Ukraine morgenbrief 11. maj: Russerne bliver trængt tilbage til deres egen grænse

11.05.2022


RÆSONs Ukraine morgenbrief udkommer hver anden morgen i hverdagene med et overblik over de vigtigste begivenheder det seneste døgn i forbindelse med invasionen af Ukraine.

Vi er nået til onsdag, og her er din briefing med seneste nyt fra krigen i Ukraine. De store udmeldinger udeblev fra Putins tale i mandags, og vi dykker derfor ned, hvordan krigen udvikler sig på slagmarken.

Ifølge Institute for The Study of War (ISW) er billedet nogenlunde det samme, som det har været i de seneste dage. Russerne forsøger stadig at erobre mere land i det østlige Ukraine, men det er foreløbig uden de store gennembrud. De har haft begrænset succes ved byen Severodonetsk i de seneste døgn, men der er kun tale om en marginal fremgang. ISW vurderer, at Rusland vil forsøge at koncentrere deres styrker for at kunne fortsætte de offensive operationer i de kommende dage, men de skriver også, at den russiske hær har problemer med at mobilisere de fornødne tropper, mens de fortsat har problemer med lav moral hos deres soldater. Du kan læse mere og se på kort over slagmarken her.  

Angrebene på stålværket i Mariupol fortsætter, men også her er det stadig uden de store gennembrud for russerne. Samtidig fortsætter den ukrainske modoffensiv nord for byen Kharkiv med succes, hvor de har generobret flere landsbyer. En russisk kilde siger, at de ukrainske tropper nu kun er 10 km. fra den russiske grænse der. Det kan du læse mere om her. Militæranalytikeren Mick Ryan har skrevet en analyse af Ukraines muligheder for at fortsætte deres modangreb, og han vurderer, at den ukrainske hær foreløbig vil fortsætte med at foretage mindre modangreb snarere end ét stort angreb. Det skyldes blandt andet de store omkostninger der er forbundet med at gå i offensiven. Du kan læse hans analyse her.

 

Pentagon ser bl.a. anekdotiske beviser på, at den russiske hær oplever problemer med flere officerer, der ikke adlyder ordrer
_______

 

Vurderingen af at de russiske tropper har lav moral kommer fra Pentagon, der tirsdag kom med deres syn på krigens udvikling. De ser bl.a. anekdotiske beviser på, at den russiske hær oplever problemer med flere officerer, der ikke adlyder ordrer. Der er flere russiske tropper i Ukraine denne uge, end der var i sidste uge, og det ser Pentagon som et tegn på, at Rusland stadig er ved at opbygge deres militære styrker i området, bl.a. med tropper, der er blevet slået tidligere i krigen. Rusland har gennemført adskillige bombeangreb på den ukrainske havneby Odesa i de seneste dage, men Pentagon tror ikke, at det betyder, at den russiske hær planlægger et decideret angreb på byen snart. De tror i stedet, at bomberne handler om at forhindre de ukrainske tropper i byen i at blive flyttet til andre steder. Du kan læse mere fra Pentagons briefing her.

Tirsdag gav amerikanske efterretningschefer også deres vurdering af, hvad vi skal forvente af krigen i den kommende tid, og det er ikke opmuntrende læsning. De forventer, at vi står overfor en lang udmattelseskrig, hvor Putin sandsynligvis vil benytte sig af mere og mere drastiske midler for at nå sine mål. Det kunne fx være i form af en stor mobilisering, der kan bringe mange flere russiske soldater ind i Ukraine og dermed tippe den militære balance til russisk fordel. De vurderer ikke, at han vil bruge sine atomvåben, medmindre han oplever en eksistentiel trussel, men et nederlag i Ukraine kan netop udgøre en sådan trussel for ham. Derfor er der en risiko for, at han vil gøre brug af det ultimative våben, hvis han bliver alvorligt presset. Pentagon vurderer også, at Putin har ambitioner om at indtage hele kyststrækningen fra Rusland til Moldova og dermed også erobre Odesa. Du kan læse mere om den amerikanske vurdering her.

Samtidig med de dystre forudsigelser siger FN, at antallet af dræbte civile formentlig er meget højere end det officielle tal på 3.381. FN fortæller, at de arbejder på nye estimater, men at det rigtige tal formentlig er tusinder højere end det officielle. Det er bl.a. svært at komme med en ordentlig vurdering, da dødstallet i byen Mariupol er svært for FN at indhente ordentlige informationer onkring. Du kan læse mere om den historie her.

EU er endnu ikke blevet enige om nye sanktioner, der skal ramme importen af russisk olie, men Frankrig siger, at de regner med at der lander en aftale i denne uge. Det er især Ungarn, der stritter imod, og den franske præsident, Macron, har talt i telefon med Viktor Orban, ligesom kommissionsformand, Von der Leyen, også har talt med den ungarske premierminister. Du kan læse mere om det her.

Vi er tilbage med den næste briefing på fredag og indtil da holder vi øje med om den ukrainske modoffensiv presser russerne yderligere eller om Rusland sætter gang i en større offensiv med flere tropper end hidtil. ■

 

Amerikanske efterretningschefer forventer, at vi står overfor en lang udmattelseskrig, hvor Putin sandsynligvis vil benytte sig af mere og mere drastiske midler for at nå sine mål
_______

 


ILLUSTRATION: GRAD-raketter affyres mod russiske positioner i Donbas, Ukraine, 10. april, 2022 [FOTO: Abaca/Ritzau Scanpix]