Lars Bangert Struwe om F-16-fly til Ukraine: Hvor går russernes røde linjer?

21.08.2023


Kremls røde linjer har været et diskussionsemne lige siden Rusland invaderede Ukraine, men Vesten har hele tiden haltet efter i vores forståelse af dem. For Danmark og Hollands donation af F-16-fly viser, at kun én ting kan overskride Ruslands røde linjer.

Lars Bangert Struwe i RÆSON KOMPAKT

Gårsdagens nyhed om, at Danmark og Nederlandene donerer F-16-fly til Ukraine er et virkelig godt supplement til de ukrainske styrker, og det giver Kyiv store fordele. Lige nu skriver flere medier om overskridelse af røde linjer, men det giver ikke anden mening end værende clickbait. For de røde linjer er meget klare: Vestlige styrker indsat direkte på Ukrainsk territorium. F-16-fly er med andre ord ikke en overskridelse af Ruslands røde linjer.

De røde linjer har været et diskussionsemne lige siden Ruslands invaderede, men i Vesten har vi hele tiden haltet efter i vores forståelse af dem. Det har betydet, at vi hele tiden har været bagud med donationerne til Ukraine. Det haltende tempo har dog også haft den positive effekt, at befolkninger i vestlige stater har haft tid til bedre at forstå situationen og bakke op om donationerne.

I Ukraine har man hidtil brugt MIG-29, der er en russisk fremstillet fjerdegenerationsjagerbomber. Men nu kommer der om et halvt år vestlige jagerfly på vingerne over Ukraine. F-16 er også et fjerde generationsjagerfly, men lidt mere avanceret end MIG-29. Fjerdegenerations jagerfly dækker over, at man har sofistikeret avionics (flyelektronik), højere manøvreevne samt forbedrede præcisionsvåben.

Det interessante er, at Ukraine nu vil få adgang til de vestlige lagre – ikke kun af fly – men også af alt det materiel, der ligger på lagre. Fra reservedele til våben. Hidtil har det været de tidligere Østbloklande, der havde russiske fly på lager fra deres egen fortid i Warszawa-pagten, og det var dem, der kunne forsyne Ukraine med fly. Dem er der dog ikke mange tilbage af i vestlig besiddelse. Og når man nu åbner de vestlige lagre med F-16 giver det dermed en langt større forsyningssikkerhed. Dette kan på sigt blive afgørende i krigen.

For krigen har vist behovet for store lagre, og de findes til F-16. I USA er der fx hundredvis af F-16 i deres Air National Guard. Samtidig udskiftes F-16 i disse år med F-35 i Vesten; fx en række europæiske stater som Danmark, Nederlandene, Polen og Norge, hvilket sikrer leverancer fremadrettet til Ukraine.

Kan kampflyene afgøre krigen?

I et scenarie, hvor Ukraine blev forsynet med hundredvis af F-16 og dertilhørende ammunition (samt de nødvendige piloter, træning og andet personel), kan det få afgørende effekt på kamppladsen ganske hurtigt. Imidlertid er det ikke tilfældet: Flyene ankommer kun drypvis, og derfor vil de få effekt, men ikke hurtig og afgørende effekt i ukrainernes igangværende offensiv.

Det er skævt at tro, at en donation på ca. 60 F-16 fly tipper magtbalancen, når disse ikke kommer på slagmarken i ét hug. Det sidste 1-1,5 år har vist, at Rusland har et meget stærkt integreret luftforsvar, som bl.a. rapporter fra RUSI har vist. Skal dette fjernes, så kræver det langtrækkende artilleri, efterretninger, specialstyrker og fly indsat meget koordineret. Det bliver hårdt og det faktum, at Ukraine ikke får mange fly (og piloter) på én gang, gør det svært. F-16 får først virkelig effekt, når de indsættes i store formationer og med mulighed for at nedkæmpe både det russiske jord- til luftforsvar og deres luftvåben.

Lige nu er Danmark ramt af en Zelenskyj-feber, der nærmest giver en landsholdstemning på sociale medier. Det gør, at de kolde strategiske analyser forsvinder, og vi står tilbage med urealistiske forestillinger om, hvordan og hvornår Ukraine kan vinde.

Donationerne fra Danmark og Nederlandene kommer efter al sandsynlighed til at virke som en bølgebryder, så andre stater følger op med nye donationer af F-16. Her kan det blive Norge eller Polen, der kommer med de næste. De to lande holder dog sandsynligvis tilbage, indtil de er sikre på, at deres F-35 er operative.

En ukrainsk sejr vil kræve mange flere donationer, og måske vi i de kommende måneder skal se på et næste trin i militærleverancer: Sømilitære donationer, så Ukraine kan generobre Krim. ■

 

I et scenarie, hvor Ukraine blev forsynet med hundredvis af F-16 og dertilhørende ammunition (samt de nødvendige piloter, træning og andet personel), kan det få afgørende effekt på kamppladsen ganske hurtigt. Imidlertid er det ikke tilfældet
_______

 

Lars Bangert Struwe (f. 1968) er generalsekretær i tænketanken Atlantsammenslutningen. Han er Ph.d. og har bl.a. været forsker og fungerende kontorchef i forsvars

ILLUSTRATION: Skydstrup Flyvestation i Vojens, 20. august 2023: Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj under pressemøde med statsminister Mette Frederiksen, der annoncerer donation af F-16-fly til Ukraine [FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix]