Ukrainebrief 25. januar: Nu sender Vesten kampvogne – men er det for sent?
25.01.2023
RÆSONs Ukrainebrief er tilbage og udkommer hver uge med et overblik over de vigtigste begivenheder fra og om krigen i Ukraine.
Velkommen til Ukrainebrief. I denne uges brief kigger vi på den historiske beslutning om at sende moderne kampvogne til Ukraine. Vi vil kigge på, hvor mange der er sendt, og hvad de skal bruges til, men også på tidshorisonten for deres anvendelse. Endelig vil vi også rette os mod Kreml for reaktioner.
RÆSONs Ukrainebrief udkommer ugentligt med overblik over de vigtigste begivenheder fra krigen i Ukraine.
Tysk kovending giver grønt lys. I dag blev det officielt, at Tyskland giver grønt lys for andre lande at eksportere deres Leopard-kampvogne til Ukraine, mens landet selv vil levere deres egne kampvogne. Udmeldingen kommer efter ugelange diskussioner og diplomatisk tovtrækkeri, hvor Tyskland har været under stigende pres og kritik fra flere europæiske lande, men nu har den tyske regering taget beslutningen. I sidste uges Ukrainebrief kan du læse mere om de interne uenigheder. Desuden offentliggjorde USA i dag, at de selv vil sende 30 kampvogne af modellen Abrams til Ukraine, hvilket den tyske kansler, Olaf Scholz, havde sat som en betingelse for at gå med. Scholz udtalte i dag efter beslutningen, at Tyskland har i sinde at sende yderligere militær støtte til Ukraine. Det kan du læse mere om her.
Hvor mange? Ukraine har udtalt et behov for op til 300 kampvogne, mens vestlige analytikere har estimeret et antal på 100 er nødvendigt for at sikre et effektivt gennembrud. Det kan du læse mere om her . Indtil videre har både Tyskland og Polen offentliggjort, at de vil sende en eskadron hver bestående af 12 Leopard-kampvogne, og dertil kommer de 30 Abrams-kampvogne fra amerikanerne foruden de 12 Challenger-kampvogne fra Storbritannien. Desuden forventes yderligere europæiske lande at donere Leopard-kampvognene, hvor den seneste melding lød fra den spanske forsvarsminister, at Spanien er “åben” for at sende deres Leopard-kampvogne. Det forventes desuden, at Finland, Norge og en håndfuld andre lande vil følge trop. Den danske forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, har afvist, at Danmark vil sende Leopard-kampvogne til Ukraine, som du kan læse om her.
Den danske forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, har afvist, at Danmark vil sende Leopard-kampvogne til Ukraine
_______
Hvad skal kampvognene bruges til? Som du kan læse om i Karsten Skjalms kommentar fra sidste uge her på RÆSON, er der en forventning om, at russerne i de kommende måneder vil igangsætte en ny offensiv. Og den imødekommer Ukraine bedst ved at starte sin egen offensiv for at tage territorium tilbage. Og her er kampvognene helt centrale i at kunne vinde den „manøvrekrig”, der forventes igangsat snarest, og som hænger sammen med de øvrige militære donationer i form af pansrede køretøjer, der skal sikre ukrainerne den nødvendige mobilitet. Du kan læse mere om, hvad kampvognenes forventede rolle i krigen bliver her. Læs også The International Institute for Strategic Studies‛ analyse af Leopard 2-kampvognene, deres kapabilitet og antal i Europa.
Men er det for sent? Nu får Ukraine moderne kampvogne af Vesten. Men én ting er at levere, noget andet er træningen, der skal til, før ukrainerne effektivt kan benytte kampvognene. Den tidligere amerikanske officer, Mark Hertling, skriver, at ukrainerne er dygtige, og i krigens forløb har vist, de effektivt kan tilpasse sig nye våbensystemer, men at træning med benyttelse af de moderne kampvogne er en helt anden og mere kompleks opgave. Krigsførsel med kampvognene er en større “koreografi”, der er krævende og tager lang tid at lære. Den analyse kan du læse her.
Et kapløb med tiden. Lars Bangert Struwe, direktør for tænketanken Atlantsammenslutningen, vurderer, at det nu er et spørgsmål om tid: Tid til at træne og levere kampvognene til Ukraine – og tid til at bibeholde en samlet koalition, der kan støtte Ukraine. Den tyske forsvarsminister udtalte i dag, at Leopard-kampvogne doneret fra Tyskland kunne være klar om tre måneder. Det skal altså tages i betragtning af, at russerne inden for samme periode forventes at starte deres egen offensiv.
Russiske reaktioner. Kremls talsperson, Dmitry Peskov, har reageret på donationen af kampvogne til Ukraine: “Teknologisk er det en mislykket plan. Det er en overvurdering af det potentiale, som det vil give den ukrainske hær. Disse kampvogne vil brænde ligesom resten; de er blot meget dyre.” Andre toner lyder det fra det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova, der udtaler, at det er “slut med at tale om røde linjer” og kalder donationen et led i en „planlagt krig‟ mod den russiske regering, mens den russiske ambassade i Tyskland kalder det “ekstremt farligt”, og at det “tager konflikten til et helt nyt niveau”. Læs mere om reaktionerne her.
Marginale fremskridt for de russiske tropper. De ukrainske myndigheder har nu erkendt, at russerne har erobret byen Soledar i Bakhmut-området i Donetsk. Der er desuden forlydender om, at russerne skulle have gjort andre marginale territoriale fremskridt omkring Bakhmut. Læs Institute for the Study of Wars seneste rapport her.
Mark Hertling skriver, at ukrainerne ifølge er dygtige, og i krigens forløb har vist, de effektivt kan tilpasse sig nye våbensystemer, men at træning med benyttelse af de moderne kampvogne er en helt anden og mere kompleks opgave
_______
ILLUSTRATION: En Leopard-kampvogne benyttes af polske tropper i en fælles militærøvelse med bl.a. USA, Frankrig og Sverige i Polen, den 24. januar 2023 [FOTO: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix]