Casper Wichmann: Kan Joe Biden regne med Xi og Kinas hjælp i bekæmpelsen af Zombie-stoffet?
01.12.2023
Efter et år, hvor forholdet mellem USA og Kina har været på frysepunktet, lykkedes det for Joe Biden og Xi Jinping at mødes fysisk og få en timeout på deres betændte forhold. Der var brede smil, håndtryk, aftaler og gode hensigter under og efter mødet. Men kan Joe Biden vide sig sikker på, at han har Xis hjælp til at bekæmpe den fentanyl-epidemi, der lige nu har tusindvis af amerikanere i et jerngreb?
Analyse af Casper Wichmann
Den amerikanske præsident, Joe Biden, mødtes med Kinas leder, Xi Jinping, i forbindelse med APEC-topmødet i San Francisco d. 15. november. Et år var gået, siden de to sidst mødtes ved G20-topmødet på Bali i 2022, deres første fysiske møde som leder for deres respektive lande. Et år præget af krise og forværring af forholdet. Sagen om den kinesiske spionballon, som i starten af året fløj ind over amerikansk luftrum, var med til at sende forholdet ud i krise på ny.
Forventningerne til mødet mellem de to statsoverhoveder var af den grund talt så meget ned, som det overhovedet kunne. Alligevel var der lige op til mødet en række positive aftaler, der pegede i retning af forsoning. Det blev aftalt at genoptage samarbejdet om klimaet. Det havde Kina lukket helt ned for som konsekvens af, at daværende talskvinde for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, havde besøgt Taiwan i august 2022. Ligeledes kom der også et signal fra begge parter om at forbyde brug af kunstig intelligens i automatiske våben som bl.a. droner og atomare sprænghoveder.
Bekæmpelse af zombie-stoffet
Noget af det vigtigste, Joe Biden gerne ville have ud af mødet, var at få kineserne tilbage på banen i bekæmpelsen af stoffet fentanyl, som USA er hårdt plaget af. Det står så grelt til, at USA i år ramte en trist milepæl med 100.000 narko-relaterede dødsfald, hvoraf 66 pct. var relateret til fentanyl, som er 50 gange stærkere end heroin. For at gøre ondt værre bliver fentanyl nu ofte blandet med stoffet xylazine, et bedøvelsesmiddel primært anvendt på dyr. Kombinationen af de to stoffer får misbrugerne til at minde om de zombier, vi kender fra film. I rusen er de fuldkommen i deres egen verden med flakkende bevægelser og ene-samtaler. Xylazinen kan endda få huden til at rådne væk.
Med et kommende amerikansk præsidentvalg i 2024, hvis valgkamp allerede er godt i gang, er det derfor utrolig vigtigt, at Joe Biden kan overbevise vælgerne om, at han kan løse problemet med fentanyl. Skal han lykkes med det, har han brug for Kina.
Langt størstedelen af de kemikalier og udgangsstoffer, der bruges til fremstillingen af fentanyl, produceres i Kina af forskellige forretningsenheder, som er skjult i lige så mange forskellige virksomheder, der på snedig vis får sendt stofferne videre. De fleste af dem havner hos kartellerne i Mexico, der færdigproducerer fentalyen, inden den ryger ind over grænsen til USA og til sidst havner hos de amerikanske stofmisbrugere.
Joe Biden fik nogle tiltrængte aftaler med kineserne, som han kan bruge i den kommende valgkamp. Omvendt fik Xi Jinping et tiltrængt pusterum i handels- og teknologikrigen
_______
Amerikanerne har derfor i lang tid bedt det kinesiske styre om at gå grundigere og strengere til værks for at bekæmpe strømmen af fentanyl og relaterede stoffer fra Kina. Ved et G20-topmøde i 2018 så det ud til, at man endelig havde trængt igennem. Her havde Xi Jinping nemlig lovet daværende præsident Donald Trump, at Kina nu ville indføre strengere love imod fentanyl.
Men som med så mange af de andre sino-amerikanske samarbejder, var det ligeledes Nancy Pelosis besøg til Taiwan, der fik Kina til at lukke for enhver form for samarbejde omkring fentanyl-bekæmpelse, og Kina har i over et år ikke haft det store behov for at hjælpe amerikanerne med at komme problemet til livs. Men da Xi Jinping og Biden fik talt sammen i San Francisco, var der endelig godt nyt til USA.
Joe Biden kunne efter mødet fortælle til offentligheden, at han og Xi Jinping var nået til enighed om yderligere tiltag for at begrænse strømmen af fentanyl. En aftale, der i sidste ende ville være med til at redde amerikanske liv. Konkret vil Kina igen dele information om mistænkt narkosmugling med en international database og indvilligede desuden i at oprette en anti-narkotika arbejdsgruppe med amerikanerne.
Skrøbelig stabilitet
At mødet blev afholdt, er en succes i sig selv. Der er næppe nogen lande, der ønsker en egentlig militær konfrontation mellem Kina og USA, inklusive dem selv. Derfor var det også vigtigt, at partnerne blev enige om at genåbne de militære kommunikationskanaler på højeste niveau, som kineserne suspenderede efter Pelosis Taiwan-besøg. Amerikanerne har sidenhen presset på for at få den genåbnet, ikke mindst så man kan undgå misforståelser og uheld i Det Sydkinesiske Hav og omkring Taiwanstrædet.
Joe Biden fik nogle tiltrængte aftaler med kineserne, som han kan bruge i den kommende valgkamp. Omvendt fik Xi Jinping et tiltrængt pusterum i handels- og teknologikrigen med amerikanerne, hvor han forhåbentlig kan regne med, at Joe Biden ikke vil indføre yderligere kontrol med eksport af kritisk teknologi til Kina, som vi har set det med mikrochips.
Historien viser, at denne skepsis ikke er fuldkommen ubegrundet, da Kina som nævnt før har lovet at ville bekæmpe fentanyl for derefter at vende det blinde øje til igen, hvis USA gør kineserne vrede
_______
Kritikere vil anfægte, at Joe Biden reelt set ikke fik andet fra Xi Jinping end et par hensigtserklæringer, som endnu mangler at blive bakket op af egentlige handler. Historien viser nemlig, at denne skepsis ikke er fuldkommen ubegrundet, da Kina som nævnt før har lovet at ville bekæmpe fentanyl for derefter at vende det blinde øje til igen, hvis USA gør kineserne vrede. Eksperter påpeger desuden, at de kinesiske tiltag alene ikke vil være tilstrækkelige til at bremse de mange dødsfald grundet overdoser.
Samtidig har Bidens insisteren på fortsat at betegne Xi Jinping som en diktator næppe været noget, der har givet kineserne ro i maven omkring, hvor de egentlig har USA. Kan kineserne vide sig sikre på, at Joe Biden ikke vil indføre yderligere kontrol med eksport af teknologi, som Kina er afhængige af? Han fik også mulighed for at give amerikansk erhvervsliv vished om, at det fortsat er sikkert for dem at investere- og gøre forretning i Kina.
Misbruget af fentanyl og de mange relaterede dødsfald har skabt stor debat i USA både i medierne og på nettet. Fra Det Hvide Hus har Biden-administrationen, for første gang i historien, erklæret fentanyl-stoffet for en trussel mod landet. Det er således en af de største indenrigspolitiske udfordringer, som Joe Biden står overfor inden valget i 2024, og han kan ikke løse den uden Kina.
Trods de gode miner skal man derfor ikke tage fejl af, at forholdet mellem landene stadig er utrolig skrøbeligt. Som vi har set, skal der ikke meget til, før det igen nærmer sig frysepunktet. Samtidig vil rivaliseringen mellem de to lande på det økonomiske, teknologiske og militære fortsætte.
Men for nu har begge parter købt sig noget tid til at fokusere på at løse nogle af deres respektive indenrigspolitiske udfordringer, uden at man bliver distraheret af den stigende rivalisering og konkurrence. Tiden må vise, hvor længe den gode tone og de gode hensigter holder. ■
Trods de gode miner skal man ikke tage fejl af, at forholdet mellem landene stadig er utrolig skrøbeligt. Som vi har set, skal der ikke meget til, før det igen nærmer sig frysepunktet
_______
Casper Wichmann (f. 1984) er moderne Sinolog, uddannet cand.mag i Kinastudier fra Københavns Universitet. Han er Asien & og Kina-korrespondent for TV 2, er medstifter og medredaktør af Sinolytica Nyhedsnrevet og vært på Danmarks eneste Kina-podcast, KinaNørderne.
ILLUSTRATION: Den kinesiske præsident Xi Jinping vinker til pressen under spadseretur med USA’s Joe Biden. De to mødtes sideløbende med et topmøde i APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) i Californien, 15. november 2023 [FOTO: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix]