som tvinger nogen til at tage barsel. Der er ingen pligt til at holde barsel. Alle har fortsat frihed til at holde barselsorlov lige så tosset og lige så længe, man vil. Man skal bare selv betale.
I velfærdssamfundet har vi imidlertid besluttet at gøre det økonomisk attraktivt at holde barsel. Hvis man ikke har råd til at holde fri, så er det jo et problem. Der er kommet flere og flere penge til familier med børn – både gennem lovgivning, dagpenge og overenskomster. Det er godt – men det handler ikke så meget om frihed – det handler om muligheder. Venstre hylder som bekendt både mere frihed og flere muligheder.
Lovgivningen skal ikke afspejle, hvordan kønsrollemønstrene var for flere årtier siden
_______
AT ØREMÆRKE BARSEL ligeligt mellem kønnene, betyder sådan set bare, at alle forældre udstyres med en individuel rettighed – og at der ikke gøres forskel på, om man er far eller mor. Det kan umuligt være uliberalt.
Liberalisme handler i øvrigt ikke kun om frihed, men også om lighed for loven. Lovgivningen skal følge tiden, og derfor skal vi turde forandre for at forbedre. Det betyder, at lovgivningen ikke skal afspejle, hvordan kønsrollemønstrene var for flere årtier siden, hvor manden var på arbejde, og kvinden var hjemme.
Engang var vi i Venstre imod, at to af samme køn kunne gifte sig. Engang var vi også imod mere barsel til fædre. Men tiderne ændrer sig, og vi skal ikke være bange for at blive klogere. Nu sikrer vi en model for forældre, som vil sikre, at flere børn får mere tid med deres fædre. ■
Engang var vi i Venstre imod, at to af samme køn kunne gifte sig. Engang var vi også imod mere barsel til fædre. Men tiderne ændrer sig, og vi skal ikke være bange for at blive klogere
_______
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er MF og kulturordfører for Venstre. Advokat (L). ILLUSTRATION: Jan E. Jørgensen på Christiansborg [Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix]