Morten Dahlin (V): Trods Socialdemokraternes luftkasteller kan vi ikke få mere velfærd for mindre arbejde

Morten Dahlin (V): Trods Socialdemokraternes luftkasteller kan vi ikke få mere velfærd for mindre arbejde

04.04.2019

.


Det er fup og fidus, når Mette Frederiksen prøver at bilde danskerne ind, at hun kan levere mere velfærd for mindre arbejde og tidligere pension. Det hænger simpelthen ikke sammen – og det ved hun i virkeligheden også godt.

Kommentar af Morten Dahlin, folketingskandidat for Venstre

DER BLIVER FLERE og flere ældre i Danmark. Frem mod 2028 forventes gruppen af borgere over 80 år at vokse med 150.000 personer – det er 58 pct. flere end i 2018. I 2057 forventes hver tiende indbygger i Danmark at være over 80 år. Det er 2,5 gange flere end i dag.

Men billedet med den kraftige stigning gælder generelt for de ældre aldersgrupper: Alene de næste 10 år forventes gruppen af 65-79-årige at vokse med 58.000 og dermed være omtrent 7 pct. større end i dag.

Det er kun dejligt, at danskerne bliver ældre. Det skyldes jo i høj grad vores rige samfund og den fornuftige måde, vi har indrettet os på. De ældre har været med til at skabe det Danmark, min generation, der er i den første del af vores arbejdsliv, nyder godt af, og det er selvfølgelig en vigtig prioritet, at de får et godt og værdigt ældreliv.

Men det stigende antal ældre giver også vores samfund nogle udfordringer. For antallet af danskere i den erhvervsaktive alder følger nemlig ikke med stigningen i antallet af ældre medborgere. Nationalbanken fastslog i 2018, at “Andelen af 20-69-årige, hvorfra arbejdsstyrken overvejende rekrutteres, vil falde”.

Oversat til almindeligt dansk: Der bliver hastigt færre og færre erhvervsaktive til at betale for flere og flere pensionister. Det er en udfordring, der er til at tage at føle på.

 

Oversat til almindeligt dansk: Der bliver hastigt færre og færre erhvervsaktive til at betale for flere og flere pensionister. Det er en udfordring, der er til at tage at føle på
_______

 

DERFOR VIRKER DET paradoksalt, at venstrefløjen – med Socialdemokraterne og deres pensionsudspil i spidsen – forsøger at bilde danskerne ind, at vi kan hæve vores velfærdsniveau og samtidig arbejde mindre. For lad os være ærlige: Det kan ikke lade sig gøre.

Selvfølgelig skal vi gøre mere for at hjælpe de nedslidte, så de kan trække sig tilbage tidligere. Og i øvrigt helst med mere end “bare” en folkepension. Det burde i stedet være med en styrket seniorførtidspension – der er markant højere end en folkepension – målrettet de nedslidte.

Men man kan altså ikke både blæse og have mel i munden, så man kan ikke strø om sig med tidlig folkepension til (en endnu ukendt) gruppe af danskere. De kommende år kommer vi til at bruge milliarder og atter milliarder blot på at opretholde det nuværende serviceniveau i vores ældrepleje. Og hvis Socialdemokraterne så samtidig ønsker at øge de offentlige udgifter yderligere, så er der simpelthen ikke råd til at love danskerne, at de over en bred kam kan trække sig tidligere tilbage.

Den tidligere tyske udenrigsminister Guido Westerwelle kom i en diskussion om bistandshjælp engang til at sige “Den, der lover folket velstand uden indsats, inviterer til senromersk dekadence”.

Hans ord ville passe ganske fint til Socialdemokraternes løfter om højere offentlige udgifter og tidligere pensionsalder. Det giver nemlig lige så meget mening, som dengang romerne begyndte at indsætte æsler i deres senat – hvilket var den situation, Westerwelle henviste til.

 

For når vi bliver flere og flere ældre, hvem er der så til at betale regningen? Svaret er lige så simpelt, som det er sandt: Dig. Og mig. Og alle os andre, der må arbejde i flere og flere år
_______

 

DET VÆRSTE VED DET hele er dog, at Mette Frederiksen og hendes valgstrateger udmærket er klar over, at deres forslag ikke hænger sammen. De har helt bevidst fremsat et ufinansieret og ukonkret forslag, der er skræddersyet til, at alle kan sidde derhjemme og tænke “Det er MIG, hun gerne vil give en tidlig folkepension”.

Men sandheden er, at det ikke er dig. For når vi bliver flere og flere ældre, hvem er der så til at betale regningen? Svaret er lige så simpelt, som det er sandt: Dig. Og mig. Og alle os andre, der må arbejde i flere og flere år, fordi vi har valgt at have en af den vestlige verdens dyreste offentlige sektorer. For der er ikke andre til at betale end alle os, der står op om morgenen og går på arbejde.

Det budskab er ikke særlig populært. Det var måske også derfor, at Mette Frederiksen i den seneste TV-duel med statsminister Lars Løkke nægtede at sætte navn på, hvem der skulle tidligere på pension. Fordi hun godt ved, at hendes forslag i virkeligheden ikke hænger sammen.

For når det går godt i samfundet, virker mindre åbenlyst, at vi står med en stor økonomisk udfordring. Men det er i sådanne situationer, at vi har brug for politiske ledere, der tager ansvar og fortæller sandheden. Også selvom man så risikerer at tabe et kommende folketingsvalg.

Selvom det ville være lettere bare at love mere velfærd for mindre arbejde, selvom man godt ved, at den ikke holder i den virkelige virkelighed. ■

 

For når det går godt i samfundet, virker mindre åbenlyst, at vi står med en stor økonomisk udfordring. Men det er i sådanne situationer, at vi har brug for politiske ledere, der tager ansvar og fortæller sandheden
_______

 



Morten Dahlin (f. 1989) er folketingskandidat for Venstre i Sjællands Storkreds samt 1. suppleant til Folketinget. Desuden gruppeformand for Venstre i Greve Byråd. Facebook.com/MortenDahlin. ILLUSTRATION: Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterer pensionsudspil, den 22. januar 2019 (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)