Sikandar Siddique: Vi skal stoppe olieproduktionen i morgen, alt andet er et langsomt planetarisk selvmord
15.12.2021
.Klimaministeren kalder Nordsøaften en ”grøn milepæl”, men det er ikke nogen “grøn milepæl”, at Danmark stopper sin olieproduktion om 29 år. Det er derimod et monumentalt svigt af både nuværende og fremtidige generationer og af den planet, vi alle skal leve af. Aftalen er faktisk så håbløst uambitiøs, at selv olieindustrien er begejstrede for den. Og så må vi altså erkende, at den er helt gal.
Kommentar af Sikandar Siddique, MF og politisk leder for Frie Grønne
FOLKETINGET ER endelig blevet enige om at stoppe Danmarks produktion af olie og gas fra Nordsøen.
I 2050.
Beslutningen kommer altså omtrent 30 år efter, at forskerne for alvor begyndte at advare om de altødelæggende konsekvenser af vores rovdrift på planetens ressourcer, men nu er den i det mindste kommet. Det sker efter mange års stædigt pres fra klima- og miljøaktivister, stødt faldende oliepriser og som opfølgning på en aftale som en bred vifte af Folketingets partier indgik december sidste år.
Vores Klimaminister kaldte aftalen ”en grøn milepæl”. Men det er ikke nogen “grøn milepæl”, at Danmark stopper sin olieproduktion om 29 år. Det er derimod et monumentalt svigt af både nuværende og fremtidige generationer og af den planet, vi alle skal leve af. 2050 er året, hvor det er meningen, at Danmark skal være helt CO2-neutralt ifølge vores egen klimalov. Det betyder altså, at vi med den nye aftale kommer til at hive olie op af undergrunden helt indtil det øjeblik, hvor vi ifølge klimaloven slet ikke skal bruge det mere. Hvorfor skal vi så hive det op?
Aftalen er faktisk så håbløst uambitiøs, at selv olieindustrien er begejstrede for den. Og så må vi altså erkende, at den er helt gal.
Nej, FN og hele verdens klimaforskning taler et klart og tydeligt sprog – vi er ganske enkelt tvunget til hurtige, vidtrækkende og hidtil usete forandringer på alle samfundsområder, som FN’s Klimapanel understreger, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at holde os på omkring de 1,5 grader frem mod 2100. Lige nu styrer vi solidt mod det dobbelte. FN’s klimapanel peger på, at vi allerede når 1,5-grænsen indenfor de næste tyve år. Så 30 års aftræk for at stoppe produktionen af olie er fuldstændigt uacceptabelt og helt ude af trit med videnskaben. Vi skal stoppe olieproduktionen i morgen.
Og vi skal have en plan for en lyn-udfasning af vores forbrug af olie og fossilgas, så vi hurtigst muligt får omstillet samfundet helt væk fra fossilt brændstof. Det kommer til at koste penge, ja. Det kommer faktisk til at koste mange penge at omstille vores samfund, men vi har ikke råd til at lade være. Earth Overshoot Day markerer den dag på året, hvor et lands klimaaftryk overskrider det økologiske fundament, vi lever på. I 2021 landede den dag i Danmark den 26. marts. Det vil sige, at vi allerede i marts havde brugt alle de ressourcer, vi har til rådighed for et helt år.
Så det er ikke engang nok, at vi bare stopper vores produktion. Vi er også nødt til at tage vores ansvar som forbrugere på os. Et stop for olie- og gasudvindingen på dansk territorium er nødt til at gå hånd i hånd med et markant reduceret forbrug. Vi skal dreje på alle knapper – også på efterspørgselssiden. Vi skal ikke bare importere vores fossile energi og dermed eksportere vores problemer og udledningerne til andre landes befolkninger.
Planeten holder ikke til flere tomme løfter og luftige planer med fokus på ny teknologi
_______
Tomme løfter og luftige planer
Klimakrisen illustrerer en ekstrem ulighed i den globale verden, hvor det i høj grad er de mindst udviklede lande, der ender med både regningen og konsekvenserne af klimaforandringerne, mens de rigeste lande, som er dem, der har brændt planeten ned i jagten på vækst, går fri for ansvar. Men sådan kommer vi aldrig i mål. Solidaritet og sammenhold er afgørende, når man kæmper mod så stor en kraft, som klimakrisen er.
Derfor skylder vi ikke bare os selv og vores børnebørn, men børn og fremtidige generationer over hele verden at handle nu. Planeten holder ikke til flere tomme løfter og luftige planer med fokus på ny teknologi. Mens “det grønne foregangsland” Danmark først stopper olieproduktionen om 30 år, har regeringen samtidig baseret mindst en tredjedel af alle planlagte (og medregnede) CO2-reduktioner på den fortsat meget unge og usikre teknologi omkring CO2-lagring – eller CCS (Carbon Capture Storage).
Regeringen drømmer altså – sammen med olieindustrien – om et CO2-lagringseventyr i de nu tomme undergrundslagre, hvor der kan scores en fed profit på at trække CO2 ud af atmosfæren og pumpe den ned i undergrunden, hvor der engang var olie. Det er muligvis en lille løsning på små problemer, men de store forhåbninger og grønne skåltaler, industrien og vores egen regering holder om teknologiens magiske løsninger på klimakrisen er i bedste fald fugle på taget. I værste fald spænder den fuldstændigt ben for en nødvendig, grøn og retfærdig omstilling af vores samfund.
Når klimaminister Dan Jørgensen bygger spritny fossil infrastruktur på livet løs med fx fossilgasledningen, Baltic Pipe, som pløjer sig gennem Jylland, tværs over Fyn og Sjælland med en afstikker til Lollands sukkerfabrikker, ser det helt sort ud for den grønne fremtid. Argumentet lyder, at gas er et overgangsbrændsel og absolut nødvendigt for den grønne omstilling.
Men kære Dan, enhver krone brugt på fossil infrastruktur er en krone mindre investeret i reel grøn omstilling.
Vi er nødt til at trække i håndbremsen og stoppe den fossile udvinding nu. Alt andet er selvmord. ■
Argumentet lyder, at gas er et overgangsbrændsel og absolut nødvendigt for den grønne omstilling. Men kære Dan, enhver krone brugt på fossil infrastruktur er en krone mindre investeret i reel grøn omstilling
_______
Sikandar Siddique (f. 1986) er MF og politisk leder for Frie Grønne. Uddannet cand.comm., Roskilde Universitet. ILLUSTRATION: Officielt pressebillede [Foto: chris1million]