Rosa Lund: Det er nu, vi for alvor mærker vigtigheden af et fælles skattefinansieret sundhedsvæsen
12.03.2020
.
Det skattefinansierede sundhedsvæsen med lige adgang for alle kan sikre, at vi ikke rammes lige så hårdt af coronavirussen. Men vores sundhedsvæsen har i mange år desværre været udsat for store besparelser, og det betyder, at personalet i forvejen løber (for) hurtigt. Det kan snart betyde, at ikke alle kan få behandling.
Kommentar af Rosa Lund
EFTER JEG FIK KONSTATERET sklerose i 2011, lærte jeg med årene – efter chokket om selve diagnosen havde lagt sig – at leve mit liv på en måde, hvor jeg prøver at gå glip af så lidt som muligt. Jeg vil gerne have det hele med, for jeg aner ikke, hvordan min sygdom udvikler sig, og om min krop pludselig holder op med at fungere. Jeg opfatter derfor heller ikke mig selv som en person, der er bange for noget. Men det har ændret sig de seneste uger. Min kroniske sygdom betyder, at jeg spiser immunforsvarsdæmpende medicin. Jeg er dermed i risikogruppen for at blive meget hårdt ramt af corona. Jeg har ingen anelse om, hvordan coronavirussen vil påvirke min krop og mit helbred.
Som kroniker har jeg i forvejen mange ting, jeg dagligt skal tænke over og håndtere – jeg er sikker på, at andre kronikere kan genkende det at være bekymret i hverdagen. Det sidste, vi har brug for, er, at mennesker uden sundhedsfaglig viden fortæller os, at vi skal tage at slappe af ift. corona.
Jeg har ikke selv nogen sundhedsfaglig baggrund, og derfor tager jeg i særlig grad de informationer, der kommer fra Sundhedsstyrelsen, meget alvorligt. Det skal du også gøre, hvis du er sund og rask. Når du passer på dig selv, passer du også på alle dem, der har brug for vores sundhedsvæsen. Selvom det måske virker fristende at holde en stor fest, nu hvor natklubberne lukker, eller samle alle dine venner og bekendte til middag, så lad vær med det. Særligt unge mennesker kan være smittebærere uden at vide det – og kan derfor viderebringe virussen til andre, som vil blive ramt hårdt.
Ligesom børn ikke stopper med at blive født, vil der stadig være mennesker, der […] bliver syge og har brug for sundhedsfagligt personale. Med andre ord: Vores sundhedsvæsen skal i denne tid både tage hånd om coronavirus og alt det, de plejer
_______
Udover at jeg ikke ved, hvordan corona vil påvirke min krop, skulle jeg blive smittet, aner jeg ikke, om jeg pludselig får behov for akut hjælp fra sundhedsvæsenet, fordi der sker en forværring af den kroniske lidelse, jeg allerede bærer rundt på. Ligesom børn ikke stopper med at blive født, vil der stadig være mennesker, der kommer til skade og bliver syge og har brug for sundhedsfagligt personale. Med andre ord: Vores sundhedsvæsen skal i denne tid både tage hånd om coronavirus og alt det, de plejer.
JEG PRISER MIG endnu engang lykkelig over at bo i et land med et skattefinansieret sundhedsvæsen, som vi alle har adgang til. Men hvis sundhedsvæsenet bliver totalt overbelastet, kan mennesker med alvorlige sygdomme, gravide eller tilskadekomne ikke få hjælp. Det er derfor, at vi bliver nødt til at tænke os om og mindske smittespredningen.
Det skattefinansierede sundhedsvæsen med lige adgang for alle kan sikre, at vi ikke rammes lige så hårdt af coronavirussen som andre lande i samme situation. Men vores sundhedsvæsen har i mange år desværre været udsat for store besparelser, og det betyder, at personalet i forvejen løber (for) hurtigt. At der ikke er nok sygeplejersker, og at der mangler læger i Udkantsdanmark. Derfor er der en øget risiko for, at det hele knækker sammen. Lige nu gør alle, hvad de kan for at bidrage; udstyr bliver stillet til rådighed, elever og studerende hentes ind til at arbejde, og pensionerede læger og sygeplejersker hjælper til. Det er godt.
Men når vi er ude på den anden side af den her pandemi, skal vi huske, hvad og hvem det var, der fik os igennem det. Vi skal huske, at det var et sundhedsvæsen, hvor man ikke skal have dankortet, men sygesikringskortet op af lommen – og at den model betyder, at vi bedre er i stand til at stoppe en smitte, fordi alle har råd til lægehjælp. Vi skal huske, at når læger, sygeplejersker, jordemødre, portører og SOSU-hjælpere og -assistenter løber rigtig hurtigt – og har for dårlige arbejdsforhold – så betyder det, at ikke alle kan få behandling. Det mærker vi ekstra hårdt nu.
Jeg bøjer mig i støvet for alle de mange mennesker, der lige nu knokler for at holde os alle sammen raske og holde smitten nede – og jeg håber, at alle de politikere, der lige nu med rette hylder velfærdens helte, også husker det, når budgetterne for fremtidens Danmark skal lægges. ■
Jeg håber, at alle de politikere, der lige nu med rette hylder velfærdens helte, også husker det, når budgetterne for fremtidens Danmark skal lægges
_______
Rosa Lund (f. 1986) er medlem af Folketinget og bl.a. retsordfører for Enhedslisten. ILLUSTRATION: Hillerød Hospital [foto: Thomas Vilhelm/Scanpix]