Jan E. Jørgensen (V) om medieudspil: Den digitale virkelighed har overhalet regeringen
10.02.2022
Det giver slet ikke mening, at regeringen vil fortsætte den praksis, hvor digitale medier, som på indholdet lever op til nulmomsordningens kriterier, ikke kan omfattes af nulmomsordningen. Her har den digitale virkelighed overhalet reglerne, og det har regeringen til min store forbløffelse endnu ikke indset.
Kommentar af Jan E. Jørgensen (V)
DET VAR ET længe ventet medieudspil, kulturministeren i går præsenterede. Og selvom udspillet har simret i et par år, så var det altså en tynd skål suppe, vi fik serveret. Der var bestemt gode hensigter at spore, men det indeholdt ikke ret meget konkret, der kan give en reel og tilfredsstillende mæthedsfornemmelse.
Regeringen peger på nogle problematikker, som Venstre har efterspurgt en løsning på i lang tid. Det gælder bl.a. styrkelsen af de regionale og lokale medier. Herudover vil regeringen tage et opgør med tech-giganterne. Det bliver uden tvivl en udfordring, men jeg er helt enig i, at vi skal gøre forsøget. For det kan simpelthen ikke være rigtigt, at skadeligt og ulovligt indhold får lov at florere i så stor stil på de sociale medier.
Foruden misinformation, fake news og konspirationsteorier, som er ødelæggende for en fælles og oplyst samtale, går problemerne med skadeligt indhold især udover vores børn og unge. Her tænker jeg fx på de mange triste eksempler med hævnporno og på de lukkede grupper på Instagram, hvor piger og unge kvinder deler metoder til selvskade.
Det er helt ærligt mærkværdigt, at digital adgang til Ekstra Bladets samling af afklædte kvinder, der har været i avisen på side 9, er fritaget for kravet om moms, hvorimod et interview med en påklædt Margrethe Vestager i euroman.dk er momsbelagt
_______
Overhalet af den digitale virkelighed
Hertil er der hele problematikken om, hvordan tech-giganternes algoritmer er skruet sammen. Der mangler gennemsigtighed på området, og jeg håber, at kulturministeren også vil tage kampen op i EU-regi.
Det undrer mig desuden, at regeringen ikke foreslår et opgør med den forældede model for momsfritagelse, som gør, at når en avis producerer en podcast, så skal den ikke betale moms, men når et digitalt magasin producerer en indholdsmæssigt helt tilsvarende podcast, så skal der betales moms.
Det giver overhovedet ingen mening, og det giver slet ikke mening, at regeringen vil fortsætte den praksis, hvor digitale medier som på indholdet lever op til nulmomsordningens kriterier ikke kan omfattes af nulmomsordningen. Her har den digitale virkelighed overhalet reglerne, og det har regeringen til min store forbløffelse endnu ikke indset. Det er helt ærligt mærkværdigt, at digital adgang til Ekstra Bladets samling af afklædte kvinder, der har været i avisen på side 9, er fritaget for kravet om moms, hvorimod et interview med en påklædt Margrethe Vestager i euroman.dk er momsbelagt.
I forlængelse heraf må jeg også gentage min kritik af regeringens forslag om at pålægge moms på kunstneriske ydelser. Det er en unødvendig ekstraskat, hvor regeringen har fået det til at lyde som om, at det er pålagt af EU. På en timelang høring i Folketinget blev denne forklaring pillet fra hinanden af den ene ekspert efter den anden, og det står klart for mig, at regeringen ikke har ønsket at udfordre spørgsmålet, da de 285 millioner kr., som afskaffelsen af momsfritagelsen skønnes at indbringe, falder et tørt sted og allerede er brugt blandt andet til at købe fængsler i Kosovo.
Til forhandlingerne kommer jeg også til at gentage Venstres krav om, at vi skal have en undersøgelse af, hvordan TV 2-regionerne og P4-regionerne kan splittes op.
_______
Hvor er støtten til de lokale medier?
Regeringen mangler ligeledes at finde en løsning på, hvordan vi kan understøtte små lokale medier, der ikke har tre årsværk ansat. Så sent som i dag var der en, som skrev til mig, at vi skal huske de mindste i de kommende medieforhandlinger. Han har i 26 år været den eneste fuldtidsansatte på sin lokalavis og har dermed ikke modtaget en krone i støtte, selvom han producerer vigtig journalistik til borgerne i kommunen. Det er heller ikke rimeligt, at medier skal beskæftige sig med en bred emnekreds for at kunne få støtte.
Til forhandlingerne kommer jeg også til at gentage Venstres krav om, at vi skal have en undersøgelse af, hvordan TV 2-regionerne og P4-regionerne kan splittes op. De otte regionale tv-stationer i Danmark får fx lige mange penge, selvom der er stor forskel på, hvor mange kommuner og hvor stort et område de dækker. TV 2 Bornholm dækker eksempelvis kun én kommune, mens TV 2 Lorry dækker 34 kommuner, og der er således alt for mange mennesker, der betaler skat, som ikke får den samme statsfinansierede nyhedsdækning, som man gør andre steder i landet. Det mener jeg ikke er fair.
Elefanten i rummet
Vi kommer også til at skulle drøfte DR, som altid fylder meget i medieforhandlingerne.
Her har Venstre i mange år haft den holdning, at det er helt rimeligt at kræve, at DR stiller deres meget store arkiv af programmer til rådighed for danskerne. Det håber jeg naturligvis, at vi kan enes om. Regeringen har intet nævnt om problemet i sit udspil, men vi håber naturligvis, at vi og andre gode kræfter kan få det med.
Mange har allerede forudsagt, at det, som regeringen kalder et ”kulturbidrag” – altså et beløb på eksempelvis 5% af omsætningen, som streamingtjenester skal betale, men som udelukkende kan bruges til at producere danske tv-serier og film, bliver et af de helt store stridspunkter i forhandlingerne. For Venstre er det vigtigt at få klarlagt, om der er tale om en skjult afgift, eller hvad dette bidrag dækker over.
Det bliver under alle omstændigheder et spændende forløb, og jeg har længe set frem til forhandlingerne, hvor jeg vil medbringe grøntsager, kød- og melboller, så der kan komme noget saft, kraft og kalorier i suppen. ■
TV 2 Bornholm dækker eksempelvis kun én kommune, mens TV 2 Lorry dækker 34 kommuner, og der er således alt for mange mennesker, der betaler skat, som ikke får den samme statsfinansierede nyhedsdækning, som man gør andre steder i landet
_______
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget og medieordfører for Venstre. ILLUSTRATION: Jan E. Jørgensen til spørgetime i Folketingssalen, d. 6. maj, 2020 [Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix]