Pernille Skipper: Hele regeringens overlevelse står på spil, når et af hjørnerne på taburetten vakler så meget, som det gør
24.10.2023
”Det betyder noget, hvem der sidder inde i lokalerne og laver aftalerne og kigger hinanden i øjnene. Og når man ændrer på det, så kan det også ændre på meget af dynamikken. Særligt i noget, der er så nyt og så satset, som SVM-regeringen er.”
Interview af Kirstine Eklund
RÆSON: Jakob Ellemann har forladt dansk politik med øjeblikkelig virkning. Stephanie Lose overtager hans organisatoriske ansvar som V-formand, mens Troels Lund Poulsen træder til som vicestatsminister og økonomiminister i regeringen. Hvad var din første tanke, da du fik nyheden?
PERNILLE SKIPPER: Min første tanke var, at det på et menneskeligt plan er utrolig trist. Fordi man ved, hvor meget Jakob Ellemann som person har lagt både krop og sjæl i det arbejde.
Min anden tanke var, at jeg har meget svært ved at se, hvordan hans exit politisk er det rigtige for Venstre. Mest fordi jeg ikke køber forklaringen om, at Ellemanns person skulle skygge for Venstre. Jeg kan ikke se noget, der peger på, at det er hverken Jakob Ellemanns person, evner eller andet, som har fået vælgerne til at svigte partiet så voldsomt, som de har i meningsmålingerne siden dannelsen af SVM-regeringen.
Hvorfor skulle det gå anderledes med en anden formand, hvis man fortsætter med præcis de samme politiske beslutninger? Enten har Ellemann ikke givet det nok tid som formand, fordi selvfølgelig tager det tid at skifte retning for et parti, finde en ny identitet, ”stå i egen ret”, som han selv sagde. Eller også er det ikke formanden, der er noget galt med, men de politiske beslutninger.
Venstre får skattelettelser igennem, som bestemt gør ondt på Socialdemokratiet, og der er hele det her folkeskolefrisættelsesprojekt i gang, som indeholder elementer, de har talt for i årevis. Hvorfor er det ikke nok?
Venstre har vundet virkelig meget i regeringsgrundlaget. Altså rigtig meget. Og derfor tror jeg det, der manglede hos dem, var at tale mere om politik og også give det noget mere tid. Der er ikke nogen tvivl om, at mange af deres vælgere er blevet sindssygt skuffede. Bare løftebruddet i sig selv er et stort tillidsbrud. Det er noget, der betyder noget for vælgerne. Og derfor tager det tid at genopbygge og finde en ny retning for partiet.
Hvorfor går Ellemann af netop nu?
Hvis analysen skulle være, at det er Jakob Ellemanns evner eller person, der står i vejen og har forårsaget den krise, som Venstre står i nu, så tror jeg, at man tager fejl.
Ellemann havde – og har – en fuldstændig rigtig analyse af Venstres situation. Det er et parti, som har været splittet i lang tid og også var splittet, da han overtog formandsposten. En stor del af Venstres vælgere er gået med Inger Støjberg til Danmarksdemokraterne. En anden stor del er gået med Lars Løkke til Moderaterne. Tilbage stod Ellemann og company som de sørgelige rester. Det er en kæmpe identitetskrise, partiet har stået og stadig står i. Det er ikke Jakob Ellemanns person, der har skabt den identitetskrise, det er en politisk krig. Men han skulle på en eller anden måde have sat en retning og fundet ud af, hvad Venstre så skulle være. Den analyse tror jeg er rigtig.
Enten er han enten gået for tidligt, eller også kommer de til at stå med præcis det samme problem med en ny formand
_______
Hvis man som Venstre skal få vendt skuden efter den splittelse til – hvis ikke i atomer, så i hvert fald i tre forskellige partier – så skal man finde ud af, hvad man er. Især når man ikke hele tiden skal afgøre sin skattepolitik og velfærdspolitik ud fra, hvad Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mener, men i stedet fokusere på, hvad man selv mener. Det tager jo noget tid. Og det er et stormvejr, som man må stå igennem som formand. Så, enten er han enten gået for tidligt, eller også kommer de til at stå med præcis det samme problem med en ny formand.
Hvilken hælder du mest til?
Jeg hælder til, at Venstre kommer til at stå i præcis det samme problem med en ny formand.
Det er jo CO2-afgiften på landbruget, politiske uenigheder om, hvorvidt det var en god idé at gå i regering med Socialdemokraterne eller ej og mange andre ting, som har ført til dårlige meningsmålinger for Venstre. Jeg kan slet ikke se, hvad der peger på, at det skulle være Jakob Ellemanns person. Han er både velrespekteret, vellidt og i øvrigt dygtig til sit arbejde.
Men det virker ikke, som om Venstres bagland har set ham på den måde. Det virker, som om han har været i storm stort set siden dag ét i Venstres bagland?
Ja, men ikke af personlige årsager. Den seneste meget store storm, Ellemann har stået i, handlede om CO2-afgiften. Og Troels Lund Poulsen, som er den sandsynlige kandidat til formandsposten, står i dag på pressemødet og siger, at man står ved de politiske beslutninger. Det er jo det, der har været diskussionen og uenigheden i partiet. Så det handler om politik.
Så din analyse er, at Venstre ikke kan komme videre, før man på en eller anden måde får rummet eller tilfredsstillet landbrugsdelen af partiet?
Det er det nødvendige. Både landbrugsbaglandet, men det er jo at finde ud af, hvad Venstre er i egen ret. Og at få det gjort på en måde, hvor baglandet, både Frederiksbergdelen og landmandsdelen, kan være tilfredse. Så man i hvert fald vælger en retning og så prøver at stå den igennem. Det må man finde ud af.
Særligt Troels Lund Poulsen har siddet helt inde i centrum af de beslutninger, som nu udgør Venstres problem
_______
Jakob Ellemann har til gengæld været med til at vælge at gå med i midterregeringen. Tror du, det var en fejl i forhold til, at Venstre stod over for den her kæmpe opgave med at finde en ny identitet efter Støjberg og Løkkes exit?
Det har i hvert fald ikke gjort tingene nemmere. Det er klart, at det har været en stor del af det, der har skabt balladen i Venstre: Diskussionerne om, om det var en god beslutning at gå i regering eller ej. Særligt fordi det var så eklatant et løftebrud fra Ellemanns side efter valgkampen.
Men den diskussion er jo ikke væk, fordi han er væk som formand. Den vil fortsætte, uanset om det så er Stephanie Lose eller Troels Lund Poulsen, som bliver formand. De har også været med til at træffe de beslutninger. Særligt Troels Lund Poulsen har siddet helt inde i centrum af de beslutninger, som nu udgør Venstres problem.
Lad os bore lidt ned i det. Du har selv nævnt den her identitetskonflikt i forhold til by-Venstre og land-Venstre. Hvilken vej tror du, den konflikt kommer til at gå nu?
Der er ikke ryddet op i den diskussion og den splittelse i partiet, fordi Ellemann er gået. En ny formand står med præcis den samme benhårde og svære opgave: at finde ud af, hvad Venstre er. Jeg ved ikke, om det er landmands-Venstre eller Frederiksberg-Venstre, der vinder den kamp, men den vil fortsætte.
Jo mindre et parti, des snævrere bliver handlemulighederne. Og dermed også mulighederne for kompromiser
_______
Kan Venstre ikke finde et eller andet kompromis eller en mellemvej, som Ellemann, der egentlig forsøgte ved at gøre Støjberg til næstformand i sin tid?
Jeg synes, det er svært at se. Der er jo en grund til, at diskussionen af CO2-afgiften har været så stort et problem. Det er, fordi den virkelig er et billede på hele partiets identitetskrise: Om man er landmændene først eller klimaet først. Det var nok det, jeg havde glædet mig til at se Ellermann løse ud, når han bebudede, at nu skulle Venstre til at stå i egen ret. Det interessante og det mest udfordrende var at finde ud af, om man er villig til at skille nogen fra? Når man er i den størrelse parti, som Venstre er nu, bliver der bare ikke helt lige så højt til loftet og lige så langt til døren. Jo mindre et parti, des snævrere bliver handlemulighederne. Og dermed også mulighederne for kompromiser. Den kamp er der stadigvæk.
Meget tyder jo på, at Troels Lund Poulsen kunne være den næste formand. Muligvis sammen med Stephanie Lose som næstformand. Er der overhovedet nogen profiler i partiet, der kan løfte den her meget svære opgave?
Det er i hvert fald ikke en opgave, jeg misunder, hvem end, der ender med den. Det ser godt nok svært ud herfra. Troels Lund har nok det problem, at han ikke ligefrem er en folkeforfører. Han er kendt som den dygtige forhandler og ham, der kan det Christiansborgske håndværk. Men den kvarte million følgere på Facebook og de store folkeforførende idéer, dem mangler han. Og man kan godt være en dygtig forhandler, men hvis man ikke har særligt mange mandater at forhandle med, så kommer man ikke så langt som formand for et parti.
Hvilken del af Venstre hører han traditionelt til, og hvor meget opbakning har han i partiet?
Stephanie Lose bliver set som en mere sandsynlig samlende figur af rigtig mange. Hun vil måske i højere grad kunne samle de forskellige dele af partiet og have en større mulighed for at opnå den samlende effekt, hvor Troels Lund i højere grad splitter. Men han er jo Traktor Troels, og derved har han også noget bagland i landmands-Venstre. Det kan godt være, at det taler til hans fordel, særligt når et stort stridspunkt er landbruget og CO2-afgiften.
Nu siger du, at Stephanie Lose har et godt tag på baglandet, og det er også det, man allerede nu ser forskellige folk skrive. Venstre har jo en lidt konfliktfuld fortid med formandskaber i forhold til Støjberg og Ellemann samt Løkke og Kristian Jensen. Men kunne Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose være det ideelle formands-makkerpar, hvis han har evnerne på Christiansborg, og hun har forbindelsen til baglandet?
Ja, det var vel også det, man sagde, da Lose var næstformand sammen med Ellemann. Det tror jeg ikke, jeg ser som noget magisk. Hun har et godt tag på baglandet, og hun er vellidt – hun er også utrolig vellidt i de andre partier og har et meget samlende gemyt, også som tidligere regionsrådsformand. Hun kan selvfølgelig godt være en rigtig dygtig næstformand og bakke en formand rigtig godt op. Det er også mit indtryk, at hun har gjort som næstformand for Jakob Ellemann. Men det er ikke det, der får meningsmålingerne til at vende. Det tror jeg simpelthen ikke på.
Hvad gør så det?
Jamen, det gør noget mere tid. Venstre skal indse, at de nok ikke er statsministerkandidater lige foreløbig – eller i hvert fald være åbne for ikke at være det. Og så skal de lade tiden gå og bygge sig selv op. Træffe nogle politiske beslutninger, komme med nogle politiske udspil og fortælle, hvad de vil.
Der er ikke noget, der kan drive meningsmålingerne nedad, som når man konstant snakker om kriser. Det er også noget af det, jeg synes, Jakob Ellemann har manglet – at udføre det projekt, han selv lagde fra land med her efter sommerferien. Det var projektet om, at nu skulle Venstre redefineres, nu skulle der politik ud over rampen. Det har han ikke fulgt til dørs. Der mangler politik; når mennesker hører noget om Venstre, så skal de høre om noget politik, som de kan lide, og som de har lyst til at stemme på – ikke at man er oppe at skændes i baglandet.
Står Mette Frederiksen står uudfordret som statsminister, og hvad betyder det for blå blok?
Lige nu står Mette Frederiksen uudfordret, ja. Det er meget svært for mig at se, hvordan en ny Venstre-formand skulle kunne ændre det. Så skal man lægge en helt ny linje og beslutte sig for, at det var en fejl at indgå i regeringen, trække sig ud af det og forsøge at vende tilbage til blå blok. Det ligger jo ikke lige for med de kandidater, der er på tegnebrættet lige nu.
Blå blok er noget frygteligt rod. Men der er ikke nogen partier, der virkelig har fod på sig selv lige nu. Alle er på en eller anden måde stadig forvirrede over den her nye politiske situation. Selvom vi godt kan blive enige om, at den her regering har holdt noget længere, end mange troede, så er det ikke sådan, at vi har fundet et nyt normalleje i dansk politik. Og ja, det sejler nok lidt mere i blå blok, end det gør i rød blok. Men det er ikke, fordi der er nogen, der virkelig ridder på en bølge. Udover måske Lars Løkke.
Regeringen bliver nødt til at give Venstre rigtig mange indrømmelser for at prøve at holde dem oven vande
_______
Hvilken betydning får Ellemanns afgang for SVM-regeringen?
Regeringens største problem er sådan set, at Venstre har så dårlige målinger og bakser så meget med det, at regeringen bliver nødt til at give Venstre rigtig mange indrømmelser for at prøve at holde dem oven vande. Og nu, når man så ikke har Ellemann med, så er noget af det personbårne og den tillid, de har påpeget igen og igen de tre imellem, forsvundet.
Politik er enormt personbåret. Det betyder noget, hvem der sidder inde i lokalerne og laver aftalerne og kigger hinanden i øjnene. Og når man ændrer på det, så kan det også ændre på meget af dynamikken. Særligt i noget, der er så nyt og så satset, som SVM-regeringen er.
Hvad tror du, Mette Frederiksen og Lars Løkke tænker om situationen?
Helt ærligt, så tror jeg måske, at de tænker lige nu, at det er ret synd for Jakob Ellemann. Og sekundært tror jeg, at de holder vejret indtil Venstres landsmøde i november.
Alt den ballade, der har været om CO2-afgifter i Venstre, fører til, at der kommer endnu større kompensationer til landbruget
_______
Jeg har set flere spekulere i, at de her kommende CO2-afgifter risikerer at blive endnu dyrere for Venstre nu, fordi de ikke kommer til at kunne skifte formand igen og samtidig ikke har råd til at forlade regeringen, fordi det hele ligesom er satset på det. Er du enig i den analyse?
Jeg tror, at de andre partier i regeringens analyse er, at de ikke rigtig har råd til at gøre det dyrere for Venstre. Det er ikke i deres interesse, at Venstre bliver helt kuet og ødelagt, fordi deres egen skæbne er bundet op på dem. Jeg hører mere til dem, som tror, at alt den ballade, der har været om CO2-afgifter i Venstre, formandsafgang eller ej, fører til, at der kommer endnu større kompensationer til landbruget. Der er behov for, for at gøre Venstres bagland glad.
Hvad er dine forventninger til den næste tid i dansk politik?
Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan Venstres bagland reagerer på det her. Om det på en eller anden måde, på magisk vis, skulle kalde til samling, og at kritikken dysser ned, fordi man trods alt er blevet forskrækket, eller om det bare splitter endnu mere. Det betyder også rigtig meget for regeringen som samlet hele, at et af partierne står så svagt, som de gør nu.
For regeringen står helt klart svagere efter det her. Alle regeringer vil helst have, at det går nogenlunde for alle de medvirkende i projektet. Men særligt når man har at gøre med en SVM-regering og en midterregering, som både er en nyskabelse og et sats for de andre partier, så mindsker det deres chancer for at blive siddende og genvalgt. Og det risikerer hele projektets overlevelse, at et af hjørnerne på taburetten vakler så meget, som de gør.
Hvis det bliver ved med at gå ned ad bakke for Venstre, konflikterne bliver ved med at tage til, og man ikke får en formand, som kan få styr på baglandet og gøde olie på vandene, så kan det risikere at være deres regeringsdeltagelse og selve SVM-regeringens overlevelse, som er på spil. Så det er bestemt ikke nogen lille begivenhed i dansk politik, der er sket. ■
Hvis det bliver ved med at gå ned ad bakke for Venstre, så kan det risikere at være deres regeringsdeltagelse og selve SVM-regeringens overlevelse, som er på spil
_______
Pernille Skipper (f. 1984) er tidligere MF og politisk leder for Enhedslisten (indtil 2021) og i dag politisk kommentator på TV2 News.
ILLUSTRATION: Statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke og daværende vicestatsminister og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen på besøg på SOSU-skole i Herning unde rderes Danmarksturne i starten af efteråret. [FOTO: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix]