Peter Skaarup: Stop myterne om DF’s grænsebomme. Øget grænsekontrol er nødvendigt for at bekæmpe kriminalitet
11.07.2015
.I 2012 kostede udgifterne til udenlandske indsatte de danske skatteydere 560 mio. – heraf 200 mio. på østeuropæere. Øget grænsekontrol er en del af svaret.
Kommentar af Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti
I kølvandet på folketingsvalget har der været en debat om Dansk Folkepartis ønske om at få genindført grænsekontrol i Danmark. Her er fakta: Vi ønsker som minimum at få genindført den ordning, vi fik gennemført sammen med den daværende VK-regering i 2011, og som Helle Thorning-Schmidt kort efter valget samme år nedlagde.
Til tider har denne debat været en anelse skæv. Nogle af modstanderne af grænsekontrol svælger i skræmmekampagner. Man påstår, at Dansk Folkepartis ønske om øget grænsekontrol bunder i frygt for fremmede – og man påstår, at vi skulle ønske gammeldags hæve/sænke-grænsebomme. Kendsgerningen er, at vi ønsker grænsekontrollen genindført, fordi vi gerne vil bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet samt få mere styr på, hvem der opholder sig i landet. Så sent som i april i år skrev Jyllands-Posten, at antallet af sigtelser over for rumænere på fem år er steget fra 2.700 til mere end 10.000. Det er et alarmerende højt tal, som vi ikke bare kan ignorere. Ud over de store personlige omkostninger, indbrud og andre former for kriminalitet har for danske borgere, kommer alle de omkostninger, der er forbundet med at retsforfølge udenlandske kriminelle. En opgørelse bragt i Politiken sidste år viste, at udenlandske indsatte i 2012 kostede de danske skatteydere 560 millioner kroner. Heraf udgjorde udgifterne til østeuropæere 200 millioner. Jeg gætter på, at det tal ikke er blevet mindre siden da.
Dansk Folkepartis ønske er ikke enestående i Europa – der er masser af lande i Europa, der har grænsekontrol
____________________
En genindførelse af grænsekontrollen kan være med til at forhindre noget af den udenlandske kriminalitet i landet og dermed mindske omkostningerne, vi har til at retsforfølge dem samt indlogere dem i vore fængsler. Ikke mindst vil man reducere den store utryghed, danske borgere oplever i forbindelse med kriminaliteten. Som det er i dag, kan udlændinge, der får en udvisningsdom, uden videre rejse tilbage til Danmark og fortsætte deres kriminelle løbebane – vi ikke kan opretholde indrejseforbuddet, fordi der ingen grænsekontrol eksisterer mellem Danmark og Schengen-området.
Dansk Folkepartis ønske er ikke enestående i Europa – der er masser af lande i Europa, der har grænsekontrol. Fx er der grænsekontrol i de sydsvenske færgehavne i Helsingborg, Karlshamn, Malmø, Trelleborg og Ystad. Svenskerne har også grænsekontrol på Øresundsbroen i Lernacken. Tyskland har flere gange skærpet sin grænsekontrol med betjente ved grænsen til Polen. Hvorfor er det alene en i international sammenhæng, forholdsvis enkel grænsekontrol i Danmark, der skal have så mange hårde ord med på vejen?
Vi ønsker at gøre brug af moderne teknologi som nummerpladescannere og mobil videoovervågning
____________________
Jeg siger ikke, at dette er svaret på al grænseoverskridende kriminalitet, det er det langt fra. Men de sidste fire års grænseoverskridende kriminalitet har vist os, at vi bliver nødt til at diskutere en øget grænsekontrol – for hvad er alternativet? At fortsætte Helle Thorning-Schmidts linje med at stikke hovedet i busken og passivt vente på bedre tider? Nej, vi må forholde os til fakta i stedet for fordomme. Derfor håber jeg, at vi fremadrettet kan få en saglig debat om fordelene ved en øget grænsekontrol, uden at vi endnu en gang skal debattere fremmedangst.
Vi ønsker at gøre brug af moderne teknologi som nummerpladescannere og mobil videoovervågning, der kan give en masse information til politiet og tolderne. Det afgørende er, at der så er toldere og politi til at anvende den information – derfor er det vigtigt, at kontroltrykket øges, og derfor ønsker vi markant mere mandskab ved grænsen.
Det undrer mig meget, at selv simple fakta ikke får politikerne fra andre partier og modstandere af grænsekontrol til at overveje, om det ikke var en god idé at parkere fordommene og overveje at genindføre grænsekontrollen, så vi i højere grad kan sikre, at de personer, som kommer ind i landet, har rent mel i posen. Den nye regering har åbnet op for en øget grænsekontrol. Den udmelding hilser jeg da velkommen, men det skal sikres, at vi som minimum får samme mulighed for at kontrollere personer ved vore grænser, som Sverige har i dag. Det er kun ret og rimeligt. ◼