Analyse: Kan Indien blive det nye Kina?

Analyse: Kan Indien blive det nye Kina?

20.01.2015

.

Indiens premierminister Narenda Modi sætter med det nye nationaløkonomiske reformprogram ”Make in India” for alvor fokus på Indien som økonomisk stormagt i Asien. Programmet sender især et signal til Kina om Modi´s ambitioner, for selvom Indien næppe bliver en ligeværdig konkurrent til Kina indenfor de nærmeste år, har ”Make in India” potentialet til at bide den kinesiske tiger i halen.

ANALYSE af Henrik Heidebo Svendsen

Efter valget – signalværdi og valgløfter
’Make in India’ er Modis første store politiske projekt i bestræbelserne på at gøre Indien til en økonomisk supermagt. Der er tale om et nyt reformprogram, som har til formål at styrke investeringer, innovation, uddannelse og produktion i vigtige sektorer som maskine- og bilindustrien, tele- og it-industrien, bank- og finanssektoren, medicinalindustrien samt energisektoren. ’Make in India’ har en signalværdi på to fronter. For det første skal programmet ses som Modis forsøg på at skabe optimisme og tro på fremgang i befolkningen. For det andet sender programmet et klart signal til den anden asiatiske sværvægter, Kina.

Logoet for ’Make in India’ er en silhuet af en stor hanløve på en baggrund af tandhjul og møtrikker. De fleste kender beskrivelsen af Kina som en ’tigerøkonomi’. Det er derfor tankevækkende, at Modis regering har valgt løven som symbol på Indiens økonomiske reformprogram. I Asien, hvor symbolik spiller en større rolle i politik end i vesten, er man tilbøjelig til at tro, at Modi signalerer til omverdenen, at der nu er en ny økonomisk ’alfa-kat’ i den asiatiske region. Spørgsmålet bliver så, om den kinesiske tiger og den indiske løve kommer til at kæmpe om globale markedsandele og regional indflydelse i fremtiden.

Kan Indien kopiere Kina?
Mange håber, at Modi kan skabe et kinesisk væksteventyr i Indien og dermed bringe landet ind i en ny økonomisk æra. Flere medier har sammenlignet Modi med Deng Xiaoping, den tidligere formand for det kommunistiske parti i Kina som krediteres for Kinas økonomisk succes. De to lande adskiller sig dog væsentligt fra hinanden både politisk og økonomisk.

Det politiske system i Indien muliggør ikke den samme grad af gennemgribende reformer som etpartisystemet i Kina. Derudover er det økonomiske landskab vidt forskelligt i Indien og Kina. Indien står langt stærkere på områder som f.eks. IT-teknologi og medicin end Kina. Det virker således ikke indlysende at kopiere den kinesiske vækstmodel i Indien, men Modi har derimod en stærk politisk base, hvorfra han kan udvikle en selvstændig ”indisk vækstmodel”, der kan øge konkurrencen mellem Indien og Kina.

Indien og Kina – økonomisk partnerskab eller konkurrenter?
På trods af Indien og Kinas økonomiske forskelligheder tager Modi med ’Make in India’ et skridt mod direkte konkurrence med Kina som verdens ’go-to’ producent. Der vil dog gå lang tid, før den indiske løve bliver et reelt alternativ til den kinesiske tiger. På nuværende tidspunkt har Indien et større potentiale som partner end som konkurrent for Kina, hvilket Modis regering er fuldt bevidst om.

Kina er fortsat ’verdens fabrik’. Men en andenplads efter Kina i fabrikskapløbet vil også være et stort skridt frem for den indiske løve. Det gælder især, hvis Indien samtidigt formår at udnytte, at landet er ”verdens kontor”, og at man særligt indenfor områder som rumforskning og andre højteknologiske sektorer, har mange dygtige virksomheder. Bl.a. afsluttede Indien i 2014 sit første rumprogram til Mars. Modi og den Indiske løve har med andre ord stort potentiale til at påvirke magtbalancen i Asien.

Indien og Kina – magtbalancen i Asien.
Indien har i de senere år investeret massivt i militær udvikling. Indien søsatte således sit hidtil største krigsskib sidste år og har udviklet sit eget langdistancemissilsystem. Samtidig ligger Indien i forhandling med Frankrig om køb af 126 nye jagerfly. Hvis den indiske løve vågner, vil det derfor have en effekt på magtbalancen i Asien og det kan ændre på, hvor længe den indiske løve fortsat vil indordne sig under den kinesiske tiger.

Modi har samtidigt gjort meget for at styrke det strategisk vigtige forhold til USA. Under sit besøg i USA i 2014 mødtes Modi med Præsident Barack Obama samt chefer fra nogle af USA’s største virksomheder. Obama har beskrevet Indien som en strategisk vigtig partner i regionen som modpol til Kina. Obama har således annonceret, at han vil besøge Modi i New Delhi på den symbolsk vigtige indiske Republic Day den 26. Januar i 2015. Under Obamas besøg vil forsvarssamarbejde formentligt være et centralt emne.

Modis – reformernes mand
Modi bliver i Indien anset som en økonomisk hardliner og den politisk stærke mand, der kan gøre op med Indiens tunge bureaukrati og udbredte korruption. Løftet om stigende økonomisk vækst i Indien var således grundstenen i Modis valgkamp ved premierministervalget sidste år. Modi bliver i Indien anset som den økonomiske hardliner og politisk stærke mand, som kan gøre op med Indiens tunge bureaukrati og udbredte korruption.

Modi og hans parti BJP har været aktive på den reformpolitiske front, hvor de har gennemført en række tiltag, som sandsynligvis vil gavne Indiens økonomi på langt sigt. Modi har reformeret Indiens banksystem, forøget udviklingsbudgettet til de fattigste regioner af Indien samt skåret i antallet af embedsmænd og ministre, hvilket har ført til kortere beslutningsprocesser internt i regeringen. Det bliver dog afgørende for Indiens mulighed for at blive en betydelig modspiller økonomisk og militært til Kina, at reformprogrammet ”Make In India” gennemføres.

Et nyt politisk landskab i Indien
Modis reformer har en stadig stigende opbakning i befolkningen. Modis parti BJP har således absolut flertal i parlamentets underhus Lok Sabha, og det er første gang i 30 år, at regeringen har haft flertal her. Tidligere regeringer har hvilet på skrøbelige koalitioner med alt fra Indiens kommunistparti til partier med udelukkende regionale interesser. Modi og BJP har endnu ikke flertal i det indiske overhus, man kan få det ved en sejr ved delstatsvalgene i Delhi og Bihar i år.

En sådan sejr er sandsynlig. Det største oppositionsparti India, National Congress (INC) ledet af Gandhi-familien, der har regeret Indien siden 1947, tabte mere end to tredjedele af sine stemmer til Modis BJP ved regeringsvalget i 2014. Alt tyder således på, at Modi har ændret det politiske landskab i Indien permanent, og at han vil fortsætte sin fremmarch i 2015. Hvis han får succes med reformerne, kan den indiske løve blive en reel magtfaktor i Asien såvel som globalt.

Henrik Heidebo Svendsen, Business Analyst, Master of International Relations fra University of Melbourne, Australien, arbejder dagligt som Business Analyst i Mumbai, Indiens finansielle centrum, hvor han rådgiver danske firmaer i udførelse og udarbejdelse af markedsstudier og strategier for det Indiske marked. Han arbejder desuden som ekstern konsulent og researcher i sikkerhedsbranchen. ILLUSTRATION: Indiske fabriksarbejdere. [Foto: World Service]