Benny Andersen: Regeringens nye økonomiaftale svigter de mest udsatte

14.06.2022


Allerede i dag oplever udsatte borgere mange steder en alarmerende lav kvalitet i den hjælp og støtte, de bliver tilbudt. I en situation, hvor økonomien er stram, burde vi turde at prioritere dem, der har allermest brug for vores velfærdssamfund. Det ansvar og det mod burde politikerne vise. Både dem på Christiansborg og dem ude i kommunerne.


Kommentar af Benny Andersen, forbundsformand for Socialpædagogerne

Så kom aftalen om kommunernes økonomi for 2023. Og der er bestemt ikke noget at fejre. Som formand for landets 40.000 socialpædagoger må jeg igen konstatere, at socialområdet er blevet sprunget over, da der skulle prioriteres. Aftalen er stram og uden det helt nødvendige løft af et område, der i forvejen er underfinansieret. Det vil kunne mærkes i kommunerne og hos alle de udsatte borgere i Danmark. For med aftalen følger der alene penge med til at dække den demografiske udvikling i takt med, at der kommer flere ældre og børn. Det rækker bare ikke, og konsekvensen er desværre nem at se: Der vil være tusindvis af udsatte mennesker, der ganske enkelt ikke får den støtte, de har brug for, for at leve det liv med mening og muligheder, som de har krav på i et velfærdssamfund som vores.

Selvfølgelig skal vi som samfund prioritere ældre, skolebørn og vuggestuebørn. Men vi skal ikke glemme alle dem, der har brug for specifik faglig støtte for at kunne leve et værdigt liv. Og dem er jeg bekymret for. Det er den unge spiseforstyrrede pige med selvmordstanker, der ikke kan gennemføre sin uddannelse. Det er den ældre mand med et udviklingshandicap, der ikke får livsmuligheder. Det er i det hele taget alle de udsatte mennesker, der ikke er så heldige at have forældre, der magter at demonstrere nede foran rådhuset eller skrive velargumenterende Facebook-opslag. De udsatte mennesker, savner jeg, at vi som samfund tager os bedre af, og at politikerne prioriterer.

Det er selvfølgelig prioriteringer. Men særligt i en situation, hvor økonomien er stram, burde vi turde at prioritere dem, der har allermest brug for vores velfærdssamfund. Det ansvar og det mod burde politikerne vise. Både dem på Christiansborg og dem ude i kommunerne.

 

Der er behov for at højne kvaliteten af pædagoguddannelsen. Evalueringen ligger der, og konklusionen er klar: Specialiseringen til special-og socialpædagog er ikke god nok
_______

 

Faglighed forandrer liv
Min opfordring til de kommunale politikere er nu, at de bør udvise mod derude, hvor de har ansvaret. Der er tale om investeringer i menneskers liv og værdighed, i at de kan få så tilpas støtte, at de fx kan gennemføre en uddannelse eller få adgang til arbejdsmarkedet og dermed få lov til at bidrage til fællesskabet og betale skat. Vi ved, at faglighed forandrer liv. Derfor appellerer vi kraftigt til, at de politiske ambitioner og aftaler om faglighed og kvalitet i indsatserne, vi har set på området for udsatte børn, i psykiatrien og i hele evalueringen af det specialiserede socialområde, bliver indfriet. For allerede i dag oplever udsatte borgere mange steder en alarmerende lav kvalitet i den hjælp og støtte, de bliver tilbudt.

Der er store udfordringer med at rekruttere kvalificeret socialpædagogisk personale til bo- og døgntilbud til børn, unge og voksne med komplekse handicap, psykiske lidelser eller andre komplekse psykosociale problemer. Samtidig er uddannelsesniveauet på tilbuddene alt for mange steder urimeligt lavt. Kun omkring halvdelen af medarbejderne har en socialpædagogisk uddannelse, og andelen af ufaglærte er alt for højt til at sikre den faglige kvalitet i indsatserne til de mest udsatte både børn, unge, voksne og mennesker med handicap.

Vi skal ganske enkelt have løftet andelen af uddannede socialpædagoger på tilbuddene. Rekrutteringsudfordringerne hænger tæt sammen med en pædagoguddannelse, der ikke klæder de studerende godt nok på til den komplekse opgave, det er at arbejde med mennesker med særlige behov. Blandt de pædagogstuderende er det ca. 40 pct., der skal ud at arbejde som socialpædagog. Men ikke alle føler sig lige godt klædt på til den virkelighed, der venter dem, og derfor flygter de fra faget efter få år på arbejdsmarkedet.

Derfor er der behov for at højne kvaliteten af pædagoguddannelsen. Evalueringen ligger der, og konklusionen er klar: Specialiseringen til special-og socialpædagog er ikke god nok. En anden løsning – som ikke ville koste en bondegård – er at give et uddannelsesløft til de af vores erfarne kollegaer, som ikke har en socialpædagogisk uddannelse med i rygsækken. Det skal vi gøre ved at give dem en meritpædagog­uddannelse, så de kan få en stærk faglighed og samtidig gå fra at være ufaglærte til at have en professionsbachelor. Nogle steder er de allerede gået i gang. I Region Syddanmark har man indgået samarbejde med UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole om at udvikle en ny model for merituddannelse af pædagoger på det sociale område. De meritstuderende kan tage uddannelsen med fuld løn og jobsikring, hvilket er nogle af de velkendte barrierer for at tage en merituddannelse.

Det kan andre regioner og kommuner lære af, men det kræver, at de har de økonomiske rammer, der gør det muligt. Og det kræver, at vi har politikere, som prioriterer andet end ”mainstream”-velfærd. Politikerne skal turde investere i et område, hvor der er massivt behov for at få løst de voldsomme rekrutterings- og uddannelsesproblemer, så udsatte mennesker i Danmark kan få den kvalitet og faglighed, der skal til, så de kan leve liv med flere muligheder.■

 

Politikerne skal turde investere i et område, hvor der er massivt behov for at få løst de voldsomme rekrutterings- og uddannelsesproblemer, så udsatte mennesker i Danmark kan få den kvalitet og faglighed, der skal til
_______

 


Benny Andersen (f. 1961) er formand for Socialpædagogerne. Han har siden 1989 været engageret i politisk arbejde for socialpædagogerne, og siden 2010 har han stået i spidsen for landets 40.000 socialpædagoger. ILLUSTRATION: Portræt af Benny Andersen [FOTO: Kasper Løftgaard]