Ukraine morgenbrief 2. september: Modangrebet fortsætter, men foreløbigt uden store resultater
02.09.2022
Godmorgen og velkommen til en fredag med ugens sidste briefing med de vigtigste begivenheder og analyser fra krigen mellem Ukraine og Rusland.
Den store nyhed er fortsat det ukrainske modangreb i det sydlige Ukraine, og vi dedikerer derfor igen det meste af dagens brief til at give dig et overblik over, hvordan det går med offensiven. Det er fortsat svært at fastslå den præcise udvikling, men vi forsøger at tegne et godt billede gennem nogle kvalificerede og også forskellige bud.
RÆSONs Ukraine morgenbrief udkommer hver mandag, onsdag og fredag med et overblik over de vigtigste begivenheder fra krigen i Ukraine.
Fokus på logistiske angreb, men uklart med territoriale fremskridt. Vi starter hos den amerikanske tænketank, Institute for the Study of War (ISW), der selvfølgelig også fokuserer på den ukrainske modoffensiv i deres daglige opdatering. De skriver, at de ukrainske angreb ved Kherson fortsætter, og at de også rammer russisk logistik og forstærkninger. De kan dog ikke sige med sikkerhed, at ukrainske tropper er rykket frem og har erobret mere terræn de seneste døgn. Det kan du selv se på et kort over området lige her.
Kilde: Institute for the Study of Wear, 1. september 2022.
Russerne svarer igen i øst. Samtidig fortsætter russerne også deres offensiv i det østlige Ukraine, hvor der igen har været angreb ved byerne Slovjansk, Bakhmut, og Donetsk City. Her er der dog heller ingen klare meldinger om fremrykninger, og det kan du læse hos ISW her.
Det er altså svært at fastslå den præcise situation på slagmarken, men det er foreløbig rimeligt at konkludere, at den ukrainske modoffensiv ikke endnu har opnået store resultater
_______
For tidligt at konkludere på det ukrainske modangreb. Det er altså svært at fastslå den præcise situation på slagmarken, men det er foreløbig rimeligt at konkludere, at den ukrainske modoffensiv ikke endnu har opnået store resultater. Ifølge ISW, betyder det dog ikke, at man skal erklære den ukrainske offensiv for en fiasko, selvom det er præcis, hvad russerne allerede gør. Man kan slet ikke bedømme en modoffensiv i den størrelse i løbet af et par dage, men man skal i stedet se på, hvordan den udvikler sig i løbet af de næste uger og måneder. Der kan ukrainerne nemlig udnytte nogle af de forhold og svagheder, som de har skabt i de russiske linjer. Det kan du læse om her.
En nøje planlagt modoffensiv? Philips O’Brien, der er professor i strategiske studier, skriver, at ukrainerne har haft noget fremgang og at det er en meget nøje planlagt offensiv, der er tilrettelagt, så den er begrænset og til at styre. Han understreger også, at det er svært at sige, hvor store resultaterne er, men de er ikke kommet uden tab og sårede soldater. Og det er en væsentlig pointe, da ukrainerne ikke ønsker at ødelægge deres motiverede hær mens de rykker fremad. Der meldes dog også om store russiske tab af både soldater, kampvogne og artilleri. Det kan du læse mere om her. O’Brien skriver også, at den ukrainske fremgang egentlig ikke er langsom, når man tager omstændighederne i betragtning. Ukrainerne forsøger nemlig at trænge frem uden at have herredømmet over luftrummet og uden taktisk støtte fra luften. Det har ellers været forudsætningen for næsten alle succesfulde, offensive kampagner siden 1918. Derudove møder de en fjende, der har rigtig meget udstyr, og det er ifølge O’Brien bemærkelsesværdigt, at de overhovedet forsøger. Det kan du læse mere om her.
Tysk journalist peger på ukrainsk fiasko i syd. Julian Röpcke er redaktør på den tyske avis Bild, og han forholder sig mere kritisk over for påstandene om, at modoffensiven går, som den skal, men bare tager tid. Han skriver på Twitter, at han har set frygtelige videoer fra Kherson, som han ikke vil dele, men han synes, det ligner, at det ukrainske angreb har været en fiasko. Den pointe går Illia Ponomarenko, der er redaktør på den ukrainske avis, Kyiv Independent, i rette med og spørger, om han forventede, at offensiven skulle være „pæn, ren og munter‟. Ponamarenko understreger, at ægte krig ser sådan ud, hvortil Röpcke uddyber, at ukrainerne trængte frem mandag og tirsdag, men at det krævede mange ofre og resulterede i meget lidt erobret territorium. Nu trænger de ikke frem længere, og derfor synes han, det er rimelig at kalde det for en fiasko. Den diskussion kan du følge her.
Professor i moderne krig: Et desperat forsøg i en krig, Ukraine er ved at tabe. Det kritiske blik på den ukrainske offensiv kan du også læse i et interview her på siden. David Betz er professor på Kings College London, og han anser den ukrainske offensiv for at være et desperat forsøg på at vende krigens gang i en situation, hvor ukrainerne langsomt er ved at tabe til russerne. Ifølge Betz har offensiven foreløbigt kun opnået få og dyre fremskridt, og senest er russerne begyndt at slå tilbage. Han tror ikke, at ukrainerne vil have held med deres foretagende og forudser, at krigen vil ende med en opdeling af Ukraine. Du kan læse hele det interview her.
IAEA har fået adgang til atomkraftværket i Zaporizjzja. Vi slutter dagens brief med en nyhed, der ikke er direkte knyttet til den ukrainske offensiv. Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har endelig fået adgang til atomkraftværket ved Zaporizjzja, der er besat af russerne, og som begge parter beskylder hinanden for at beskyde. Flere har advaret mod en potentiel atomkatastrofe på stedet, men nu er IAEA altså på stedet, og de agter at blive der. Det kan du læse mere om her.
Vi er tilbage igen på mandag, hvor vi følger op på alle weekendens begivenheder og naturligvis også, hvordan det går med de ukrainske angreb. ■
Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har endelig fået adgang til atomkraftværket ved Zaporizjzja, der er besat af russerne, og som begge parter beskylder hinanden for at beskyde
_______
ILLUSTRATION: En ukrainsk soldat affyrerer artilleri fra en D-30 howitzer nær frontlinjen i Mykolaiv-regionen i den sydlige del af landet, 13. august 2022 [FOTO: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix]