Ukraine morgenbrief 29. august: Vil EU suspendere visumaftale med Rusland?
29.08.2022
Det er blevet mandag, og er her er ugens første brief med de vigtigste begivenheder fra og bedste analyser af krigen mellem Rusland og Ukraine. Vi skal som altid se på situationen på slagmarken, og hvad vi kan forvente af den kommende tid, men vi starter med en politisk nyhed.
RÆSONs Ukraine morgenbrief udkommer hver mandag, onsdag og fredag med et overblik over de vigtigste begivenheder det seneste døgn under invasionen af Ukraine.
EU’s udenrigsministre mødes for at diskutere russiske visumregler. Ifølge avisen Financial Times vil EU i denne uge suspendere den eksisterende aftale om rejser og visum med Rusland. Det er forventningen, at det bliver vedtaget på et 2-dages møde mellem EU’s udenrigsministre, der starter på tirsdag i Prag. Beslutningen vil gøre det sværere for russere at få adgang til lande, der er en del af Schengen-samarbejdet. Det vil blandt andet ske ved, at det bliver dyrere, kommer til at kræve flere dokumenter og at ventetiden øges mærkbart. Den EU-embedsmand involveret i forhandlingerne siger, at det er upassende med russiske turister slentrende rundt i vores byer, og at vi må sende et signal til den russiske befolkning om, at krigen er uacceptabel. Flere af de østeuropæiske lande ønsker et bredere stop for uddelingen af visum til russiske turister, men det er der ikke enighed om. Tyskland er bl.a. imod. Den historie kan du læse mere om hos Financial Times her, eller du kan følge den hos The Guardian her.
Den EU-embedsmand involveret i forhandlingerne siger, at det er upassende med russiske turister slentrende rundt i vores byer
_______
Professor i strategiske studier: Putins dekret om flere tropper er et tegn på svaghed. I fredagens brief skrev vi om, at Putin forsøger at få flere nye tropper til sin hær, men at det godt kan blive ganske svært. Det kan du læse mere om her, og Philips O’Brien, der er professor i strategiske studier, ser også på situationen for russerne i sin faste søndagsanalyse. Han konkluderer først og fremmest, at deres offensiv i det østlige Ukraine er gået helt i stå. Der har ikke været nævneværdig russisk fremgang siden deres selvproklamerede pause stoppede den 16. juli, men O’Brien kan alligevel godt forestille sig, at den russiske offensiv fortsætter, og tør ikke spå om at den stopper. Putins ønske om at øge antallet af tropper ser han som et svaghedstegn, fordi det ikke er en egentlig mobilisering og næppe vil gøre en forskel for hærens styrke. Det havde krævet, at en ny infrastruktur til at træne alle de nye, ønskede tropper var kommet i stand for uger siden, men det er ikke sket, og derfor kan de ikke træne flere, end de har gjort i de seneste måneder. Hvis ikke Rusland begynder at få flere værnepligtige gennem en mobilisering, ligesom ukrainerne har gjort, vil de ifølge O’Brien løbe tør for soldater. Med hensyn til den ukrainske strategi, står det helt klart for ham, at deres offensiv i den sydlige del af landet ved Kherson ikke handler om at marchere frem nu, men om at nedslide russerne i området og smadre deres logistik, så de ikke kan få forsyninger, og lade dem forbløde. Lige nu udspiller den kamp sig især om de afgørende broer over floden Dnepr, som ukrainerne målretter for at gøre den brugbar for russerne. Det kan du læse mere om her.
Stilstand på slagmarken, men fokus på atomkraftværket. Det billede bekræftes af de seneste døgns begivenheder, som de beskrives af tænketanken, Institute for the Study of War (ISW). Ukrainerne fortsætter med at bombe mål i det sydlige Ukraine, og det gælder kommunikationslinjer, kommandoposter, ammunitionslagre, udstyr og russiske soldater. Russerne forsøger, at reparere det ødelagte, og er fx i gang med at bygge en pontonbro, der, hvor den vigtige Antonovsky-bro, er blevet ødelagt. Samtidig fortsætter russernes deres angreb i det østlige Ukraine ved byerne Slovjansk, Kharkiv, Bakhmut og Donetsk City, men det er fortsat uden nævneværdige gennembrud. Kampene fortsætter også i nærheden af atomkraftværket, Zaporizhzhia, som begge parter beskylder hinanden for at beskyde. Det kan du læse mere om her, hvor du også kan se gode kort over hvor fronterne er https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-august-28
Russisk tabloidmedie gør status på krigen. Vi trækker ofte på Vestlige eksperter her i briefen, og det skyldes blandt andet sprogbarrieren. Men når vi kan komme til det, vil vi meget gerne give et indblik i den russiske læsning af situationen, og det er der heldigvis gode kilder der kan hjælpe med. Flemming Splidsboel, der blandt andet forsker i Rusland og Ukraine på DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier) , gengiver søndag på Twitter indholdet af et interview med en ekspert i en stor russisk tabloidavis. Her er udlægningen, at krigen er en stedfortræder verdenskrig, hvor USA og NATO fører kamp mod Rusland via Ukraine. Derudover giver interviewet ikke indtryk af, at krigen er ved at slutte. Rusland vil fortsætte med at kæmpe, indtil problemet med truslen fra Ukraine er løst. Vurderingen er, at tiden på den ene side arbejder for russerne, fordi de får mere kamperfaring, men på den anden side imod dem, fordi Vesten vil blive en stærkere og stærkere faktor, jo længere krigen varer. Det kan du læse her.
Vi er tilbage igen på onsdag, hvor vi følger op på mødet mellem EU’s udenrigsministre, kan fortælle om FN har fået adgang til atomkraftværket ved Zaporizhzhia og selvfølgelig giver dig seneste nyt fra kampene.
Hvis ikke Rusland begynder at få flere værnepligtige gennem en mobilisering, ligesom ukrainerne har gjort, vil de ifølge O’Brien løbe tør for soldater
_______
ILLUSTRATION: Charles Michel, præsident for Det Europæiske Råd, under et møde i samme, 30-31. maj 2022, i Bruxelles, Belgien [FOTO: CC-BY-4.0: European Union 2022- Source: EP]