Nikolaj Læsøe: Så har de Radikale tillid til statsministeren eller ej?

07.07.2022


Lige nu har Danmark en regering, der ikke har tillid hos et flertal i Folketinget. De Radikale har skabt et månedligt ledelsesvakuum, som ingen burde acceptere.



Kommentar af Nikolaj Læsøe

Minkskandalen er parkeret på en trist og apatisk måde. Støttepartiet, de Radikale, vil trække støtten til regeringen – bare ikke nu. To ministre har fået en politisk næse – 51 næser er det ifølge Altinget blevet til på 30 år. Hermed er Mette Frederiksen blevet medlem af den samme klub som Magnus Heunicke (der fik en næse for at levere ubrugelige respiratorer til Italien i 2020) og Annette Vilhelmsen (for sin håndtering af sagen om bevilling til Stemmer på Kanten).

Den danske befolkning ledes af mennesker, der gør deres arbejde skidt – og muligvis bryder loven.

At de gør et dårligt stykke arbejde, viser kritikken fra Granskningskommissionen: For hvem bringer en fjerde løsning ind (aflivningen af alle mink) ind uden at give tid til de forberedende parter til at analysere den løsning?

 

Lige nu ligger landet altså således, at vi har en regering, der ”ikke kan fortsætte” ifølge Radikale, men som først bør væltes efter sommerferien
_______

 

At der potentielt er tale om lovbrud, er den klare vurdering fra kommissionen, der mener, at det offentlige kan rejse sager mod en række aktører – herunder statsministerens departementschef Barbara Bertelsen og rigspolitichef Thorkild Fogde. Ingen af de to – eller de øvrige otte embedsmænd – er blevet sendt hjem.

Disse mennesker er de øverste i det danske embedsværk – ledere for mange tusinde ansatte. De er ansat til at manøvrere i rummet mellem det danske lovsystem og politikernes ønsker. De er ikke hjemsendt. De har stadig ledelsesretten, mens de undersøges.

Sofie Carsten Nielsens Radikale vil vælte regeringen, hvis ikke statsministeren udskriver valg senest 4. oktober 2022 – godt og vel ni måneder før, hun ellers er tvunget til det. På Twitter skrev Zenia Stampe (RV): ”Mette Frederiksens et-parti-regering er kørt i grøften og kan ikke fortsætte”. Radikale Venstre vil med hendes ord gerne ”inddrage vælgerne”.

LIGE NU LIGGER landet altså således, at vi har en regering, der ”ikke kan fortsætte” ifølge Radikale, men som først bør væltes efter sommerferien. Hvorfor vente? At danskerne skal kunne holde sommerferien fri for politik, trumfer altså behovet for at sikre dem en regering, der fortjener deres tillid.

Indtil valget har Danmark en regering, der ikke er tillid til fra et flertal af repræsentanterne i Folketinget. Læs den sætning igen.

Eller skal man konkludere, at så længe regeringen ikke er blevet væltet, har de Radikale tillid til den – selvom de siger det modsatte?

Objektivt er det en meget sårbar tid for den danske befolkning. Og det er under alle omstændigheder ubetrådt land. I kriser er det normalt, at en leder viser vejen. Mette Frederiksen er den første til at understrege dét faktum. Som statsminister har hun ’grebet’ kriserne og forfulgt dem til mindste detalje, så danskerne ikke har været i tvivl om, hvad dervar ’den rigtige’ måde at gøre tingene på – ud fra regeringens forståelse af idéen om fællesskab.

LEDELSE HAR MANGE nuancer, men under god ledelse hører det at minimere komplikationer – naturligvis inden for lovens rammer. At gøre det mere simpelt for den enkelte, hvad denne kan gøre for at gøre det godt inden for professionelle rammer. Men ledelse er funderet på, at lederen har en tillidsopbyggende karakter. De, der følger lederen, legitimerer ledelsesretten for lederen.

Når Radikale ikke længere har tillid til lederen, forsvinder flertallet vel? Vil det så sige, at vi ikke har en leder i Danmark denne sommer, som nyder tillid hos et folketingsflertal? Det er uset i historien. Hvis der – igen – sker noget ekstraordinært i løbet af sommeren i Danmark, hvem skal så lede os?

Det er ledelse af Danmark, vi taler om her, Radikale Venstre: Vi kan ikke have tre måneders ’ledelsespause’.

Min undren bliver kun større, når jeg prøver at forestille mig arbejdsgangen i ministerierne nu. Kan de underordnede have tillid til deres ledere? Hvordan arbejder de sammen på tværs af ledelseslag? Og hvordan arbejder fx departementschefen nu sammen med Mette Frederiksen? Kan vi forvente, at det samarbejde er så professionelt, som det gerne skal være imellem en statsminister og en departementschef?

Det er spørgsmålet til de Radikale nu: Har I tillid til, at regeringen kan løse de kriser, der kan opstå de kommende tre måneder – eller ønsker I at iværksætte en mistillidserklæring, så vi kan få et valg? Ligegyldigt hvilken fløj man tilhører, må én ting stå klart: Vi har brug for en ledelse af Danmark med et flertals opbakning. ■
 

Når Radikale ikke længere har tillid til lederen, forsvinder flertallet vel? Vil det så sige, at vi ikke har en leder i Danmark denne sommer, som nyder tillid hos et folketingsflertal?
_______

 

Nikolaj Læsøe (f.1990) er selvstændig erhvervsdrivende i service- og restaurationsbranchen. Han har en baggrund fra CBS med en kandidat i erhvervsøkonomi og filosofi med særligt fokus på ledelse, magt og arbejdsmiljø.



ILLUSTRATION: Fødevareminister Mogens Jensen (S) trækker sig og Sofie Carsten Nielsen (RV) reagerer på nyheden på Christiansborg i København, onsdag den 18. november 2020.[FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix]