Jonathan S. H. Nielsen om flykapringen i Minsk: Vi kan og må ikke acceptere statsterrorisme i hjertet af Europa

26.05.2021


Lukashenko fører krig mod sin egen befolkning, og det burde have været nok til, at verdenssamfundet reagerede. Det var det desværre ikke, og nu gambler han også med EU-borgeres sikkerhed. Derfor kræver situationen mere end erklæringer med skarp ordlyd. Vi kan og må ikke acceptere statsterrorisme i hjertet af Europa.



Kommentar af Jonathan S.H. Nielsen

ROMAN PROTASEVICH og hans kæreste Sofia Sapega havde været i Athen, for at han som journalist kunne dække Svetlana Tikhanovskayas besøg i den græske hovedstad. Her havde den belarusiske oppositionsleder, og den formodede virkelige vinder af præsidentvalget i august sidste år, holdt møder med fremtrædende politikere, og Protasevich havde dokumenteret det og delt billeder online.

Efter nogle hektiske måneder, hvor han havde været nødt til at flygte fra sit hjemland og finde sig til rette i Vilnius – da han gennem sit arbejde for uafhængige belarusiske medieplatforme som Nexta_tv og Belamova havde påkaldt sig diktatorens vrede – havde der været tid til at slappe af og nyde rejsen sydpå. Da han og kæresten endelig skulle hjem, havde de booket en direkte forbindelse fra Athen til Vilnius med Ryanair. Det skulle de ikke have gjort.

 

I Belarus gennemføres stadig henrettelser ved pistolskud, og selvom det sjældent er brugt mod politiske fanger, så har Lukashenkos håndlangere udråbt ham til terrorist for hans journalistiske virke
_______

 

Risikerer dødsstraf
Allerede i den græske lufthavn skete der noget mærkeligt. En russisktalende mand prøvede at affotografere 26-årige Protasevichs pas, og han skrev til kollegaer om den mærkelige oplevelse. Han steg dog ombord på flyet, der fløj den korteste rute mellem de to lufthavne. Ind over belarusisk luftrum.

Hvad der præcis skete ombord på flyet, er endnu ikke endeligt bekræftet. Klart er det dog, at agenter fra den belarusiske efterretningstjeneste KGB var ombord på flyet, og at der indkom en falsk bombetrussel, med hvilken man ville tvinge flyet til at lande i hovedstaden Minsk. Desuden blev et svært bevæbnet Mig-kampfly fra det belarusiske luftvåben sendt på vingerne på Alexanders Lukashenkos personlige ordre. Ryanair-piloterne havde intet alternativ. De måtte nødlande i Belarus.

Straks vidste Roman Protasevich, hvad klokken var slået. Til medpassagerer forklarede han, at det var på grund ham, at flyet blev tvunget ned, og til personalet oplyste han, at en landing kunne betyde, at han ville blive idømt dødsstraf af det belarusiske regime. I Belarus gennemføres stadig henrettelser ved pistolskud, og selvom det sjældent er brugt mod politiske fanger, så har Lukashenkos håndlangere udråbt ham til terrorist for hans journalistiske virke – og terrorister kan mødes af lovens hårdeste straf.

Protasevich prøvede derefter at gemme sin laptop og mobiltelefon i kærestens bagage, men desværre uden held. Da flyet landede blev de begge arresteret, og ingen så ham i et døgn. Da han endelig dukkede op i en video på belarusisk stats-tv, bar hans ansigt tydelige mærker af tortur, og han sagde lavmeldt, at han blev behandlet ordentligt, hvorefter han bekendte sine ”forbrydelser”.

 

I sidste uge døde den indsatte Vitold Ashurak, der var en af flere end 400 politiske fanger. Samtidig kommer der historier frem om, at politiske fanger tvinges til at bære mærker og bånd, der signalerer, at der er fri jagt på dem internt i fængslerne
_______

 

EU kunne skrue op
Alexander Lukashenkos ekstreme handling fik straks ledende europæiske politikere til at tale om statsterrorisme og luftpirateri, og der blev rejst krav om nye sanktioner mod det belarusiske regime. Der blev hurtigt gjort plads til den drøftelse på EU-topmødet mandag den 24. maj.

I EU-kredse har man længe talt om en såkaldt ”fjerde sanktionspakke” mod Belarus. De tre første kom i månederne efter præsidentvalget, men siden 17. december har man ikke skruet op for presset fra EU’s side.

Sikkerhedsofficerer, der hjemme deltager i mord og tortur på demokratiaktivister, kan frit rejse på ferie i EU, også selvom nye forbrydelser løbende ser dagens lys. I sidste uge døde den indsatte Vitold Ashurak, der var en af flere end 400 politiske fanger. Samtidig kommer der historier frem om, at politiske fanger tvinges til at bære mærker og bånd, der signalerer, at der er fri jagt på dem internt i fængslerne. EU kunne vælge at skrue op for rejseforbud, så kendte medlemmer af sikkerhedsstyrkerne udelukkes fra Unionen. Mange navne er, blandt andet takket være belarusiske hackere, kendte, så opgaven ville være mulig.

EU kunne også vælge at gå målrettet efter de store, statsejede virksomheder, der er rygraden i Lukashenkos regime, og som sikrer ham økonomien til at fastholde et stort sikkerhedsapparat. Hvorfor skal den norske energigigant Yara have lov at samarbejde tæt med mineraludvindingsselskabet Belaruskali, når det er kendt, at deres medarbejdere er frataget almindelig, arbejdsretlig beskyttelse som for eksempel retten til at strejke?  I USA er man gået længere og har blandt andet ramt et belarusisk raffinaderi så hårdt, at russerne har været nødt til at skrue ned for deres subsidierede råolieeksport til Belarus. På den måde rammes Lukashenkos økonomi med dobbelt kraft.

 

Intet demokratisk land har anerkendt ham som vinder af præsidentvalget, så det er ærlig talt absurd, at sportsfolk tvinges til at medvirke i hans selvforherligende show
_______

 

Man kunne også indføre sportssanktioner, så Lukashenko ikke får mulighed for at sole sig i det internationale rampelys, der følger med, når man er vært for internationale konkurrencer. Intet demokratisk land har anerkendt ham som vinder af præsidentvalget, så det er ærlig talt absurd, at sportsfolk tvinges til at medvirke i hans selvforherligende show. Ishockeyforbundet traf selv den nødvendige konklusion da sponsorerne begyndte at trække sig. VM blev rykket væk fra Belarus. Helt så nemt går det ikke med EM i banecykling, og allerede i næste måned sendes danske atleter planmæssigt til Belarus. Sådan behøver det ikke at være.

Krig mod egen befolkning
Endelig er der god grund til at indføre sanktioner, der fremadrettet kan sikre den civile luftfart. Europæiske flypassagerer skal være trygge, og Lukashenko har ingen respekt for civil luftfart. I bagklogskabens lys burde vi have vidst det. Allerede efter et år på præsidentposten skød hans væbnede styrker en luftballon ned i det sydvestlige Belarus, hvorfor to amerikanere piloter mistede livet.

EU-topmødet tog en række skridt i den rigtige retning. Selvom vi endnu ikke kender det nærmere omfang af beslutningerne, så blev det faktisk besluttet at indføre både personlige og økonomiske sanktioner. Den europæiske flytrafik over Belarus lukkes ned, hvilket i sig selv kommer til at koste Lukashenko mellem 50 og 70 mio. dollars, og belarusiske luftfartsselskaber formenes adgang til EU-luftrum. Man erklærede samtidig villighed til at finansiere en hjælpepakke på 3 mia. euro, hvis Belarus slår ind på et demokratisk spor.

Lukashenko fører krig mod sin egen befolkning, og det burde have været nok til, at verdenssamfundet reagerede. Det var det desværre ikke, og nu gambler han også med EU-borgeres sikkerhed. Derfor kræver situationen mere end erklæringer med skarp ordlyd. Det kræver at Lukashenko og hans forbryderiske regime rammes, hvor vi kan ramme det, og at kræfter for positiv forandring, som Roman Protasevich og hans journalistiske kollegaer, beskyttes så godt, vi kan. Vi kan og må ikke acceptere statsterrorisme i hjertet af Europa. ■

 


Lukashenko fører krig mod sin egen befolkning, og det burde have været nok til, at verdenssamfundet reagerede. Det var det desværre ikke, og nu gambler han også med EU-borgeres sikkerhed

_______

 





Jonathan S.H. Nielsen (f. 1979) har boet, rejst og studeret i Belarus og har fulgt landets politiske udvikling i mere end femten år. Han har mødt og oplevet en lang række af de centrale aktører og arbejdet tæt sammen med unge belarussere. Og han blogger om Belarus på sin facebookside (facebook.dk/jonathannielsen) og har i en årrække rådgivet journalister, diplomater og politikere om belarussiske forhold. Jonathan er uddannet jurist og skrev speciale i EU’s udenrigspolitik ift. Belarus. Professionelt er han direktør i brancheforeningen Aktive Ejere og tidl. særlig rådgiver for VLAK-regeringen. ILLUSTRATION: Belarussere, der bor i Polen, demonstrerer ude foran Belarus ambassade og viser det forbudte, historiske Belarusiske flag for at vise modstand mod arrestationen af Roman Protesevich, Warszawa, 25. maj 2021. [FOTO: Attila Husejnow/SOPA Images via ZUMA Wire/ Ritzau Scanpix]