RÆSON i USA: Derfor vinder Obama
06.11.2012
.Orkanen Sandy har givet præsident Obama vind i sejlene. Han har indhentet Romney i de nationale målinger og her på selve valgdagen står han til at vinde ni ud af elleve svingstater. Det skyldes ikke kun Sandys hærgen, men orkanen gav Obama en tiltrængt chance for at være folkekær præsident.
Af Casper Hindse, New York City
LÆS OGSÅ:
– RÆSON i USA: Sådan foregår Obamas valgkampagne
– Senatsvalg: Overset valg kan tippe magten i USA
Jim Burgess er brugtvognsforhandler i New Jersey. Normalt. For orkanen Sandy flåede halvdelen af hans forretning med sig og efterlod Jim med biler, der var mere klar til skrot end til at sælge. Alligevel ser Jim Burgess noget positivt midt i tragedien.
”Nu har jeg faktisk tænkt mig at stemme ved præsidentvalget! Det havde jeg ikke for en uge siden,” siger den trinde, tyndhårede Jim og stirrer frem for sig. Orkanen ændrede hans syn på præsident Obama. Eller rettere: Hans høje tanker om USA’s 44. præsident vendte tilbage.
For fire år siden ikke blot stemte Jim Burgess på Barack Obama. Han var også en aktiv del af kampagnen i New Jersey og han fældede endda en glædeståre på valgnatten: ”Alligevel havde jeg tænkt mig, at holde mig hjemme denne gang,” forklarer han: ”Det skulle være min stille protest imod, at Obama mangler at lukke Guantanamo”.
Men tirsdag morgen vågnede Jim Burgess op og så i fjernsynet dén mand, han mener, bør være præsident de næste fire år: ”Obama talte ikke længere om valgkamp, om Romneys mange fejl og mangler eller om skræmmeeksempler. Nej, han talte om rigtige mennesker som mig, der havde mistet det meste i stormen. Han var ikke politiker, han var præsident. En samlende figur, vi kan stole på i svære tider,” forklarer Burgess.
Efterskælvene går Obamas vej
Nu kunne Jim Burgess jo være en enlig svale, men det er han ikke. For Jim er udtryk for en tendens, der kun er blevet klarere de seneste dage i de amerikanske meningsmålinger. Før Sandy ramte den amerikanske østkyst, var Mitt Romney ét procentpoint foran Obama på landsplan. Det forspring har Obama nu indhentet. I dag har han endda et lille forspring ifølge hjemmesiden realclearpolitics.com, der samler alle meningsmålinger under valgkampen. Og hvad vigtigere er, at han fører i ni ud af elleve svingstater. Siden i mandags har Obama sågar snuppet Colorado fra Romney, som ellers har ført i staten i flere måneder.
Endnu vigtigere for Obama er det dog, at han i de seneste målinger har 2,8 procentpoints forspring i Ohio; svingstaten der oftest afgør det amerikanske præsidentvalg, og som ingen republikaner nogensinde er blevet præsident uden at vinde. Den seneste uge er tilslutning til Obama steget signifikant i Ohio.
Vinden i præsidentsejlene skyldes to ting, hvis man skal tro de store amerikanske medier:
God strategi og præsidentens suveræne håndtering af stormen.
Både New York Times og Los Angeles Times peger på, at Obama fører, fordi Mitt Romney valgte at føre sin kampagne videre i skyggen af ofrene for Sandy, mens Obama indtog rollen som præsident. Manden, der tænkte på mennesker frem for kampagner, manden der gav knus og velmenende ord på katastrofestederne. En alfaderlig figur. Alt sammen er med til, at New York Times nu vurderer, at Obama vil vinde med 85 procent sikkerhed.
Hurtig præsident
Uden for Beth Israel Hospital i Lower East Side på Manhattan ryger Jasper Collins en velfortjent smøg. Han har ikke haft tid til at skifte fra sin sygeplejeruniform, og han når det heller ikke, for som han siger: ”Jeg skal have en taxa hjem, sove to timer på sofaen, og så skal jeg på arbejde igen. Vi har meget at lave efter det, der skete på NYU Hospital.”
Den høje ranglede Jasper henviser til en fejl, der ikke måtte ske. Da Sandy tog strømmen mandag aften i New York og fik byen, der aldrig sover, til at slumre hen, startede generatorerne på alle byens hospitaler. Undtagen på New Yorks Universitetshospital. En generatorfejl betød, at hospitalet og alle dets funktioner gik ned. Patienter blev derfor drønet rundt i ambulancer til de hospitaler, hvor der var plads.
”Hvis Obama ikke havde erklæret New York som et katastrofeområde så hurtigt, som han gjorde, så tør man slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket,” siger Jasper Collins. Når et område får katastroferamt status fra øverste sted i USA, så gives der samtidig ubegrænsede økonomiske midler til at redde, hvad der reddes kan. Det gælder også mennesker.
Obama var formodentlig hurtigt ude, fordi han og hans stab var fuldt klar over, hvor upopulær George W. Bush blev, da han nølede med New Orleans’ status efter orkanen Katrina i 2005. ”Man kunne se, at Obama virkelig var bekymret over det her. Det var ikke taktik, det var følelser,” siger Jasper Collins, der stemmer på Obama for anden gang: ”Og nu ved vi også, hvad det er præsidenten vil de næste fire år og ikke kun, hvad han ikke vil,” griner Collins.
Har en plan
Grunden til at Jasper Collins og vi andre ved lidt mere om Obamas planer, hvis han i nat dansk tid får vælgernes tillid til at blive i Det Hvide Hus endnu fire år, er, at præsidenten pryder de fleste kioskers hylder i USA i disse dage. I et stort forsideinterview med det hæderkronede magasin Rolling Stone fortæller Obama om sine visioner for Amerika. Væk er tankerne om ”håb” og ”forandring”. Længst fremme står ideerne om at få demokratiet til at arbejde bedre sammen. Sagt på en anden måde: Republikanere og demokrater skal ikke bekrige og forhindre hinanden i solide og fornuftige løsninger. Tværtimod.
Samtidig vil Obama reformere immigrationsloven, han vil sætte flere penge af til naturgasudvinding frem for olieproduktion og han vil tale for diplomati frem for krige over alt i verden.
The Wall Street Journal noterer sig i en leder, at det alt sammen tiltrækker midtervælgere og i særlig grad taler til store befolkningsgrupper i flere svingstater – blandt andet i Colorado, hvor præsidenten altså nu fører (knebent) for første gang længe. Det er også, hvad flere politiske ”super-bloggere” peger på, men samtidig nævnes Obamas håndtering af Sandy stadig som et afgørende element i hans øgede tilslutning i meningsmålingerne.
Det blev på CNN opsummeret godt af den politiske ekspertsværvægter Joe Klein, der mente, at Sandy ikke har sendt Obama på sejrskurs, men at ”orkanen var det sidste vindpust, som Obamas kampagne behøvede efter to sikre sejre i de seneste to præsidentdebatter mod Romney”. Samme Klein sagde i øvrigt efter den første præsidentdebat, at Obamas indsats her var den værste en præsident nogensinde havde præsteret på TV.
Men selvom Obama ser ud til at trække fra sin modstander, tager stort set alle eksperter det forbehold, at verden slet ikke kommer til at se en sejr, som den Obama fik for fire år siden. Valgnatten i USA bliver tæt og spændende, men Romneys stab skal alligevel håbe på en del små overraskelser, hvis det skal lykkes for dem at slå Obama.
Casper Hindse er samfunds- og kulturjournalist med speciale i større interviews og længere udredende artikler. Endvidere anmelder han film. For tiden er Casper bosat i New York, hvor han følger det amerikanske præsidentvalg tæt.