Ukraine morgenbrief 13. september: Nervøsitet på russisk stats-tv, mens ukrainerne fortsætter offensiven
13.09.2022
Det er blevet tirsdag, og her kommer ugens første briefing med de vigtigste begivenheder og analyser fra krigen mellem Ukraine og Rusland. Der er fortsat én alt overskyggende udvikling: Den ukrainske modoffensiv, der fortsat vinder frem. Hvis du skal have den genopfrisket, kan du starte med søndagens brief her. Ligesom i søndags fokuserer vi derfor igen på at give dig et overblik over situationen på slagmarken og de bedste analyser og vurderinger af situationen og dens konsekvenser.
RÆSONs Ukraine morgenbrief udkommer hver mandag og torsdag med et overblik over de vigtigste begivenheder fra krigen i Ukraine.
Hele Kharkiv-regionen er nu i ukrainsk kontrol. Mandag kunne tænketanken, Institute for the Study of War (ISW), konkludere, at ukrainerne har generobret hele Kharkiv-regionen, og mod nord er russerne skubbet helt ind over grænsen til Rusland. De ukrainske tropper har konsolideret deres kontrol med det nyvundne område, og har derfor i løbet af det seneste døgn kun opnået mindre erobringer. Frontlinjen går nu i store træk ved floden, Oskol, og det kan du se på et kort fra ISW lige her, hvor generobringerne er markeret med blåt.
Kilde: Institute for the Study of War (ISW), 12. september 2022 [se link for flere kort]
ISW: Et stort slag til den russiske moral. ISW skriver også, at den ukrainske offensiv i det sydlige Ukraine ved byen Kherson lægger hårdt pres på både de russiske militære evner og moral. Satellitbilleder viser, at flere russiske tropper har trukket sig tilbage fra byen, Kyselivka, der kun ligger 15 km. fra forstæderne til Kherson, og derfor er vigtig for russernes muligheder for at forsvare den strategisk vigtige by. Det indikerer, ifølge ISW, at russerne oplever en nært forestående trussel mod deres positioner, og at det ukrainske offensiv ved Kherson også udvikler sig mærkbart, selvom det er erobringerne ved Kharkiv, der er løbet med opmærksomheden.
ISW citerer også ukrainerne for, at russerne i området forsøger at forhandle deres egen overgivelse under international lov, men det er altså ikke bekræftet fra russisk side. Du kan læse hele den daglige opdatering fra slagmarken her. Philips O’Brien, der er professor i strategiske studier, påpeger også, at vi ikke skal glemme den sydlige front ved Kherson, hvor ukrainerne fortsætter med hastigt at slide på de russiske styrker. Det kan du se her.
Mick Ryan, der er australsk militæranalytiker, mener, at vi er vidne til en dominoeffekt, hvor det ene russiske nederlag fører til det andet
_______
Stadig lommer af russisk modstand. Den effektive modoffensiv ved Kharkiv har efterladt et indtryk af, at russerne overalt lod sig trænge tilbage uden den store kamp og opgav de områder, som de har besat i seks måneder. Men så enkel er virkeligheden ikke. Det skriver CNN, der fik adgang til byen, Kupjansk, en dag efter, at der kom billeder frem af det ukrainske flag på toppen af en af byens bygninger. De beretter om en by, hvor der søndag fortsat blev kæmpet om kontrollen, og hvor russernes artilleri var i gang. Der er samtidig beretninger fra en landsby, hvor øjenvidner fortæller, at russerne løb deres vej, og kampene var hurtigt overstået. Det kan du se og læse mere om i en af de desværre sjældne reportager, hvor journalister faktisk har været til stede ved fronten. Den finder du her.
Kritik af fiaskoen ved Kharkiv på russisk stats-tv. En bemærkelsesværdig konsekvens ved den tydelige Ukrainske succes og tilsvarende russiske fiasko er, at russiske politikere og eksperter nu diskuterer og nærmest skændes på det ellers meget kontrollerede russiske stats-tv. Det kan du se i klippet her, hvor den russiske indsats bliver åbenlyst kritiseret, og hvor naiviteten hos dem, der troede at den russiske hær ville blive modtaget med åbne arme, bliver fremhævet. Det udvikler sig til en ret ophedet diskussion om, hvorvidt Rusland skal prøve at afslutte krigen gennem forhandlinger eller blive ved med at kæmpe.
Journalisten Shaun Walker fra den britiske avis, The Guardian, skriver om klippet, at der ikke bare er den sædvanlige instruerede diskussion med én kritisk gæst, der bliver revet fra hinanden, af sine modstandere. Deltagerne virker oprigtigt nervøse, og han spekulerer også i, at kritikeren, Boris Nadezhdin, kan risikere at blive anholdt for de farlige sandheder han bidrager med. Det kan du læse her.
Claus Mathiesen fra Forsvarsakademiet har også delt klippet på Twitter, og skriver, at vi snart vil få at se, hvilken russisk reaktion der kommer på den nu erkendte, penible situation. Han skriver også, at det nok er for tidligt at tale om at Ukraine er ved at vinde krigen, men at de er godt i gang med at forhindre russerne i det. Det kan du læse her.
Militæranaytiker: Vi er vidne til en dominoeffekt. Mick Ryan, der er australsk militæranalytiker, mener, at vi er vidne til en dominoeffekt, hvor det ene russiske nederlag fører til det andet. Han betragter den nuværende, uorganiserede, russiske tilbagetrækning som et signifikant og historisk nederlag for Rusland, der efterlader dem med få muligheder. I det østlige Ukraine er deres situation problematisk, og der er stort behov for justere deres defensive linjer og logistik. I det sydlige Ukraine vil de også få problemer, fordi de er nødt til at flytte nogle af deres bedste tropper østpå. Det vil igen give ukrainerne nye muligheder. Ryan advarer dog fortsat mod, at tale om de aktuelle begivenheder i alt for triumferende vendinger. Rusland har stadig mulighed for at svare tilbage, og de har stadig kontrol over den østlige og sydlige del af landet. Ukrainerne har vundet et stort slag, men der er stadig en hel krig, der skal afgøres. Det kan du læse her. ■
En bemærkelsesværdig konsekvens ved russernes fiasko er, at russiske politikere og eksperter nu diskuterer og nærmest skændes på det ellers meget kontrollerede stats-tv
_______
Vi er tilbage igen på torsdag, hvor vi helt sikkert kan fortælle mere om udviklingen, både i øst og syd, og hvor vi måske har set en russisk reaktion.
ILLUSTRATION: Ukrainsk politi beslaglægger våben og ammunition fra en generobret by i Kharkiv-regionen, 12. september 2022 [FOTO: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix]