
Mogens Lykketoft: Det er faktisk nemmere for Socialdemokratiet at blive enige med Venstre end Lars Løkke Rasmussen
02.11.2022
.”Selvom Lars Løkke har placeret sig som et midterparti, så, når man kigger på nogle af hans vigtigste programpunkter, ligger de jo længere væk fra det Venstre, som han tidligere var formand for.”
Interview med Mogens Lykketoft af Mathies Duch Gronemann
RÆSON: Alternativet kom over spærregrænsen. På den måde har Danmark fastholdt et rødt-grønt flertal og en stærk forhandlingsposition for Socialdemokratiet. Havde du, før valgets udfald i nat, troet, at vi ville stå i den situation, som vi gør nu?
LYKKETOFT: Jeg havde troet, at der var en god chance. De sidste målinger viste jo, at det lå indenfor ét til to mandater. Så det er jo derfor, at jeg også var ude og sige, at hvis folk var i tvivl derude på venstrefløjen, så måtte de i hvert fald sørge for, at Alternativet kom ind, for ellers havde vi jo været ude af stand til at få det flertal.
Samtidig fik jeg jo bekræftet, at det eksperiment, der hedder Frie Grønne, var den største trussel mod det flertal overhovedet. Over 30.000, eller hvor mange det blev til, spildte stemmer. Og det er jo sørgeligt, og det er det jo altid i politik, når partiers selverkendelse og ambitioner er for voldsomme. Fordi hvis nu de havde sluttet sig sammen med Alternativet, som de blev opfordret til, så havde der jo ikke været tvivl om udfaldet. Og det burde dem, der gerne vil starte nye partier hele tiden, måske lære af.
Nu fik Danmark jo alligevel et rødt-grønt flertal, men Mette Frederiksen står til at skulle danne en ny regering. Hvad ser du som det vigtigste politiske at holde fast i for Socialdemokraterne i de regeringsforhandlinger, som skal til at starte nu?
Jamen, det kan jeg ikke i detaljer udrede for dig. Men en endnu mere aktivistisk klimapolitik. En velfærdsstrategi, som i hvert fald lever op til det, Socialdemokratiet har lovet i valgkampen. Og at det, der kommer ud af det som regeringsprogram, ikke bidrager til endnu større ulighed, men til mindre ulighed.
Jeg tænker på den regering, Danmark havde under Thorning og Corydon, og med de kompromisser og indrømmelser, som Socialdemokratiet i sin tid lavede, der jo ikke endte så godt for partiet. Nu, selvom Socialdemokratiet jo netop har oplevet en historisk fremgang i spidsen for et rødt flertal, skal der så dannes en regering over midten. Er der ikke en risiko for, at Mette Frederiksen begår de samme fejl som Helle Thorning, og at historien gentager sig?
Det som er dejligt ved det her valgresultat er, at Mette Frederiksens har største mulig styrke til at definere et regeringsgrundlag, der tilgodeser det, man er enig med dem til venstre om
_______
Der er jo altid en risiko ved alting. Der er jo et par af de partier, som vi taler om i rød blok, som ikke har haft nogen som helst ambitioner om at komme i regering, men som vil være optaget af hvad regeringsgrundlaget bliver. Og det som er dejligt ved det her valgresultat er, at Mette Frederiksens har største mulig styrke til at definere et regeringsgrundlag, der tilgodeser det, man er enig med dem til venstre om. Men vi ved jo, og det ved venstrefløjen også, at uanset regeringssammensætning, så vil der jo blive samarbejdet til højre og venstre, ligesom der har været i forrige valgperiode. Og ofte med begge parter inde – altså med nogle meget store dele af politikken bredt funderet.
Men er du enig i den tilgang, som stadig ser ud til at være Mette Frederiksens og Socialdemokratiets; altså at danne en regering over midten, måske sammen med Lars Løkke Rasmussen?
Altså, jeg mener jo, hvad jeg også har skrevet: At kigger man kun på de politiske programmer, så er det jo faktisk nemmere at blive enige med Venstre, end det er at blive enige med Lars Løkke Rasmussen. For selvom han har placeret sig som et midterparti, så, når man kigger på nogen af hans vigtigste programpunkter, ligger de jo længere væk fra det Venstre, som han tidligere var formand for. Men altså alt afhænger jo af, hvad det er egentligt er, at partierne vil ende med at prioritere, givet den størrelse og placering, de nu har fået – og ikke så meget hvad deres program i valgkampen har været.
Derfor er det svært at svare på det spørgsmål. Jeg har ikke noget overblik over, hvad Lars Løkke i grunden vil prioritere af det, han har ment før, eller det han mener nu.
Tror du Socialdemokratiet kan fastholde det grønne flertal, hvis man begynder at søge en regering over midten? Tror du, at Socialdemokratiet og de partier, der ellers ville indgå i sådan et flertal, kan påvirke Lars Løkke Rasmussen, og måske andre borgerlige partier, til at gå ind på den dagsorden?
Lars Løkkes klimaprofil er jo ret utydelig i virkeligheden. Jeg vil ikke sige, at den er negativ, men den er meget utydelig. Og det kunne man jo vælge at betragte som en fordel. Fordi han har ikke lagt sig fast på en hel masse, han ikke vil. Men han har heller ikke været særlig aktiv med at fortælle, hvad han ville. Venstre har jo i virkeligheden en mere udtrykkelig ambitiøs klimapolitik.
Men dog med nogle andre uenigheder, som for eksempel finansieringskilder (Salg af Ørsted, red.), hvor Socialdemokratiet måske står et andet sted?
Ja, ja, det er klart. I sidste ende kommer det hele jo an på, om man kan finde et regeringsgrundlag, som man kan stå inde for med sit eget bagland i de enkelte partier.
Og i forlængelse af det, så har Jakob Ellemann jo længe haft forbehold for Mette Frederiksens tilbud om en bred regering. Hvor meget tror du, at han kan rykke sig på det? Er der en mulighed for at de kan finde sammen?
Det tør jeg jo ikke dømme om. Jeg synes der var en lille åbning på det, han sagde i Publicistklubben her for et par timer siden. Men jeg kan ikke vurdere det.
Mange borgerlige partier bejlede jo til Radikale Venstre i nat under partilederdebatten i folketingssalen. Hvordan ser du deres rolle nu og i forhold til deres plads i rød blok – forbliver de der tror du?
Altså jeg vil tro, at hvis Det Radikale Venstre gik direkte over til den anden side, så ville der ikke være mange af de få resterende vælgere tilbage. Hvortil det jo kommer, at der er forskellige partier på højrefløjen, som hellere vil brække en arm, end at se en regering med De Radikale eller en regering støttet af De Radikale.
Men du er enig i at det er muligt for Mette Frederiksen at finde en regering, som kan være grøn, hvis den er bred?
Ja. Det tror jeg er det mindste af udfordringerne i virkeligheden. Det her er endnu en sejr for den grønne politik.
Ville den være grønnere, hvis den kun var rød?
Det er muligt, men det vi har set i den forløbende valgperiode, det er jo, hvordan de borgerlige partier fra en meget tøvende holdning før valget i 2019 faktisk er gået med meget, meget langt.
Du skrev også i Berlingske Tidende, at det er Socialdemokratiets rolle at rykke de blå partier i den regning. Tror du, at man gør det mest effektivt ved at gå ind i en regering med de røde partier, eller mener du, at man gør det mere effektivt ved at tage Lars Løkke med ind i en bred regering?
Det er der jo ikke helt indlysende klart svar på. Som sagt: Det kommer an på, hvad grundlag man vil gå med til for at være en del af selve regeringen. ■
RÆSON: Hvad ser du som det vigtigste at holde fast i, i de regeringsforhandlinger, som skal til at starte nu?
LYKKETOFT: Jamen, det kan jeg ikke i detaljer udrede for dig. Men en endnu mere aktivistisk klimapolitik. En velfærdsstrategi, som i hvert fald lever op til det, Socialdemokratiet har lovet i valgkampen. Og at det, der kommer ud af det som regeringsprogram, ikke giver et bidrag til endnu større ulighed, men til mindre ulighed
_______
Mogens Lykketoft (f. 1946) er fhv. finansminister, udenrigsminister, partiformand (2003-2005), formand for Folketinget (2011-2015) og formand for FN’s Generalforsamling (2015-2016).
ILLUSTRATION: Mogens Lykketoft selvportræt [Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix].