Stine Bosse i Kommentarserien: Orbán går Putins ærinde. Vil DF virkelig være med til det?

Stine Bosse i Kommentarserien: Orbán går Putins ærinde. Vil DF virkelig være med til det?

05.08.2024

.

Ligesom vi skal tale åbent og direkte om fx de problemer, migration faktisk medfører, så må vi bede om at Patrioterne omkring Orbán bliver klare og tydelige i forhold til det Europa, de gerne vil skabe. Hvordan ser det ud? Hvilke friheder og rettigheder vil vi som borgere have?



Kommentar af Stine Bosse (MEP, M)

NU ER UNGARNS PREMIERMINISTER VIKTOR ORBÁN – ud over sin såkaldte og helt egen foranstaltede fredsmission – i gang med at underminere EU’s sanktioner overfor Rusland ved at lukke russiske og belarussiske statsborgere ind på arbejds- og opholdstilladelser. I den anledning er vi 66 EU-parlamentarikere fra flere grupper, der har underskrevet et brev til Kommissionens formand Ursula von der Leyen, hvor vi beder hende tage yderligere skridt overfor Orbán, og overveje at indføre betydeligt styrket grænsekontrol langs grænsen til Ungarn (altså indenfor Schengenområdet, hvor bevægeligheden som bekendt ellers er fri). 6 måneder går hurtigt, men kommissionen må handle hurtigt og resolut, hvis ikke Oráan selv i den korte periode skal lykkes med sin skadelige virksomhed på vores vegne, og de facto styrke Putin. Af den grund skal man ikke tøve med at handle resolut – og på en måde så den enkelte ungarer oplever, at ham, de har stemt på, ikke leverer det, de troede.

Det er uholdbart blot at vende det blinde øje til Orbáns gerninger, der i den grad underminerer vores sikkerhed på kort sigt (vi ved, at russiske agenter opererer indenfor Schengenområdet) og på længere sigt ved at sætte spørgsmålstegn ved vores fælles forsvarsposition i forhold til angrebet på Ukraine. Lige noget Putin kan bruge.

 

Det er uholdbart blot at vende det blinde øje til Orbáns gerninger, der i den grad underminerer vores sikkerhed
_______

 

ORBÁN VISER SIN HELT EGEN VEJ – autokratiets. Det Europa, han og hans ligemænd arbejder for, vil hverken forsvare demokratiet eller retsstaterne. Borgerrettighederne ville forsvinde – ligesom den frie presse og retten til fri tale fx på de sociale medier. Det er dét Europa, Orbán ser for sig. Det Ungarn, han har skabt, er et autokrati midt blandt demokratier. Disse demokratier ser lige nu måbende til, hvordan Orbán ikke alene har taget sit eget land som gidsel men nu – via EU-formandskab – prøver at gøre det samme med Unionen som helhed. Han er kun optaget af én ting: ukontrolleret magt! Dét drev ham til at hjælpe med at få Ungarn ud af østblokken i 1989 – og for ungarerne blev dét dengang en billet til at få demokrati og menneskerettigheder. De kunne igen indtage deres retmæssige plads i Europa. Desværre driver hans sult efter ukontrolleret magt ham i dag til at skubbe EU i retning af opløsning og give magt til autokratisk tænkende ledere: Le Pen i Frankrig, Salvini i Italien, Babiš i Tjekkiet. Og ja, danske Messerschmidt.

OG DANSK FOLKEPARTI HAR FÅET en fremtrædende rolle i den mest højreekstreme af de politiske grupper i Europa-Parlamentet: Det nye Patriots for Europe, som Orbán var medgrundlægger af. Anders Vistisen har fået hvervet som en slags gruppeformand (det, man i den britiske tradition kalder ”chief whip”). Men ønsker han at blive set i spidsen for en bevægelse, der er fast besluttet på at underminere det europæiske demokrati og retsstatsprincipperne? En sådan bevægelse kan da aldrig repræsentere os danskere i Europa.

Uanset, så må det være slut med at Dansk Folkeparti kan gemme sig i EU’s skørter – ved at henvise til systemets kompleksitet og evindeligt emne-skifteri. Ligesom vi skal tale åbent og direkte om fx de problemer, migration faktisk medfører, så må vi bede om at Patrioterne omkring Orbán bliver klare og tydelige i forhold til det Europa ,de gerne vil skabe. Hvordan ser det ud? Hvilke friheder og rettigheder vil vi som borgere have?


Og mens de tænker over det i gruppen, så kan vi kræve at Orbán spiller efter reglerne. EU-formandsskabet er ikke en lejlighed til at føre sin egen udenrigspolitik på Unionens vegne. ■

 

Uanset, så må det være slut med at Dansk Folkeparti kan gemme sig i EU’s skørter – ved at henvise til systemets kompleksitet og evindeligt emne-skifteri
_______

 





ILLUSTRATION: Pressefoto