
Fordrivelsen af Islamisk Stat bringer ikke fred til Irak: Hvad venter efter slaget om Mosul?
04.02.2017
.Den irakiske kamp mod Islamisk Stat har ført til integreringen af shia-militser i den irakiske regering og dets sikkerhedsstyrker. Militserne kan ikke undværes, men anklages for kidnapning, tortur og drab af irakiske sunni-arabere. Den igangværende offensiv mod Islamisk Stat er hermed en fornyet drivkraft til sekteriske konflikter og grobund for yderligere ekstremisme.
Analyse af Anne Alling
Med den irakiske tilbageerobring af det østlige Mosul anes udsigterne til en sejr over Islamisk Stat i Iraks andenstørste by. Men anklager mod de irakiske styrker og overvejende shia-militser giver en forsmag på nogle af de sekteriske stridigheder, der venter efter offensiven og vil være med til at forme et Irak i fortsat konflikt. Irakiske sunni-arabere hylder i disse dage den irakiske hær for at befri befolkningen fra Islamisk Stats mere end to et halvt års lange styre i Irak, men hadet til de voldelige shia-militser er stort, sejrsstemningen kortvarig og frygten for en ny undertrykkende magt markant.
I samme døgn som den irakiske hær erklærede sejr over Islamisk Stat i den østlige del af Mosul, beordrede Iraks premierminister Haider al-Abadi en undersøgelse af anklager mod regeringens sikkerhedsstyrker og shia-militser for at kidnappe og torturere sunni-arabiske civile i løbet af den igangværende militæroffensiv. Udmeldingen kommer efter adskillige og langvarige beskyldninger fra Iraks sunni-arabere, -politikere og menneskerettighedsorganisationer.
I januar udgav Amnesty International en rapport, der beskriver, hvordan militser fra den shiitiske paraplyorganisation Hashd al Shaabi, også kendt under navnet De Folkelige Mobiliseringsstyrker (PMU) har ”udenretsligt henrettet eller på anden måde ulovligt dræbt, tortureret og bortført tusindvis af mænd og drenge”.
Rapporten beskriver, hvordan ofrene blev samlet op af PMU i deres hjem, på arbejdspladser, i lejre, ved checkpoints eller andre offentlige steder og i flere tilfælde senere fundet skudt.
”De irakiske myndigheder bør omgående udsætte PMU for omhyggelige undersøgelser. Enheder og enkeltpersoner omfattet troværdige påstande om alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne bør ikke deltage i militære operationer før grundige, uvildige og uafhængige undersøgelser af alle påstande er afsluttet,” lyder det fra Amnesty International i den nye rapport.
Shia-militsernes stigende indflydelse
Iraks shia-militser har fået en stigende indflydelse i irakisk militærregi siden Islamisk Stats omfangsrige erobringer i Irak i 2014, hvor terrororganisationen blandt andet fordrev 30.000 irakiske soldater fra Iraks andenstørste by Mosul i løbet af få dage. Kort efter erobringen af Mosul blev PMU etableret ved samling af 40 irakiske shia-militser, og den 19. december godkendte den irakiske præsident Muhammad Fuad Masum endeligt en lov, der indlejrede PMU som en regeringsenhed opererende sideløbende med militæret og på regeringens lønningsliste på niveau med den irakiske hær og politiet.
Mosuls borgere har fået friheden tilbage, men friheden er tilkæmpet af en koalition af en primært shia-ledet hær og en regering med stærk tilknytning til voldelige shia-militser.
_______
Sunni-arabiske politikere kaldte lovvedtagelsen bevis på landets ”shiitiske diktatur”, og blandt den sunni-arabiske befolkning i Irak hersker generelt en stærk kritik af de Iran-støttede shia-militsers stigende politiske og militære indflydelse.
Shia-militsernes officielle rolle i den igangværende militæroffensiv for at tilbageerobre Mosul ligger i Tal Afar, Iraks tredjestørste by vest for Mosul, der fortsat er under Islamisk Stats kontrol og udgør en afgørende forsyningsrute for terrororganisationen mellem Mosul og Syrien.
Men shia-militsernes flag blafrer ikke kun omkring Tal Afar. Afbildninger af shia Imam Hussein portrætteret i skarpe grønne og røde farver på sorte silkeflag er et hyppigt syn på irakiske militærkøretøjer såvel som ved checkpoints og militærbaser i og omkring Mosul, og rygterne svirrer om tilstedeværelsen af Hash al-Shaabi styrker i Mosul kamufleret i blandt andet irakiske politiuniformer.
Da Islamisk Stats krigere rullede ind over Mosuls bygrænse for godt to et halvt år siden, var det til overvejende hyldest fra Mosuls sunni-dominerede befolkning, der længe havde været iagttagere til en stigende shia-dominans og stærkt dalende sunni-indflydelse blandt det irakiske styre. Islamisk Stats krigere lovede magten tilbage til Iraks sunnier og var på den måde et udsigt til håb for befolkningen. Men som månederne gik, og Islamisk Stats ekstremistiske og voldelige styre tog til, falmede også støtten til Islamisk Stat. I hvert fald blandt befolkningens moderate, der nu om end kortvarigt hylder den irakiske hær som deres befriere.
Men en irakisk fordrivelse af Islamisk Stat i Mosul medfører ikke en automatisk sejr over organisationens krigere og sympatisører i det øvrige Irak, snarere tværtimod. Den igangværende offensiv mod Islamisk Stat, ført an af det primært shia-ledede irakiske styre og med international støtte fra 12 lande inklusiv Danmark, er fornyet drivkraft til sekteriske konflikter mellem Iraks sunni- og shia-grupperinger og grobund for yderligere ekstremisme.
Mosuls borgere har fået friheden tilbage, men friheden er tilkæmpet af en koalition af en primært shia-ledet hær og en regering med stærk tilknytning til voldelige shia-militser.
PMU kan trods beskyldninger ikke undværes
PMUs ledere har konsekvent afvist de sidste års beskyldninger om menneskerettighedskrænkelser og kategoriseret dem som enkeltstående tilfælde udført af få separate individer. På pressekonferencen for beordringen af undersøgelsen af anklagerne mod de irakiske styrker understregede premierminister al-Abadi, at forbrydelserne er udført af grupper, der ”udnytter irakiske soldater og shia-militsernes gode navn… spolerer sejrsglæden og nedgør det virkelige billede af de modige sikkerhedsstyrker og deres ofre for at befri landet og for at opretholde sikkerheden”.
Offensiven mod Islamisk Stat går fremad for de irakiske styrker, der senest kunne erklære fuld kontrol over den østlige del af byen. Men de mere end tre måneder lange kampe har kostet de irakiske styrker dyrt, materielt som menneskeligt. Iraks militær opgiver ikke tabstal for deres styrker, men har ikke kunne skjule, at antallet er kritisk højt. Ifølge tal fra FN, felthospitaler og andre internationale organisationer i Irak vurderes det, at 20-25 procent af de irakiske specialstyrker enten er dræbt eller såret, mens det øvrige irakiske militær og politi længe ikke har været i stand til at holde det forventede tempo i offensiven.
Islamisk Stats modstand i vest forventes at være den stærkeste hidtil set, og de irakiske styrker går hermed med størst sandsynlighed nye store tabstal i møde. Med deres titusinder af tropper er PMU for værdifuld en partner for premierminister al-Abadi at vælge fra – anklaget for menneskerettighedskrænkelser eller ej.
_______
Efter sejren i øst venter nye kampe i vest, der byder på snævre tætbefolkede gader og strategisk vigtige lokationer som Mosuls Gamle By, Mosul lufthavn og moskeen hvor Islamisk Stats selvudråbte kalif Abu Bakr al-Baghdadi gav sin første og eneste offentlige tale tilbage i 2014 ved erobringen af byen.
Islamisk Stats modstand i vest forventes at være den stærkeste hidtil set, og de irakiske styrker går hermed med størst sandsynlighed nye store tabstal i møde. Under og ikke mindst efter de blodige kampe vil det irakiske styre have hårdt brug for nye forstærkninger for at holde grebet om landet på kanten til kaos. Med deres titusinder af tropper er PMU for værdifuld en partner for premierminister al-Abadi at vælge fra – anklaget for menneskerettighedskrænkelser eller ej.
Inden militæroffensiven for at tilbageerobre Mosul gik i gang var planen, at de irakiske specialstyrker kun skulle tage del i kampene i den østlige del af byen, hvorefter det irakiske politi og militær skulle tage over i vest. Men efter de første tre måneders erfaring i øst er planerne ændret, og specialstyrkerne skal nu også gå forrest i næste del af offensiven på den anden side af Tigrisfloden, der opdeler Mosul i den øst og vestlige del. En klar udmelding om at det irakiske politi og militær ikke kan magte opgaven selv. Spørgsmålet er nu, om missionen kan lykkes uden at inddrage yderligere forstærkning i form af de irakiske shia-militser. Går PMUs tropper officielt ind over brygrænsen til Mosul, kan det få katastrofale konsekvenser for forholdet mellem Iraks sunni- og shia-grupperinger.
ILLUSTRATION: Soldater fra shia-militsen, PMU står vagt ved en kontrolpost i udkanten af den irakiske by Qayyarah i november 2016 foran røgen fra adskillige oliefelter, der blev sat i brand af Islamisk Stat (foto: Osie Greenway).
Anne Alling (f.1988) er freelancejournalist bosat i Irak og har dækket krigen mod Islamisk Stat i Irak for dansk tv, radio og print siden dens begyndelse i 2014. Anne Alling er Cand. Jour. fra Roskilde og København Universitet samt The New School i New York med speciale i freelancejournalistik i krigs- og konfliktområder. Twitter: @AnneHAlling – www.annealling.com