Ukraine morgenbrief 8. august: Kampene trækker mod syd, hvor frygten for en atomkatastrofe stiger

08.08.2022


Godmorgen og velkommen til en ny uge og en ny brief med de vigtigste begivenheder og analyser fra krigen i Ukraine. Vi skal selvfølgelig omkring weekendens hændelser på slagmarken, men vi starter med to gode analyser af den strategiske situation. 

RÆSONs Ukraine morgenbrief udkommer hver mandag, onsdag og fredag med et overblik over de vigtigste begivenheder det seneste døgn under invasionen af Ukraine.

Det er efterhånden en tradition, at nogle af de eksperter vi flittigt refererer til, bruger søndagen på at gøre status over krigen, og i går var ingen undtagelse. 

Tager ukrainerne teten? Den australske militæranalytiker, Mick Ryan, skriver i en analyse på Twitter, at Ukraine har mulighed for at erobre initiativet på slagmarken, og at det kan få afgørende betydning. I starten af krigen havde russerne initiativet, og de kunne bestemme hvor og hvornår de gerne ville angribe ukrainerne. Det gjorde sig gældende i deres offensive operationer ved Kyiv, Kharkiv og i det sydlige Ukraine, hvor de havde blandet succes, ligesom det gjorde sig gældende i det østlige Ukraine, hvor de erobrede området, Luhansk, men nu er kørt fast. Nu mener Ryan dog, at der er tegn på, at ukrainerne er ved at tage initiativet fra russerne.

Det ser han først og fremmest på den meget høje pris, russerne har betalt for deres relativt små erobringer i det østlige Ukraine – en pris de har betalt både i form af tab af soldater og avanceret udstyr. En anden årsag til, at initiativet er ved at tippe, er det nye langtrækkende våben, HIMARS, der gør stor skade på russerne. Endelig har ukrainerne haft held med at gennemføre en række mindre modangreb i den sydlige del af landet ved Kherson, der har demonstreret hvor usikre russerne er i det område, og hvor vigtigt det er for ukrainerne. På den baggrund konkluderer Ryan, at ukrainerne næsten er nået til et punkt, hvor de kan bestemme, hvor kampene skal foregå, og hvad der vil blive kæmpet om. Der er dog et stykke vej endnu, før de for alvor kan komme i offensiven. De har nemlig lidt store tab i deres regulære kampenheder, og dem har de brug for, hvis de skal begynde at tilbageerobre land i større skala. De har også brug for flere præcisionsvåben, køretøjer og en logistik der er indrettet til offensive operationer. Hvis de kan adressere de mangler og dermed vinde initiativet, forudser Ryan en situation, hvor de har en mulighed for at få den russiske hær til at kollapse. Du kan læse hele Ryans analyse her. 

 

Det Internationale Energiagentur har advaret om risikoen for en atomar katastrofe, der kan true sundheden og miljøet både i og udenfor Ukraine
_______

 

Ukrainsk overhånd i syd. Samtidig påpeger Philips O’Brien, der er professor i strategiske studier ved University of St Andrews, at den ukrainske offensiv i det sydlige Ukraine ikke er en offensiv i traditionel forstand. Han bemærker, at ukrainerne i den grad har gjort opmærksom på, at de ønsker at angribe russerne i syden, og at det har ført til russiske forstærkninger af området med mange tropper. Men hvorfor har ukrainerne valgt at fortælle, hvor de vil angribe og dermed ladet russerne styrke deres forsvar? O’Briens bud er, at ukrainerne ønsker trække de russiske styrker sydpå, fordi det er et område, hvor ukrainerne bedre kan slide på dem, end de kan i det østlige Ukraine. Han tror ikke, at ukrainerne vil igangsætte et traditionelt, større angreb i den næste uges tid, men i stedet blive ved med at kæmpe som de gør nu med hyppig brug af langtrækkende våben, der rammer russernes tropper og logistik. Offensiven i det sydlige Ukraine er altså et accelereret forsøg på at nedslide russerne i det område, hvor ukrainerne har de bedste forudsætninger for det. Du kan læse hele den analyse her. 

Frygt for atomar katastrofe. I løbet af weekenden har russerne fortsat angrebene i det østlige Ukraine, hvor de forsøger at skubbe ukrainerne tilbage. Det har dog igen været uden de store gennembrud, med undtagelse af mindre fremgang ved forstæderne til Donetsk City. Det skriver Institute for the Study of War i deres daglige opdateringer, som du kan læse lige her. Samtidig beskylder ukrainerne og russerne hinanden for at beskyde Europas største atomkraftværk i byen Zaporizhzhia, der ligger i det sydlige Ukraine. Det Internationale Energiagentur har advaret mod risikoen for en atomar katastrofe, der kan true sundheden og miljøet både i og udenfor Ukraine. Det kan du læse mere om her. 

Amnesty International i modvind efter kritik af Ukraine. I fredags skrev vi om en rapport fra Amnesty International, der kritiserer Ukraine for at bringe civiles liv i fare ved at bruge civil infrastruktur som base og udgangspunkt for kampe. Rapporten har blandt andet mødt massiv kritik for at skyde ved siden af, fordi den kritiserer ukrainerne for at forsvare sig i de byer, hvor russerne angriber dem. Det har du blandt andet kunnet læse om i fredagens briefing. Amnesty er også blevet kritiseret for at være med til at retfærdiggøre de russiske angreb, og nu beklager Amnesty den vrede og smerte, som de har forvoldt. De står dog fortsat ved deres pointer, men understreger, at intet af den adfærd, de påpeger hos ukrainerne, kan retfærdiggøre de russiske krænkelser. Det kan du læse mere om her. 

Kurs mod stabil korneksport. Fire yderligere skibe med korn har nu forladt ukrainske havne som følge af den aftale, der er indgået mellem Tyrkiet, Rusland og Ukraine. Aftalen ser foreløbigt ud til at fungere, efter det første skib sejlede afsted fra Odesa mod Libanon i sidste uge – et skib, der dog er blevet forsinket. Det kan du læse mere om her. 

Vi er tilbage igen på onsdag, hvor det bliver interessant at se, om russerne får større gennembrud i det østlige Ukraine, eller om det er ukrainerne, der begynder at tage initiativet og kan presse russerne tilbage. Og så skal vi følge de næste skibe, der har fået lov til at forlade Ukraine med vigtigt korn.■

 

Fire yderligere skibe med korn har nu forladt ukrainske havne som følge af den aftale, der er indgået mellem Tyrkiet, Rusland og Ukraine. Aftalen ser foreløbigt ud til at fungere
_______

 



ILLUSTRATION: En russisk servicemand står foran atomkraftværket ved Zaporizhzhia i det sydlige Ukraine, d. 4. august 2022. [FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix]