Brexit: May I Leave? #4 – Der er en reel fare for, at konflikten i Nordirland kan bryde ud igen

Brexit: May I Leave? #4 – Der er en reel fare for, at konflikten i Nordirland kan bryde ud igen

20.02.2017

.

Betyder Brexit, at konflikten i Nordirland, der stemte ‘Remain’, nu igen kan blusse op? Og kan Brexit blive en katalysator for en mere sammenhængende og stærk britisk union, der ligesom i imperiets dage kan agere stor spiller på den globale scene? Podcast med lektor ved CBS, Ole Helmersen og lektor ved Aarhus Universitet, Sara Dybris McQuaid samt fra London, Kim Bildsøe Lassen.

Værter: Rikke Marie Damborg & Niels Byrjalsen

I RÆSONs podcastserie – Brexit: May I Leave? – følger vi briternes lange vej ud af EU. Vi spørger en række forskere og iagttagere, hvor Storbritannien og Europa bevæger sig hen i en tid præget af opbrud og store omvæltninger.

Find RÆSON Podcast i iTunes.

Find RÆSON Podcast på Soundcloud.



Udvalgte citater fra udsendelsen:

Ole Helmersen om De Konservatives vælgerbedrag:

”De vælgere, der stemte på De Konservative i 2015, gjorde det bl.a., fordi de regnede med, at partiet levede op til deres eget manifest, hvori det på daværende tidspunkt stod, at man gik ind for at blive i det indre marked. Så i den forstand kan man tale om et vælgerbedrag.”

Sara Dybris McQuaid om politiske ledere, der ikke er blevet valgt:

”Storbritannien er i den prekære situation, at ingen af de politiske ledere er blevet valgt. Theresa May er kommet til efter valget i 2015. Jeremy Corbyn er kommet til efter valget i 2015. Nigel Farage gik af efter Brexit-afstemningen. Liberaldemokraterne fik ny leder. Så ingen af dem, der skal sejle skibet, er valgt.”

Ole Helmersen om Labours krise:

”Labour er i dyb krise. Og Labour er en væsentlig del af årsagen til, at resultatet er endt som det er. De anbefalede Remain, men førte en svag valgkamp og lagde sig slet ikke i selen for at overbevise den britiske befolkning.”

Sara Dybris McQuaid om socialdemokratiernes udfordringer:

”En af socialdemokratiernes udfordringer i konkurrencestatens tid er at kunne fortælle, hvad et arbejdsliv skal være, når det ikke længere skal være produktion og industri. Det har Labour ikke fundet et svar på.”

Ole Helmersen om de kommende Brexit-forhandlinger:

”I de kommende forhandlinger skal Europaparlamentet holdes fuldt informeret, og de er fuldt inddraget hele vejen igennem processen. Imens holdes det britiske parlament udenfor. Det er mildest talt paradoksalt, når der er blevet lagt så meget vægt på parlamentarisk suverænitet i hele valgkampen.”

Sara Dybris McQuaid om Brexit og konflikten i Nordirland:

”Hver eneste gang, der er sket noget de seneste 20 år, er jeg blevet spurgt, om der er fare for, at konflikten bryder ud igen. For første gang vil jeg svare: Ja, det synes jeg faktisk, at der er.”

”Hvis den fysiske grænse mellem Irland og Nordirland trækkes op igen, trækkes den ideologiske grænse også op igen. Og den ideologiske konflikt betyder altså bare noget andet i Nordirland end i det øvrige Storbritannien. Den har en voldelig dimension.”

”EU har siden starten af 1990’erne postet 10 milliarder i at genopbygge Nordirland socialt, kulturelt, psykosocialt og økonomisk. Mange af de penge løber nu til 2020, men hvad der sker med Brexit – hvem der kan erstatte de penge – det ved man jo ikke.”

Ole Helmersen om briternes forhandlingsposition efter Brexit:

”Det er en fundamental anden situation, når man kommer som britisk handelsdelegation til f.eks. Kina og vil forhandle en bilateral aftale på basis af en økonomi med 65 millioner mennesker i stedet for at være en adgang til et marked med 500 millioner mennesker. Det erkender Storbritannien måske ikke helt endnu.”

”Det særlige forhold mellem USA og Storbritannien har været der siden Anden Verdenskrig. Men det er vigtigt at understrege, at det er et særligt forhold, som briterne lægger mere vægt på end amerikanerne.”

Ole Helmersen om den britiske unions fremtid:

”Det lange forløb omkring Brexit vil slide på forholdet mellem de fire nationer i den britiske union. Og man kan ikke udelukke, at der vil komme et forfatningsmæssigt efterspil på et tidspunkt.”

”Problemet med en eventuel føderal konstruktion er, at det vil blive en frygtelig asymmetrisk størrelse, fordi England er så stort og fuldstændigt dominerende befolkningsmæssigt og økonomisk.”

Sara Dybris McQuaid om den britiske unions fremtid:

”Den største udfordring for den britiske union er, hvis englænderne mister interessen for unionen. Jo mere Skotland og Nordirland prøver at sparke sig fri og taler deres egen identitet op mod en britisk identitet, jo mere trætte bliver englænderne af det.”

Sara Dybris McQuaid om den britiske identitet:

”Problemet for Storbritannien er, at deres identitet i høj grad ligger i fortiden. De glorværdigheder, man har udrettet sammen, er historiske. Der er ikke et stort projekt, der ligger foran.”

ILLUSTRATION: Theresa May (foto: EYEVINE/POLFOTO)