Uffe Gardel følger udviklingen #18: Epidemien er noget mere hårdnakket, end vi regner med

Uffe Gardel følger udviklingen #18: Epidemien er noget mere hårdnakket, end vi regner med

04.04.2020

.

Både Sundhedsstyrelsen og Seruminstituttet har begået en lille fejl, potentielt med store konsekvenser. Det bliver ved og ved i Italien. Rusland overspiller sine kort – og bliver irettesat. Singapore må stramme hårdt.

RÆSON stiller denne artikel gratis til rådighed, så alle kan læse den. Magasinet, der ikke modtager nogen form for støtte, drives alene af sine egne indtægter (salg af abonnementer, bøger, arrangementer mm): Selvom denne artikel er gratis at læse, håber vi derfor, du vil tegne abonnement: 250 kr./året, 200 for studerende og pensionister



Af Uffe Gardel

Et vue ud over nyhedsdøgnet giver ikke meget at glæde sig over. Jeg begynder herhjemme, hvor vi en del gange har hørt, at risikoen for at dø, hvis man bliver smittet, ligger mellem 0,3 og 1,0 procent. Sundhedsstyrelsen skrev det i sin allerførste corona-strategi den 5. marts: ”Den estimerede dødelighed for CO-VID-19 er 0,3-1% varierende over aldersgrupper”, og tallet er blevet citeret igen og igen.

Men det er forkert. Oplysningen stammer fra WHO, men den gælder ikke mere, for WHO har rettet den. Talspændet 0,3 til 1,0 blev nævnt af WHO i en situation report den 19. februar på grundlag af tre videnskabelige undersøgelser, men tallet blev rettet allerede dagen efter:

”Siden offentliggørelsen af modelestimaterne i gårsdagens ”Emne i fokus” har en af forskergrupperne indgivet en korrektion af deres estimat for infektion-dødsraten (IFR), med et nyt estimat på 0,94 pct. (95 pct. konfidensinterval 0,37-2,9). Dette erstatter det laveste estimat for IFR på 0,33 pct., men ligger stadig under det højeste estimat på 1,0 pct.”

Så tre promilles dødelighed kan vi godt glemme; vi skal længere op. En oplysning, som måske vil gøre indtryk på de flere og flere virologer, der taler for at opbygge ”flokimmunitet” – tror vi på WHO’s tal, vil den koste 30.000-35.000 mennesker livet. De danske myndigheder har aldrig givet os et estimat for, hvad flokimmunitet vil koste i menneskeliv, og derfor ved vi ikke, hvilken vægt de har lagt på det – nu tilbagetrukne – underkantsskøn på 0,3 procent. Men læg mærke til, hvor bredt konfidensintervallet er: Vi ved så lidt om denne sygdom. Dødeligheden kan være næsten tre procent, men den kan også være meget mindre. Men formentlig ligger den på en lille procent.

 

WHO skriver i sin allernyeste situation report den fra 3. april, at man har nye oplysninger: Covid-19-smittede uden symptomer smitter ikke ret meget
_______

 

MENS VI ER ved flokimmunitet, vil jeg gerne vende tilbage til Kåre Mølbaks interview i Politiken forleden. Det var her, han hældte WHO og dets krav om test og smitteopsporing ned ad brættet. Hans hovedargument var: ”en smitter […] meget tidligt i sygdomsforløbet i modsætning til sars, som smittede meget sent i sygdomsforløbet, så strategien med at finde alle cases og isolere dem, teste deres kontakter, sætte dem i karantæne og følge op på dem, den holder altså ikke i en sygdom, der er så udbredt i befolkningen, som vi må antage, at den er, også i Danmark.”

Altså: Man kan ikke indfange en sygdom, som smitter fra mennesker, der ikke er syge.

Men nej. WHO skriver i sin allernyeste situation report den fra 3. april, at man har nye oplysninger: Covid-19-smittede uden symptomer smitter ikke ret meget.

”Data fra publiceret epidemologi og virologiske undersøgelser giver bevis for, at COVID-19 hovedsageligt overføres fra symptomatiske personer til andre, som de er i tæt kontakt med via dråber fra åndedrættet, ved direkte kontakt med smittede personer, eller ved kontakt med forurenede genstande og overflader.”

Så er det måske alligevel muligt at indfange denne virus.

Italien står stille
Ja, Italien står stille, lammet af nedlukning – men det gør fronterne i krigen mod sygdommen desværre også. Italien lukkede hele landet hårdt ned den 10. marts. Man begyndte så småt at kunne se et fald i antallet af nye tilfælde 13 dage senere, hvilket passer meget godt med inkubationstid plus den tid, hvor patienter bare er hjemme, men får det værre og værre, indtil de ringer til lægen.

Men så holdt faldet op, tallet steg igen, faldt så igen, og steg lidt igen. Fredag blev der atter føjet 4.500 nye tilfælde til listen.



Antallet af konstaterede tilfælde kan påvirkes af, hvor mange man tester. Det kan antallet af døde tværtimod ikke – og det viser samme billede, bare lidt tidsforskudt:



Det er altså, som om italienerne bliver ved med at smitte hinanden, selv om landet er holdt i et jerngreb, og der er store bøder for at gå uden for en dør uden god grund.

APROPOS ITALIEN, så fortalte jeg i går om den russiske hjælp, som ledsages af voldsom russisk propaganda. Torino-avisen La Stampa har skrevet kritisk om hjælpen og hævdet, at 80 procent af udstyret var ubrugeligt, og den russiske ambassade har protesteret og taget til genmæle.

Men den skulle lige have en tak mere, syntes man i den russiske regering, så det russiske forsvarsministeriums talsmand skrev på Facebook om La Stampa, at avisen skulle huske, at ”den, som graver en grav for andre, falder selv i den” og – på engelsk: ”Bad penny always comes back”. Det udløste rasende protester fra adskillige italienske aviser, som kom deres trængte kolleger i Torino til hjælp. De krævede, at regeringen tog afstand fra denne kun let tilslørede trussel.

Det gjorde den italienske regering så endelig sent fredag eftermiddag. På Facebook skrev det italienske forsvarsministerium, at man var taknemmelig for hjælpen, men krævede ”respekt for den nationale presses ytringsfrihed”. Ministeriet fortsatte: ”[M]an må tage afstand fra den upassende tone i nogle af de udtalelser, som er fremsat af det russiske forsvarsministeriums talsmand over nogle artikler i italiensk presse. Ytringsfriheden og retten til kritik er grundlæggende værdier i vores land […]”.

 

Så det ser ud til at ende med, at den russiske propagandaoperation slår fejl – ene og alene fordi det russiske forsvarsministerium ikke kunne dy sig for at bruge rockermetoder mod en kritisk avis
_______

 

Klokken halv ni om aftenen var der omsider også en solidaritetserklæring fra Bruxelles; EU-Kommissionen skrev i et tweet, at: ”Trusler mod journalister er uacceptable”.

Så det ser ud til at ende med, at den russiske propagandaoperation slår fejl – ene og alene fordi det russiske forsvarsministerium ikke kunne dy sig for at bruge rockermetoder mod en kritisk avis. Moskva overspillede sine kort og måtte indkassere en irettesættelse, hvor man havde håbet på lutter taknemmelighed og goodwill.

Singapore bliver europæisk
Ude i verden valgte Singapore fredag at indføre hård lockdown i hele bystaten. Man har ellers satset på det, vi kunne kalde en asiatisk model, med karantæne for indrejsende og opspring af smittemønstre. Men det har ikke virket godt nok, og efterhånden er man slået ind på en europæisk model. I sidste uge lukkede man barer og biografer, men lod restauranter holde åbent, hvis de sørgede for god afstand mellem gæsterne. I går fredag gav man op og lukkede landet hårdt ned i en måned.

Endelig er der vores naboland, Sverige. Mange har været meget bekymrede for udviklingen, men lige nu ser den ud til at have stabiliseret sig. Dødstallet faldt faktisk lidt fra torsdag (59 døde) til fredag (43 døde). Der indlægges ret stabilt mellem 40 og 50 mennesker på intensivafdelinger, og sådan har det været i en halv snes dage. Epidemien er fortsat især noget, som foregår i Stockholm; incidensen i Skåne er langt lavere end i nogen dansk region. (22 til fælde på 100.000 indbyggere mod 34 i Nordjylland).

Men man gør sig ingen illusioner: ”Vi kommer til at tælle de døde i tusinder,” sagde statsminister Løfven fredag. ■

 

Men man gør sig ingen illusioner [i Sverige]: ”Vi kommer til at tælle de døde i tusinder,” sagde statsminister Løfven fredag
_______

 



RÆSON stiller denne artikel gratis til rådighed, så alle kan læse den. Magasinet, der ikke modtager nogen form for støtte, drives alene af sine egne indtægter (salg af abonnementer, bøger, arrangementer mm): Selvom denne artikel er gratis at læse, håber vi derfor, du vil tegne abonnement: 250 kr./året, 200 for studerende og pensionister

Uffe Gardel (f. 1960) er journalist, oversætter og kommunikationsrådgiver, cand.merc. i finansiering. ILLUSTRATION: Læge på hospital i Barcelona inden behanding af coronapatienter [foto: Francisco Àvia_Hospital Clínic/flickr]