Igennem Krigens Tåge med Mikkel Vedby: Er den russiske offensiv kulmineret?

25.09.2024


IGENNEM KRIGENS TÅGE er et nyt artikelformat fra Mikkel Vedby Rasmussen, der løbende opdateres med aktuelle analyser og perspektiver på krigens gang i Ukraine. I dag, 25. september, bringer vi formatets første nye opdatering. Du kan læse hovedartiklen (13. september) her.

25. september. Af Mikkel Vedby Rasmussen.

10. september iværksatte Rusland sin modoffensiv i Kursk for at presse ukrainerne ud. Men den modoffensiv har ikke sendt ukrainerne i skyttegravene. I en krig, hvor offensiven for hurtigt kulminerede, og tropperne måtte gå i defensiven uden at have trængt fjenden tilbage, så meget som de ville, så er det bemærkelsesværdigt, at de ukrainske styrker i Rusland stadig foretager offensive operationer.

Ukrainerne mener at vide, at den russiske hær har koncentreret op mod 40.000 soldater i regionen. Alene ved at de soldater står ved fronten i Kursk – og ikke ved fronten i det østlige Ukraine – er en strategisk gevinst for regeringen i Kyiv. For Pokrovsk er ikke faldet.

Tværtimod er der noget, som tyder på, at den russiske offensiv er kulmineret. Om årsagen er, at den russiske militære ledelse har flyttet styrker til Kursk, eller at selv den russiske hær har svært ved at holde tab på over 1.000 soldater om dagen ud, er vanskeligt at vurdere. Spørgsmålet om, hvorvidt den russiske hær bryder sammen, eller vil have succes med at mekanisk rykke frem, er således stadig uafklaret.

Der er noget, som tyder på, at fronten i øst er ved at stabilisere sig forud for vinteren. Ukrainekrigens tempo har – i store træk – været offensiv i løbet af forår og sommer, konsolidering i løbet af efteråret og pause om vinteren. Ikke fordi der ikke fortsat bliver kæmpet om vinteren, men de store operationer har man hidtil gemt til foråret. Derfor er russerne formentlig også på tid i deres offensiv i Kursk. Den skal formentlig være færdig i november.

Ukrainernes fokus er derfor nu at forhindre, at russerne kan sætte en måned lang offensiv ind. Og angrebene på russiske ammunitionslagre skal ses i den forbindelse. Selv midlertidige forsyningsproblemer ved fronten kan gøre en stor forskel, fordi den russiske hær kun kan rykke frem under massiv artilleristøtte.

Vinteren betyder pause ved fronten. Men det betyder også, at krigens fokus igen bliver angrebet på Ukraines byer og den ukrainske energi-infrastruktur. Vestlige ledere – USA og Storbritanniens udenrigsministre og EU’s Ursula von der Leyen – er således taget til Kyiv for at love støtte i vintermånederne.

Den retoriske støtte vil i hvert fald fortsætte på FN’s generalforsamling, som startede i uge 39. Men diskussionen kan også være for højlydt, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen, som i et interview med Bloomberg 23. september opfordrer til, at Vesten stopper med at tale om røde linjer.

Statsministeren gentager dermed præsident Macrons pointe om, at når Vesten så offentlig diskutere risici ved at give det ene eller det andet våbensystem til Ukraine, så har russerne alt for godt indblik i vores strategi. Macron mente derfor, at vi ikke skulle udelukke at sende soldater til Ukraine. Det bragte ham på kollisionskurs med Tyskland, hvor Macron endte med at kalde kansler Scholz for en kujon.

Frederiksen har tydeligvis ikke lyst til at ende i den retoriske blindgyde, selvom hun måske er enig med den franske præsident. Hun taler for færre forbehold og en mere lukket strategisk debat. Og måske det er et godt tidspunkt at gentage Macrons pointe, når diskussionen om, hvorvidt Ukraine skal have lov til at bruge langtrækkende britiske og amerikanske raketsystemer mod mål i Rusland, kommer til at dominere snakken i korridorerne i New York. ■

 

Statsministeren gentager præsident Macrons pointe om, at når Vesten så offentlig diskutere risici ved at give det ene eller det andet våbensystem til Ukraine, så har russerne alt for godt indblik i vores strategi
_______

 

IGENNEM KRIGENS TÅGE er et nyt artikelformat fra Mikkel Vedby Rasmussen, der løbende opdateres med aktuelle analyser og perspektiver på krigens gang i Ukraine. Du kan læse hovedartiklen (13. september) her:

 
Mikkel Vedby Rasmussen: Med sin invasion af Kursk har Ukraine skabt andre veje til freden (13.09.2024)



Mikkel Vedby Rasmussen (f. 1973) er professor i statskundskab på Københavns Universitet. Han er forfatter til bl.a. Krisesamfundet (2021) og Tilbage til krigen. Danmark i den nye verdensorden (2022). Vedby er tidligere dekan på Københavns Universitet og tidligere leder af center for militære studier. Han har arbejdet som udviklingschef i Forsvarsministeriet. Sammen med Lars Bangert Struwe udgiver Mikkel Vedby desuden Ræsons ugentlige podcast Geopol samt Krisecast.

ILLUSTRATION 1 & 2: Russiske tropper affyrer en raketkaster i Ukraine, 13. september 2024 [FOTO: Imago/Ritzau Scanpix] & Kyiv, 24. august 2024: Præsident Zelenskyj og regeringen markerer 33-året for Ukraines selvstændighed på St. Sofia-pladsen [FOTO: AFP PHOTO/UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE]