Uffe Gardel: Hvis ikke corona-krisen tages meget alvorligt, vil vores sundhedssystem bryde sammen

Uffe Gardel: Hvis ikke corona-krisen tages meget alvorligt, vil vores sundhedssystem bryde sammen

09.03.2020

.


Regeringen har kun sig selv at takke for, at dens beskedne coronavirus-tiltag drukner i idioti og bagatellisering. Offentligheden er slet ikke forberedt på, hvor alvorlig denne krise er – men den kan få fatale konsekvenser for hele samfundet.

Kommentar af Uffe Gardel, journalist og kommunikationsrådgiver

På sin vis ligger de danske myndigheder og det danske sundhedssystem, som de har redt: Efter ugers beroligende meldinger fra autoriteterne vil forståelsen for regeringens coronavirus-udspil, som blandt andet anbefaler aflysning eller udskydelse af alle større arrangementer i Danmark, mange steder være behersket.

Mens epidemien har taget fart i Europa, har eksperter i Danmark søgt at berolige. Samtidig har medierne blot gengivet de beroligende udtalelser, der ikke mindst er kommet fra eksperter på Statens Seruminstitut.

”Tallene peger indtil videre på, at virussen har nogenlunde samme dødelighed som almindelig årstidsinfluenza, så det er nærliggende at sammenligne med den,” sagde en overlæge fra Seruminstituttet den 25. februar, og to dage senere sagde en afdelingslæge, at ”der er altså forskellige ting, der taler for og imod, om den er mere eller mindre alvorlig i forhold til influenza.” Hans budskab blev klart forstået af for eksempel TV Lorry, der gav interviewet med ham overskriften ”Ekspert: Derfor bør du ikke være bange for at dø af Coronavirus”.

Imens fortsatte først og fremmest Italien med at indrapportere en hastig stigning i antallet af konstaterede tilfælde, og desværre en ige så hastig stigning i antallet af døde. Det påvirkede dog ikke Statens Seruminstitut, der for blot få døgn siden var klar med endnu en beroligende melding, der blev bragt af medierne under overskrifter som ”Statens Serum Institut om Corona-virus: Minder måske mere om almindelig influenza end om SARS”.

 

De danske myndigheder har selv været ude om, at danskerne ikke tager regeringens tiltag alvorligt; forholdsreglerne rammer en uforberedt offentlighed
_______

 

Idioti fra danske medier
Jeg tager ikke her stilling til, om det kan være sandt, hvad eksperterne siger. Godt nok tvivler jeg og finder udtalelserne lettere ansvarsløse, men det er sådan set lige meget i den akutte krise. Her siger jeg kun: Med sådanne udtalelser – som ikke bliver modsagt af for eksempel Sundhedsstyrelsen – må man ikke blive overrasket, når mange spørger, om ikke regeringen med sine nyeste tiltag overdriver.

”Så piskede Mette en stemning op”, skrev Ekstra Bladets opinionsredaktør om regeringens henstillinger.

Vorherre bevares. Folk dør ude i Europa, og den danske regering beder folk om at opføre sig ansvarligt; dét kaldes at piske en stemning op. Jyllands-Posten trumfer dog idiotien ved at spørge en fremtidsforsker, hvad hun mener om regeringens henstillinger.

”Det er for mig at se ude af proportioner,” mener hun. ”Det virker, som om man sætter hele verdensøkonomien på pause, fordi der er en forkølelsesvirus, der breder sig.”

En forkølelsesvirus. På et tidspunkt da det italienske sundhedsvæsen, et af verdens bedste og mest effektive, er ved at synke i knæ.

Igen: De danske myndigheder har selv været ude om, at danskerne ikke tager regeringens tiltag alvorligt; forholdsreglerne rammer en uforberedt offentlighed. Det er ikke mere end en uge siden, jeg diskuterede med et ægtepar i min bekendtskabskreds, om ikke de skulle aflyse deres skiferie i Norditalien. De tøvede – der var jo ingen rejseadvarsel fra Udenrigsministeriet, og de kloge sagde, det ikke var meget værre end influenza. Jeg håber, de endte med at blive hjemme.

 

Iranerne blev mødt med vantro. De måtte have sjusket med optællingen af antal tilfælde, sagde man, siden de havde så høj dødelighed. Nu har Italien lige så høj dødelighed
_______

 

Italien på grænsen
Lad mig hoppe videre til Italien: Antallet af corona-tilfælde stiger støt og roligt med cirka 25 procent pr. døgn. Desværre stiger antallet af døde hurtigere endnu, og det samme gør andelen af dem, som er blevet så syge, at de skal på intensivafdeling.

De døde først: Andelen af de konstaterede tilfælde i Italien, som er endt med døden, kom fredag aften op på 4,2 procent. Det er tal, som svarer til dem, Iran meldte om for en uges tid siden. Iranerne blev mødt med vantro. De måtte have sjusket med optællingen af antal tilfælde, sagde man, siden de havde så høj dødelighed. Nu har Italien lige så høj dødelighed.

Det er værre med intensivpatienterne. Der er ingen mangel på ligkister, men der er kun et begrænset antal respiratorer og sengepladser. Vi er nu oppe på, at 700 mennesker i Italien – næsten hver tiende af alle konstaterede tilfælde – optager en intensivplads. I mange tilfælde skal de simpelthen lægges i respirator, og dér skal mange af dem tilsyneladende være i ugevis.

”Desværre er denne infektion en ”lumsk” infektion i den forstand, at patienten har det fint, indtil [der indtræder] en hastig forværring, og når forværringen indtræder, er der behov for hurtigt at lægge ham i respirator. Vi har aldrig før prøvet at indlægge 100 personer med lungebetændelse på bare en uge,” siger en italiensk læge til den italienske tv-station La 7.

Og nu er grænsen ved at være nået. Italien har pt. 5.090 sengepladser på intensivafdelinger, men de står altså ikke bare tomme og venter på en corona-epidemi; 90 procent af dem er, som normalt, allerede belagt. De resterende 10 procent, der udgør den frie kapacitet, er dermed ved at være brugt op af coronavirus-patienter.
Hvad gør man så? Aflyser og udskyder operationer, for eksempel, og fjerner alle, man kan, fra intensivafdelingerne. Så får man lidt luft. Samtidig har det italienske sundhedsministerium udstedt et dekret om hurtigt at udvide antallet af intensiv-sengepladser med 50 procent, altså til cirka 7.500. Der skal indkøbes udstyr – respiratorer, ikke mindst. Der skal indrettes særlige corona-hospitaler, og de regionale myndigheder har fået tilladelse til at anvende bygninger uden for det offentlige hospitalsvæsen – om nødvendigt ved at beslaglægge dem. Der skal også skrabes sundhedspersonale sammen fra hele landet, som efter et hurtigt kursus i at betjene en respirator skal tage sig af de syge.

Det er dér, Italien er. Og det er dén situation, vi ikke skal havne i herhjemme. Den danske regerings indgreb er snarere alt for forsigtigt end det modsatte.

 

Det er dér, Italien er. Og det er dén situation, vi ikke skal havne i herhjemme. Den danske regerings indgreb er snarere alt for forsigtigt end det modsatte
_______

 

Tag det nu alvorligt
Britiske The Lancet, verdens mest anerkendte lægefaglige tidsskrift, skrev lørdag i en leder:

”Denne coronavirus er ikke godartet. Det politiske svar på epidemien bør derfor afspejle den trussel mod den nationale sikkerhed, som SARS-CoV-2 udgør. […] Højindkomstlande, som nu står over for deres egne udbrud, må tage rimelige risici og handle mere beslutsomt. De må opgive frygten for de negative konsekvenser for offentligheden og økonomien, der på kort sigt kan følge af, at man indskrænker den offentlige frihed som led i mere handlekraftige foranstaltninger til at bringe smitten under kontrol.”

Et lille regnestykke kan vise, hvad der kunne vente os, hvis vi bare lod stå til. Det følgende er ingen spådom; kun en illustration af størrelsesordenerne.

Sundhedsstyrelsen mener, at 10-15 procent af danskerne kunne ende med at blive smittet med coronavirus. Det er op mod 900.000 mennesker. I Norge venter myndighederne, at helt op mod 25 procent kan blive smittet, men den danske vurdering er altså lavere.

Vi aner intet om, hvor mange af de smittede der får symptomer og bliver til en patient. Fra Italien ved vi dog, at omkring 15 procent af dem, der testes, viser sig at være positiv. Lad os sige, at hver 20. smittede i Danmark ender med at blive corona-syg; så er vi meget forsigtige. Det ville stadig give os 45.000 patienter i Danmark.

Af de italienske patienter bliver godt halvdelen indlagt, og næsten ti procent skal altså på intensivafdeling. Det ville være 4.000-5.000 mennesker. Vores hospitalssystem og sundhedsvæsen ville bryde sammen, hvis det blev udsat for bare en tiendedel af dette. Danmark råde pt. over cirka 550 intensiv-sengepladser; et tal, som man dog hurtigt vil kunne forøge ”voldsomt” ved at tage narkoseapparater i brug – men så kan de jo ikke bruges til operationer så længe.

Når regeringen nu endelig introducerer reelle coronavirus-tiltag, skal tidligere beroligende udmeldinger ikke få os til at trække på skuldrene. Vi skal naturligvis ikke gå i panik. Men vi SKAL tage denne krise meget alvorligt, og vi SKAL have standset denne smitte – og vi har som borgere alle et ansvar for at hjælpe myndighederne med at gøre det. ■

 

Men vi SKAL tage denne krise meget alvorligt, og vi SKAL have standset denne smitte – og vi har som borgere alle et ansvar for at hjælpe myndighederne med at gøre det
_______

 



Uffe Gardel (f. 1960) er journalist, oversætter og kommunikationsrådgiver, cand.merc. i finansiering. ILLUSTRATION: Ledende oversygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Helle Ingmer, ifører sig det beskyttelsesudstyr, hun skal være iført, når hun har med corona-patienter at gøre [foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix]