
Pia Olsen Dyhr om Afghanistan: Jeg synes sådan set, at der er en mulighed for at tage flere kvoteflygtninge. Det må vi må imødese nu
16.08.2021
.„Vesten har, for så vidt angår Afghanistan, men også mange andre lande, grundlæggende undervurderet de lokale kulturer og modstandspotentialet i forhold til de vestlige værdier […] SF sagde vi ikke skulle gå ind i Afghanistan og var meget kritiske over for det oprindeligt, fordi vores bekymring var, hvad var det for en heksekedel vi kom til at være i. Jeg tror, at regionale løsninger havde været mere oplagte dengang.‟
Interview af Julie Hugsted
RÆSON: Du har skrevet på Facebook, at det kun bliver værre i Afghanistan nu, og at du ”er særligt berørt af situationen for de afghanske kvinder og piger, deres fremtidsudsigter er ringere end nogensinde”. Var det en fejl at trække de vestlige styrker ud af Afghanistan?
OLSEN DYHR: Jeg tror, at Vesten, for så vidt angår Afghanistan, men også mange andre lande, grundlæggende har undervurderet de lokale kulturer og modstandspotentialet i forhold til de vestlige værdier. Og det er faktisk en lære af det her, at vi bliver nødt til at integrere det i al fremtidig sikkerhedspolitik og udenrigspolitik, når vi laver interventioner.
Den intervention, der kom, løste jo ikke noget problem, og den fik heller ikke sådan grundlæggende ændret det afghanske samfund
_______
I forhold til at trække sig tilbage, så tror jeg ikke, man kunne gøre andet lige præcis på det tidspunkt, hvor Biden beslutter sig for at trække tropperne ud. Jeg mener simpelthen ikke Danmark kan blive alene tilbage. Men man må sige, man må lære af det her i forhold til fremtidige aktioner.
RÆSON: Hvordan mener du så, at vi, som samfund nu, kan gøre noget for at hjælpe de afghanske kvinder, som jo netop står i den her usikre situation i forhold til uddannelsesmuligheder og rettigheder og deres fremtid generelt?
OLSEN DYHR: 1) Vi er nødt til at holde et skarpt øje med, hvad Taliban gør. 2) Vi må prøve at støtte de kvindebevægelser, der er, de NGO’er kommer højest sandsynligt til at leve under jorden, og andet for netop at blive ved med at støtte muligheden for kvinders rettigheder.
RÆSON: SF’s udenrigsordfører, Karsen Hønge, har udtalt til BT, at: ”Vi bad vores soldater ofre sig for noget, som ikke kunne lade sig gøre”. Var det en fejl at gå ind i Afghanistan i første omgang?
OLSEN DYHR: Ja, det var det da, og det er derfor, SF sagde vi ikke skulle gå ind i Afghanistan og var meget kritiske over for det oprindeligt, fordi vores bekymring var, hvad var det for en heksekedel vi kom til at være i. Jeg tror, at regionale løsninger havde været mere oplagte dengang.
RÆSON: Hvilken type løsninger tænker du på for eksempel, der kunne have gjort en anden forskel eller en mere positiv forskel?
OLSEN DYHR: Jamen, jeg tror det at have allieret sig endnu stærkere med andre lande i området ville have været en vigtig del af det, også fordi at den intervention, der kom, jo ikke løste noget problem, og den fik heller ikke sådan grundlæggende ændret det afghanske samfund. Man efterlader jo i virkeligheden bare befolkningen i et endnu større problem. Jeg så billederne af en ung kvinde, der blev interviewet i burka for 16 år eller længere tid siden, hvor man endnu ikke helt havde fået fordrevet Taliban, til så at have set hende i meget vestligt tøj, og nu er hun så bekymret for, om hun skal tilbage i burkaen, og det er jo den der limbo, kvinderne blandt andet kommer til at være i, men det kommer generelt til at være hele befolkningen, der kommer til at mærke den undertrykkelse, som Taliban kommer med.
Så jeg synes sådan set, at der er en mulighed for at tage flere kvoteflygtninge. Det må vi må imødese nu. Det er jo store flygtningestrømme
_______
RÆSON: Ja, for vi vil jo netop komme til at se større flygtningestrømme nu, og endnu flere internt fordrevne, fordi Taliban sidder på magten. Hvordan skal vi i Danmark reagere, hvis vi ender med de samme massive flygtningestrømme til Europa, a la det vi så i 2015?
OLSEN DYHR: Vi er nødt til alle sammen at tage et ansvar her. Vi har stadigvæk mulighed for at tage kvoteflygtninge. Danmark har taget 200, regeringen har sådan set sammen med os besluttet i forståelsespapiret, at vi kan tage 500. Så jeg synes sådan set, at der er en mulighed for at tage flere kvoteflygtninge. Det må vi må imødese nu. Det er jo store flygtningestrømme. Og der må man sige, at amerikanerne har et særligt ansvar.
RÆSON: Hvordan undgår vi, at det bliver en lige så stor krise, politisk, som i 2015?
OLSEN DYHR: Det gør vi ved, at amerikanerne også tager imod nogle af de flygtninge, der kommer til at være, og at det ikke kun bliver Europa, der kommer til at stå med ansvaret. Jeg mener simpelthen, amerikanerne må tage en del af ansvaret, nu når de har valgt at lægge det tryk på, ved at trække deres tropper hjem.
RÆSON: Hvordan tror du, vi kan presse eller forhandle med amerikanerne for at få dem til at tage flere flygtninge og tage det ansvar?
OLSEN DYHR: Det er en debat, vi må starte med amerikanerne nu. Jeg forventer sådan set, at udenrigsministeren er i løbende kontakt med sin amerikanske kollega om Afghanistan. Alt andet ville være overraskende. Vi kan se flyene fra Kabul, hvordan afghanerne har lyst til at hægte sig på et fly samtidigt med, at det er på vej i luften. Det viser krisens omfang. Det ville mennesker ikke gøre, hvis de ikke vidste, at de var i alvorlig fare.
Taliban er stærkt kvindeundertrykkende, men ikke kun det, de undertrykker alle menneskers rettigheder. Og jeg er dybt bekymret for, hvad der kommer til at ske
_______
RÆSON: Skal vi indgå samarbejde med den talibanske regering?
OLSEN DYHR: Jeg mener, at Taliban er stærkt kvindeundertrykkende, men ikke kun det, de undertrykker alle menneskers rettigheder. Og jeg er dybt bekymret for, hvad der kommer til at ske. Vi må jo følge situationen de kommende dage.
Men de har jo tidligere sagt, at de gerne vil udnævne Kalifatet i Afghanistan. Hvis det er det, der er tilfældet, mener jeg sådan set ikke, det er nogen, vi skal samarbejde med. Så er det nogle, vi sammen med de andre europæiske lande, må tage meget kritisk afstand til. Det kan for eksempel være med sanktioner.
RÆSON: Hvad er det vigtigste Danmark, som krigsførende nation, kan lære af begivenhederne i Afghanistan de seneste dage?
OLSEN DYHR: Jeg synes, billederne fra Afghanistan minder forfærdeligt meget om billederne fra Vietnam-krigen, da amerikanerne løftede deres folk ud fra Saigon. Og jeg synes, læren er, at når der er så stærke lokale skikke og lokal magt, kan man ikke, uden meget stærke lokale alliancer, overtage et land og holde det skakmat. Det kan man simpelthen ikke, og der har man ikke gjort sit arbejde godt nok, da man gik ind i Afghanistan. ■
Læren er, at når der er så stærke lokale skikke og lokal magt, kan man ikke, uden meget stærke lokale alliancer, overtage et land og holde det skakmat
_______
Pia Olsen Dyhr (f. 1971) er formand for SF. ILLUSTRATION: SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, taler i Fælledparken i København under arbejdernes internationale kampdag, 1. maj 2019. [FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix]