
Ukrainebrief 20. april: NATO-medlemskab på dagsordenen, da Stoltenberg i dag besøgte Kyiv
20.04.2023
.I dagens brief ser vi nærmere på NATO’s generalsekretær Stoltenbergs besøg i Kyiv, og vi samler også op på nogle af ugens nyheder fra og om krigen i Ukraine.
RÆSONs Ukrainebrief udkommer ugentligt med overblik over krigen, dens kontekst og dens konsekvenser
Ukraine i NATO? Ukraines fremtid er i NATO. Sådan lød budskabet fra forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, der i dag besøgte den ukrainske hovedstad for første gang siden invasionen begyndte den 24. februar sidste år. Stoltenberg udtalte desuden: “Lad mig gøre det klart: Ukraine er en del af den euro-atlantiske familie. Ukraine hører retmæssigt til i NATO. Og med tiden vil vores støtte muliggøre dette”, mens han lovede fortsat og fremtidig militærstøtte til Ukraine. Generalsekretæren inviterede Zelenskyj til det kommende NATO-topmøde i Vilnius til juli. Den ukrainske præsident kvitterede og anmodede sine vestlige partner om at gøre mødet “historisk” ved at invitere Ukraine ind i forsvarsalliancen ved topmødet. Du kan læse mere om besøget her hos The Guardian.
Den russiske oppositionspolitiker og aktivist, Vladimir Kara-Murza, blev i forgårs idømt en fængselsstraf på 25 år. Den tidligere journalist, Kara-Murza, der også har britisk statsborgerskab, er anklaget for „landsforræderi‟ og for at sprede “falsk information” om Ruslands krig i Ukraine. Kara-Murza er en mangeårig og udtalt kritiker af Putin-regimet og udtalte i forbindelse med fængslingen: “Jeg ved, at det mørke, der har opslugt vores land, en dag vil klare op”. Du kan læse hele artiklen her hos BBC.
Den ukrainske præsident anmodede sine vestlige partner om at gøre NATO-topmødet “historisk” ved at invitere Ukraine ind i forsvarsalliancen
_______
EU modsætter sig polsk og ungarsk importforbud af ukrainsk korn. Som følge af billige priser på ukrainsk korn, der ifølge Polen og Ungarn presser markedets priser, har de to lande indført et importforbud af ukrainsk korn for at beskytte deres hjemlige markeder. Ifølge BBC bliver ukrainske korn, der før eksporteredes mestendels via Sortehavet, nu eksporteret vestpå og er derfor endt i Centraleuropa og på deres markeder. EU modsætter sig dog de to landes forbud med reference til, at Europa har brug for sammenhold i udfordrende tider. Læs hele artiklen her hos BBC.
PATRIOT-systemet er landet i Ukraine. Det amerikanske mobile luftværnsmissilssystem PATRIOT har længe stået på ukrainernes ønskeliste, og i går ankom det ifølge tyske kilder. Missilsystemet, der er doneret af hhv. USA samt Nederlandene og Tyskland, skal hjælpe ukrainerne med at beskytte sig mod russiske missilangreb. Træningen af ukrainske soldater i at betjene PATRIOT-systemer er ifølge embedsmænd fra det amerikanske militær foregået på imponerende og hastig vis. Læs hele artiklen her i POLITICO.
Danmark og Nederlandene sender kampvogne til Ukraine. Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, og konstitueret forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, annoncerede ved et pressemøde i går, at Danmark og Nederlandene i fællesskab har købt 14 Leopard 2-kampvogne og vil donere dem til Ukraine. Læs artiklen her hos TV2.
Vil – og kan – Rusland mobilisere igen? Professor og direktør ved Democratic Resilience på CEPA, Samuel Greene, skriver i en Twitter-tråd, at Rusland forsøger at organisere en ny mobilisering af tropper til Ukraine. Greene vurderer dog, at som Kreml forsøger at stramme grebet og gøre undvigelse sværere, risikerer styret at provokere den russiske elite, og det kan styrke antikrigsbevægelsen i Rusland markant. Greene forventer desuden, at en ny eksodus af unge mænd fra Rusland vil begynde snarest. Du kan læse hele analysen her.
Tysk udenrigsminister “chokeret” over Kina. Tysklands udenrigsminister, Analena Baerbock, har vakt opsigt med sine udtalelser i Bundestag i kølvandet på sit diplomatiske besøg i Beijing, hvor hun har fremhævet flere kritiske aspekter ved den tyske og europæiske relation til Kina. Besøget kom efter Von der Leyens og især den franske præsident Macrons besøg i Kina i sidste uge, der ifølge nogle iagttagere blev kritiseret for en ukritisk tilgang til det kinesiske styre. Baerbock fremhæver, at Kina – i hendes optik – i stigende grad er en “systemisk rival”, som hun formulerer det. “Vi må ikke være naive” og “gentage tidligere fejl”, udtalte den tyske udenrigsminister med reference til Ruslands invasion af Ukraine. Du kan læse hele artiklen hos Deutsche Welle her.
Vi vender tilbage i næste uge, hvor vi ser nærmere på den kommende ukrainske forårsoffensiv. ■
Vil – og kan – Rusland mobilisere igen?
_______
ILLUSTRATION: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, omfavner den ukrainske præsident, Vlodomy Zelenskyj, under sit besøg i Kyiv den 20. april 2022. Besøget var generalsekretærens første siden invasionen startede sidste år [FOTO: NATO]