RÆSONs Nyhedsbrev om det tyske valg: De liberales overraskende comeback

RÆSONs Nyhedsbrev om det tyske valg:
De liberales overraskende comeback

20.09.2017

.

Frem til den tyske valgdag 24. september udsender RÆSON som en særlig service et dagligt Nyhedsbrev. Nyhedsbrevet indeholder en række opdateringer foruden de mest interessante historier fra valgkampen, redigeret og skrevet af Lukas Lausen, der i en årrække har skrevet om Tyskland

Kære Læsere,

20. september 2017: Med fire dage til valget forbereder Berlin sig på valgaftenen. Byens forskellige offentlige pladser omdannes til mobile tv-studier, og journalister fra hele verden indtager byen. Kandidaterne? De befinder sig alle andre steder end i Berlin.

Mens den amerikanske præsident i går talte om, hvordan han vil udrydde ”Rocket Man” Kim Jong Uns Nordkorea, hvis landet ikke makker ret, havde den frie verdens leder, Angela Merkel, vigtigere ting at se til. Merkel samler i dag alle regeringens ministre til det sidste kabinetsmøde før søndagens valg. Hvis ikke SPD og CDU efter valget igen finder sammen til en ny udgave af den store koalition, vil det blive det sidste møde med stor enighed og lighed rundt om bordet. Enhver anden regeringskonstellation vil formentlig skabe langt mere debat og intern splid end samlingen af de to store partier, og da FDP sidst var i regering, fra 2009 til 2013, var regeringen præget af større interne kampe.

Meningsmålingerne op til valget forstærker billedet af, at Angela Merkel med 117 pct. sikkerhed får lov til at fortsætte som kansler, mens kampen om tredjepladsen stadig er helt åben. Hvis ikke Merkel vælger at fortsætte regeringen med SPD, vil hun under alle omstændigheder inddrage det liberale FDP i sin regering. Men hvem er FDP egentlig?

FDP: De liberale, der alligevel overlevede
PARTIETS BAGGRUND: FDP har fra begyndelsen været en del af Forbundsdagen og repræsenterer i store træk det liberale erhvervsliv i Tyskland. Mens Venstre i Danmark er et af to store partier, har FDP aldrig været andet end et mindre parti, der – hvis nødvendigt – kunne supplere et flertal. Partiet har ofte deltaget i skiftende regeringer og samarbejdet med både CDU (det meste af tiden) og SPD (for efterhånden mange årtier siden), og FDP var regeringspartner under hele Helmut Kohls lange regeringsperiode fra 1984 til 1998. Når der nu tales om, at der kan blive dannet en ren konservativ liberal regering, er det derfor også en form for ”business as usual” i tysk politik.

 

Ikke mange troede på de liberales overlevelse, efter de havde forladt Forbundsdagen i 2013. Partiet var i en kaotisk tilstand og skulle til at genfinde sig selv
_______

 

Partiets tidligere formand og udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher er kendt som partiets store helt. Som udenrigsminister i 80’erne og 90’erne var det Genscher, der tegnede et stærkt billede af Vesttysklands vilje til genforening, og han var også en af arkitekterne bag den faktiske genforening. Op igennem 00’erne havde partiet genvundet stor selvtillid, og således indtog FDP igen regeringsrækkerne i 2009. Men et stærkt valgresultat og store forventninger kunne ikke ændre på, at partiet i løbet af de følgende års samarbejde med Merkels CDU blev noget udfordret. En uheldig hånd hos FDP’s daværende formand og udenrigsminister Westerwelle, som svækkede Tysklands internationale rolle, en meget svag optræden i medierne og manglende evne til at gennemtrumfe egne mærkesager gjorde, at partiet – som det første i nyere tysk historie – blev valgt ud af parlamentet i 2013.

PARTIET I VALGKAMPEN: Ikke mange troede på de liberales overlevelse, efter de havde forladt Forbundsdagen i 2013. Partiet var i en kaotisk tilstand og skulle til at genfinde sig selv. Christian Lindner, nuværende partiformand og spidskandidat, overtog det svækkede parti og med et nyt og yngre hold ledende politikere og fokus på kerneområderne finans, økonomi, iværksætteri og skat genopbyggede han det. Og i valgkampen 2017 er partiet stærkere end længe. Med op mod 10 pct. i meningsmålingerne er det sikkert, at FDP igen kommer i parlamentet, og mange taler endda om en mulig regeringsdeltagelse – hvilket dog negligerer, at partiet har meget få afprøvede politikere at trække på som mulige ministre.

Særligt de klassiske liberale emner fylder hos FDP i valgkampen: Mindre masseovervågning, bedre vilkår for iværksættere og firmaer, nemmere skatteregler og lavere skat på arbejde. Budskabet bliver pakket ind i unge og friske slogans, som tiltrækker en yngre målgruppe, og spidskandidaten gør en dyd ud af at virke som et ungt og moderne teknologikyndigt menneske fra det 21. århundrede.

Når FDP igen indtager deres pladser i parlamentet, vil det være op til dem at vise tyskerne, at de har lært af deres fejl. Om det betyder, at de bør indgå i en regering eller hellere skal holde sig derfra, vil vi se i løbet af de næste uger.

 

Med op mod 10 pct. i meningsmålingerne er det sikkert, at FDP igen kommer i parlamentet, og mange taler endda om en mulig regeringsdeltagelse
_______

 

ILLUSTRATION: Christian Lindner [foto: Markus Schreiber/Polfoto]