Kasper Pauli Pedersen (S) om minksagen: De borgerlige aviser og partiledere prøver at slide statsministeren op – velvidende, at de ingen sag har. Det er forbløffende – og det er trist
10.07.2022
Når Mette Frederiksen ikke var klar over den manglende hjemmel, falder grundlaget for en rigsretssag væk. Men de borgerlige partiledere fastholder en falsk kampagne – for de aner ikke, hvad de vil med magten, hvis de får den.
Kommentar af Kasper Pauli Pedersen (byrådsmedlem, S)
Blækket var knapt tørt på granskningskommisionenens rapport, før de samme politikere som for få uger siden blankt afviste at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet (på baggrund af rigsadvokatens sigtelse for at lække statshemmeligheder) råbte og skreg på en rigsretssag og ønskede Mette Frederiksens hovede på skafottet. Ja – de selvsamme politikere, der ikke havde nogen skrupler med at åbne en skydedør for, at en tidligere minister skal kunne afsløre statshemmeligheder uden så meget som at risikere, at det kommer for domstolene – de politikere er pludseligt begyndt at kære sig om såkaldt retsstat og retfærdighed. Det er ganske enkelt forbløffende tider i dansk politik.
Forstå mig ret, jeg har egentlig hverken et ønske eller ærinde om at bagatellisere den kritik, granskningskommisionen rejser i deres rapport. Faktisk synes jeg det er fint, at der udtales politisk kritik af Mette Frederiksen og Mogens Jensen i forbindelse hermed. Der er nemlig helt åbentlyst kritikpunkter som berettiger til det. Men når det er sagt, så finder jeg det afgørende, at kommissionen klokkeklart konkluderer, at statsministeren ikke var klar over den manglende lovhjemmel. At statsministeren ikke blev advaret om hjemmelsproblemet. At hun har talt sandt overfor Folketinget og offentligheden. Og at det i øvrigt var regeringen selv, der gjorde opmærksom på, at der var begået fejl.
Disse konstateringer sker ikke mindst i kølvandet på, at en række eksperter indenfor det juridiske og forvaltningsretlige har gjort det klart, at der ikke er noget retsligt ansvar at placere hos statsministeren.
De borgerlige aviser har helt forventeligt forsøgt at holde gryden i kog ved at bruge deres lederspalter til at dele deres egne konspirationer uden skyggen af fagligt belæg. Det er reelt nok, at borgerlige aviser i dagens Danmark – hvor sensationen, snarere end dybden synes at være blevet en betingelse vi må leve med i nyhedsdækningen – gør brug af den slags værktøjer, men det kan ikke forklare de politiske reaktioner. For hvis vi et kort øjeblik holder fast i det faglige perspektiv, som eksempelvis Danmarks Radio allerede formidlede 30. Juni, erklærer fagfolk entydigt, at der ikke er noget at komme efter. Således udtalte professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing, at som han læser det, går Mette Frederiksen stort set fri. Hun var ikke klar over, at hun gjorde noget ulovligt, da hun på pressemødet sagde, at minkavlerne skulle slå deres mink ihjel. Samme vurdering understøttes i øvrigt af Jørgen Albæk Jensen, der er professor emeritus ved juridisk institut på Aarhus Universitet, når han slår fast, at kommissionen gør det klart, at Mette Frederiksen ikke vidste, at der manglede hjemmel. På spørgsmålet om hvorvidt, at den kritik, der trods alt rejses, normalt ville være noget, man kan rejse en rigsretssag på baggrund af uddyber han, at det ville man ikke.
Hvis en minister med vilje træffer en ulovlig beslutning, er det oplagt, at man kan rejse en rigsretssag, men her bliver det klart konkluderet, at det ikke var bevidst. Når Mette Frederiksen ikke var klar over den manglende hjemmel, falder grundlaget for en rigsretssag væk.
De realiteter betyder selvfølgelig ikke, at forløbet for de berørte minkavlere var eller er mindre hårdt, men vi skal huske på, at beslutningen blev truffet på baggrund af den risikovurdering, der kom fra Statens Serum Institut, der på daværende tidspunkt slog fast at fortsat minkavl truede muligheden for at bekæmpe pandemien med vacciner – og derfor var der også et flertal for beslutningen i Folketinget.
Alt dét her ved de borgerlige politikere godt. Alligevel bliver de ved med at føre kampagne – ja, jeg vil tillade mig at kalde det en falsk kampagne. Desværre synes jeg, at det har kendetegnet de borgerlige under det meste af håndteringen af coronapandemien – den største krise siden Anden Verdenskrig, som vi både hvad angår økonomi og sundhed har klaret os aldeles udmærket igennem.
Det hænger vel sammen med, at de borgerlige ikke har nogle politiske visioner for Danmark. Hverken Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape har fremlagt noget borgerligt alternativ – faktisk tror jeg ikke de aner, hvad de skal gøre med magten, hvis de får den. Derfor fører de kampagne imod regeringen, men ikke for et selvstændigt politisk projekt. Det virker som et forsøg på en opslidningsøvelse mod Mette Frederiksen. Det er trist for vores demokrati og underminerer i den grad tilliden til det samarbejdende folkestyre. I det lys føles det som en befrielse, hvis vi snart kunne få et folketingsvalg, hvor vi – vælgerne – får muligheden for at bekræfte tilliden til statsministeren. ■
DROPQUOTE
_______
Kasper Pauli Pedersen (f. 1985) er byrådsmedlem for Socialdemokratiet og viceborgmester i Ikast-Brande Kommune. ILLUSTRATION: Partilederdebat på TV2 om Ukraine, 8. marts 2022 [foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix]