Erik Boel: Nationalisme blokerer for Mette Frederiksens NATO-kandidatur
25.04.2023
RÆSONS KOMMENTARSERIE er udenfor betalingsmuren – den kan læses af alle. Det er muligt takket være vores abonnenter: RÆSON er totalt uafhængigt og modtager ingen støtte. Et årsabonnement koster blot 250 kr./200 for studerende og pensionister (inkl. 4 trykte magasiner sendt med posten, nye betalingsartikler hver uge, rabatter, fordele og fribilletter) – klik her
Statsministeren er en dygtig taktiker og mestrer til fulde det politiske spil på Christiansborg. Men hun har ikke leveret overbevisende og sammenhængende bud på Danmarks og Vestens placering i forhold til de kommende års internationale brændende platforme.
Kommentar af Erik Boel, tidligere landsformand for Europabevægelsen
EN NOTITS I den norske avis VG om, at Mette Frederiksen er i spil til at afløse Jens Stoltenberg som NATO-generalsekretær gav storm i de danske medier. Det er dog en storm i et glas vand.
Den danske statsminister kommer ikke i betragtning af en række grunde. De seneste generalsekretærer – herunder Anders Fogh Rasmussen – kommer fra de nordiske lande. Andre lande står for tur.
Danmarks indsats på forsvarsområdet er heller ikke prangende. Ganske vist har regeringen klogeligt rykket opfyldelsen af målet om forsvarsudgifter på 2% af BNP frem til 2030. Men stadigvæk: Først om 7 år!
METTE FREDERIKSENS REJSEAKTIVITET bliver fremhævet som argument for kandidaturet. Men rejseriet og fotoseancerne med udenlandske regeringsledere gør det ikke. I øvrigt er det ikke de centrale og toneangivende figurer i den atlantiske og europæiske politik, statsministeren har dyrket, men de mere marginale og outrerede: Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz, der argumenterede imod sanktioner mod Rusland efter annekteringen af Krim i 2014.
For nylig besøgte statsministeren den italienske regeringsleder Giorgia Meloni, som ikke har villet tage afstand fra Italiens fascistiske fortid.
Desuden gik statsministeren ikke den europæiske vej med hendes nu herostratisk berømte og aldeles uigennemtænkte vaccine-besøg i Israel hos den korruptions anklagede premierminister Benjamin Netanyahu sammen med kansler Kurz, ligeledes anklaget for korruption.
Glem ikke, at Atlantpagten også er et værdifællesskab.
USA ER AFGØRENDE, når en ny generalsekretær skal udpeges. Her er det påfaldende, at Mette Frederiksen efter knap fire år som statsminister endnu ikke har været gæst i Det Hvide Hus. Ingen dansk statsminister har i nyere tid ventet så længe. Forhåbentlig vil Danmarks ambassadør i Washington fra 1. september, den yderst professionelle diplomat Jesper Møller Sørensen, være murbrækker.
En anden nøglefigur i NATO, udover den amerikanske præsident, er den tyske kansler Olaf Scholz, der ikke bryder sig om de danske socialdemokraters grænsekontrol og udlændingepolitik. Mette Frederiksens nationalistiske og populistiske politik har givet pote indenrigspolitisk. Men den kommer med en udenrigspolitisk pris.
Mette Frederiksens rejseaktivitet har ikke sat markante spor. Da Anders Fogh Rasmussen blev udnævnt til NATO-generalsekretær i 2009, skete på baggrund af, at han stod i spidsen for Danmarks EU-formandskab i 2002. Et formandskab, der førte til udvidelsen af EU fra 15 til 25 lande, herunder otte lande i den tidligere østblok.
ER DER SLET ikke noget, der taler for Mette Frederiksens kandidatur? Jo, en vedholdende og relativt set betydelig støtte til det kæmpende Ukraine. Her står Danmark selvfølgelig ikke alene. Men vi er et af de lande, der har bidraget mest med at støtte Ukraine – med alt fra våben over medicin til humanitær bistand. Et flot eksempel på vestlig solidaritet.
Tilbage står, at Mette Frederiksen er en udpræget indenrigspolitiker. Statsministeren er en dygtig taktiker og mestrer til fulde det politiske spil på Christiansborg. Men hun har ikke leveret overbevisende og sammenhængende bud på Danmarks og Vestens placering i forhold til de kommende års internationale brændende platforme. ■
Glem ikke, at Atlantpagten også er et værdifællesskab
_______
Erik Boel (f. 1953) var landsformand for Europabevægelsen (2001-13). Fra 1992 til 2002 var han Socialdemokratiets internationale sekretær, han har været chefrådgiver ved DIIS og forstander for henholdsvis Krogerup Højskole og Europahøjskolen på Kalø.
ILLUSTRATION: Pressemøde på Christiansborg i København, den 3. november 2021: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Danmarks statsminister Mette Frederiksen [FOTO: NATO]