Franciska Rosenkilde (Å): Alternativet er ikke blevet overflødig i dansk politik. Tværtimod
18.01.2021
.Andre partier har overtaget dele af Alternativets politik. Men frem for at være et dødsstød til projektet, giver det os mulighed for at præsentere de næste skridt i vores ambitiøse plan for et bæredygtigt samfund: at gøre op med selve den vækstkapitalisme, som har skabt de kriser, vi står i. Det er et opbrud med ideen om, at vi lever for at arbejde og vi arbejder for at forbruge.
Kommentar af Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester i København (Å)
2021 BLIVER ET vigtigt år for Alternativet – måske endda afgørende. Med valg af ny politisk leder i februar og et kommunal- og regionsvalg til november er der ingen tvivl om, at opgaven med igen at gøre Alternativet relevant for befolkningen bliver en stor opgave. Men måske skal vi netop ikke genoprette Alternativet, men snarere videreudvikle os, for igen at være et reelt alternativ for folk.
Ingen tvivl om de sidste par års intense personsager har tæret på Alternativets medlemmer og image, men jeg oplever en vilje til at ville komme igennem det som parti, få den politiske vision tilbage i front og igen være det parti, der trækker de andre mod en bæredygtig omstilling.
Når Alternativet for kun få år siden kunne skabe så stor begejstring, som vi lykkedes med, skyldtes det, at vi gik forrest og præsenterede visioner for et helt andet samfund end det, noget andet parti tilbød. Et bæredygtigt samfund. Vi satte livskvalitet først, både menneskers og klodens. Vi foreslog borgerinvolverende politik og løsninger.
Sammen med danskerne og andre grønne organisationer har vi bidraget til at farve dansk politik væsentligt grønnere. En stor del af vores grønne politik er simpelthen blevet overtaget af andre partier – herunder måske vigtigst af alt målet om 70 procents reduktion af drivhusgasudledning i 2030.
En stor del af vores grønne politik er simpelthen blevet overtaget af andre partier – herunder måske vigtigst af alt målet om 70 procents reduktion af drivhusgasudledning i 2030
_______
Det er jeg kun glad for, for det betyder, vi er et bedre sted i dag, end da Alternativet blev født. Men ifølge de politiske kommentatorer har de grønne sejre også haft den konsekvens, at Alternativet er blevet overflødigt i dansk politik. Og når meningsmålingerne samtidig viser, at et fåtal af danskerne ønsker at stemme på os, ville det være skørt bare at lukke ørerne for kritikken.
Jeg anerkender, at Alternativet har et alvorligt problem. Men jeg anerkender ikke, at vi er overflødige i dansk politik. Tværtimod er vi måske endda vigtigere end nogensinde før.
At andre partier er blevet grønnere, betyder nemlig langt fra, at Alternativet er i mål med vores projekt. Tværtimod betyder det, at vi nu kan tage det næste skridt mod det, der hele tiden har været vores endemål: et post-kapitalistisk, bæredygtigt samfund.
Selvom vi har oplevet fremskridt på klimaområdet, er vi langt fra at have et bæredygtigt samfund. Det, der blev kaldt et klimavalg, har vist sig at være varm luft, og regeringen og flere af dens støttepartier viser igen og igen, at de er mere grønne i valgkampen end i Folketingssalen.
Ved fx at gennemføre en skattereform uden den afgørende CO2-skat, der er anbefalet af eksperter og regeringens eget Klimaråd, og ved at gennemføre aftaler om afvikling af olieproduktionen hele 30 år ude i fremtiden, som beror på uambitiøse hockeystavsmodeller, er der tale om reelle klimasvigt. Det tilbyder Alternativet selvfølgelig et opgør med. Men endnu vigtigere så tilbyder vi i Alternativet et opgør med hele det økonomiske system, som er den egentlige årsag til de kriser, vi står over for.
Samfundets besættelse af økonomisk vækst er hovedårsagen til de kriser, vi står midt i. Derfor er der behov for, at vi revolutionerer de grundlæggende koordinater, vi navigerer efter politisk
_______
BNP er passé
De kriser, Alternativet blev skabt som svar på, er kun blevet værre siden partiets undfangelse. Klimaet slår den ene deprimerende rekord efter den anden, og den totale klimakrise lurer i horisonten. Imens hærger stress, angst, ensomhed og depression danskernes mentale helbred som aldrig før.
Noget er helt galt, og det er den økonomiske tænkning, der styrer samfundet.
Siden 2. Verdenskrig har bruttonationalproduktet (BNP) været det primære mål for politik. Vores politikere har styret landet efter at øge vores økonomiske aktivitet, uanset om det er sket ved at bygge nye motorveje, støtte forurenende industri, sælge våbensystemer eller piske borgerne til at løbe hurtigere og længere på literen.
Samfundets besættelse af økonomisk vækst er hovedårsagen til de kriser, vi står midt i. Derfor er der behov for, at vi revolutionerer de grundlæggende koordinater, vi navigerer efter politisk. En bæredygtig omstilling af samfundet forudsætter, at vi omlægger vores økonomi til at fremme det, der virkelig betyder noget. Og om noget har coronakrisen vist os, hvad det er.
Under nedlukningen har mange af os på den hårde måde lært, hvad der betyder mest for vores livskvalitet. Udover vigtigheden af at have et stabilt økonomisk fundament har flere og flere danskere fået øjnene op for, præcis hvor afgørende for vores livskvalitet, meningsfulde fællesskaber, natur og kultur egentlig er.
Hvis vi tager de erfaringer alvorligt og vælger, at de skal være rettesnor for indretningen af samfundet, kan den kommende genåbning blive et afsæt for et nyt og bæredygtigt samfund. Men det kræver altså, at vi begraver den altødelæggende vækstkapitalismen sammen med coronaen.
Udover vigtigheden af at have et stabilt økonomisk fundament har flere og flere danskere fået øjnene op for, præcis hvor afgørende for vores livskvalitet, meningsfulde fællesskaber, natur og kultur egentlig er
_______
Det post-kapitalistiske samfund
I Alternativet arbejder vi for et post-kapitalistisk samfund, et opbrud med at leve for at arbejde og arbejde for at forbruge. Vi vil skabe en bæredygtig økonomi, der understøtter det levede liv – som ikke blot handler om at få økonomien til at vokse, men om at fremme menneskeligt velvære og samtidig holde os inden for klodens bæreevne. Det gør vi ved at måle på tre ligeværdige bundlinjer: Den økonomiske, sociale og miljømæssige.
For Alternativet er løsningen ikke en socialistisk samfundsmodel med en altdominerende stat, men et progressivt og bæredygtigt samspil mellem stat, marked, NGO´er og civilsamfund, der skaber meningsfulde og frie liv for den enkelte og for fællesskabet.
Med politiske forslag som 100 pct. økologisk landbrug og massiv reduktion af dyrehold, 30 timers arbejdsuge, afvikling af al olie- og gasproduktion med det samme, borgerløn, natur/kultur på recept og ved at udlægge 20 pct. af landet til natur, mener jeg stadig, at Alternativet har de mest ambitiøse løsninger på de massive udfordringer, vi står over for. Samtidig er vi en hverdagsaktivistisk bevægelse, et stærkt fundament med mange forskellige mennesker, for hvem den nye politisk kultur og drømmen om et radikalt andet samfund er helt essentielt.
Vi er en bevægelse, der ligesom andre folkebevægelser gennem tiden, påvirker den offentlige debat og tvinger det politiske magtrum til at se realiteterne i øjnene.
Alternativet skal nemlig ikke finde tilbage til, hvad vi var engang. Vi skal være det, fremtiden har brug for, vi er i dag. Ud af modvinden og de hårde erfaringer, vi har oplevet i vores parti, skal vi sammen udvikle vores bud på, hvordan det post-kapitalistiske samfund skal se ud. ■
For Alternativet er løsningen ikke en socialistisk samfundsmodel med en altdominerende stat, men et progressivt og bæredygtigt samspil mellem stat, marked, NGO´er og civilsamfund, der skaber meningsfulde og frie liv for den enkelte og for fællesskabet
_______
Franciska Rosenkilde (f. 1976) er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, hvilket hun har været siden 2018. Uddannet professionsbachelor i sundhed og ernæring fra Professionshøjskolen Metropol og kandidat i geografi fra Københavns Universitet. Har tidligere arbejdet som kok og har stået i spidsen for udarbejdelsen af Københavns Kommunes nye klimaorienterede mad- og måltidsstrategi. ILLUSTRATION: Officielt pressefoto [Foto: Maria Sattrup]