Chris Bjerknæs (DF): Vi gør os alle en bjørnetjeneste, når vi kun fokuserer på én samfundstrussel – det fik blå blok slået fast i partilederdebatten

Chris Bjerknæs (DF): Vi gør os alle en bjørnetjeneste, når vi kun fokuserer på én samfundstrussel – det fik blå blok slået fast i partilederdebatten

12.03.2021

.

Man fristes til at sige, at Jakob Ellemann er blevet rost mere ovenpå gårsdagens partilederdebat end i hele sin formandsperiode. Men det var også velfortjent, for han var flyvende. Han viste, at han er en af de store dyr på savannen – en flodhest, der nu er hoppet op af sumpen og startet i fuld galop. Vi skylder nemlig et svar til frisørerne og alle dem, der er lukket ned – og det gav Ellemann og blå blok (endelig) i går.


Kommentar af Chris Bjerknæs

BLÅ BLOK vandt 1-0 i en længe ventet partilederdebat. Ja okay, jeg indrømmer, at jeg både er farvet af min partibog, og at jeg er en politisk nørd, som har savnet debatterne, som en cirkushest savner manegen efter et års corona lockdown.

Men hånden på hjerte, det var, hvad der skete – blå blok fik en længe ventet sejr. Det er nemlig længe siden, at der har været reelle politiske debatter, hvor statsministeren ikke har brugt det meste af tiden på at orientere, fremfor at debattere med de andre partiledere.

Det var ikke kun de blå partier, der fik en sejr. Det gjorde også alle os, der drømmer om, at samfundet åbner mere op. For det skete endelig; mens kameraet rullede, stod alle partilederne pludselig og blev enige om, at flere af skoleeleverne kunne komme tilbage i skolerne. Det var et moderne demokrati, der udfoldede sig for øjnene af os seere.

 

Det har været et spil for galleriet, når Mette Frederiksen har indbudt til forhandlinger, hvor resultatet har været givet på forhånd. Så det var rart endelig at se, at andre holdninger kunne komme til
_______

 

Man kan ærgre sig over, at der ikke har været flere forhandlinger på denne måde, for så var der da sket lidt mere i dansk politik end overskrifter med makrelmadder, vinduespudsning og alt det andet politiske fnadder, som vi den seneste tid har været udsat for. Det har været et spil for galleriet, når Mette Frederiksen har indbudt til forhandlinger, hvor resultatet har været givet på forhånd. Så det var rart endelig at se, at andre holdninger kunne komme til.

Vi kan være stolte af vores demokrati, hvor 10 partier støder sammen i en historisk stor krise med hver deres dagsorden og ønskeliste over, hvad der skal åbnes og prioriteres lige nu. Der formåede de at nå til enighed og tale hinanden op – ja ligefrem rose og anerkende hinanden. Det er ikke længe siden, at vi har haft en voldsom valgkamp i USA, hvor fake news og konflikterne fyldte mere end de politiske retninger og visioner – så den forsoning, vi så i går, er noget, som vi skal være stolte af.

DER MÅ HELST IKKE dø nogen af corona, men vi må så alligevel håbe, at der ikke er flere, der dør af de besparelser, der kommer på andre områder. Når operationer og behandlinger er blevet udskudt, og det er sværere at komme til egen læge, så kan det bekymre mig, om folk med andre alvorlige sygdomme ikke får den rette og rettidige behandling.

Vi skal turde tale om, hvordan vi prioriterer og hvilke konsekvenser, det har og får. Det blev kortvarigt berørt i går, men vi trænger til at få en snak om, hvad de valg vi træffer nu, kan komme til at betyde for fremtiden. Lige nu har det alt for store konsekvenser for folk med andre sygdomme end corona – somatiske, såvel som psykiske.

Det kommer med en pris at lukke landet ned – den pris så vi i går aftes, da en ung pige, modigt stod frem og fortalte om, hvor hårdt det er at være så meget hjemme i denne tid. Når ensomheden stiger, når børn og unge mistrives, og når den unge pige kan sidde med selvmordstanker om at hoppe ud af vinduet, så skal vi altså reagere. Det er vigtigt også at tale mental-velfærd, for ellers får det store konsekvenser for fremtidens voksne med psykiske diagnoser.

For hvis vi blindt kun fokuserer på hvor mange smittede, indlagte og corona-relaterede dødsfald der er, så svigter vi alle dem i vores samfund, som også har behov for hjælp. Der dør 43 mennesker af kræft hver eneste dag i Danmark, og det tal vil stige, da der i 2020 blev diagnosticeret færre kræfttilfælde på grund af, at danskerne har holdt sig væk fra lægen i pandemien. Vi gør os alle en bjørnetjeneste, når vi kun fokuserer på én samfundstrussel. Men også når man ser på de økonomiske konsekvenser, det kan få for økonomien og for manges livssværker – se bare på minkavlerene.

Vi skylder et svar, et svar til frisørerne og alle dem, der er lukket ned. Alle de små erhvervsdrivende, som ikke ved, hvornår de må åbne og under hvilke vilkår. Det er ikke godt nok. Det var dejligt at høre, at flere af partilederne ønsker at prioritere dem, der virkelig trænger til en åbning og en fremtid at se ind i – men vi blev ikke meget klogere om, hvad og hvornår det skulle ske – og det var ærgerligt. Der er altså plads til forbedring, når det kommer til at varetage de erhvervsdrivendes interesser.

 

Der er altså plads til forbedring, når det kommer til at varetage de erhvervsdrivendes interesser
_______

 

AFTENS ’MAN OFF THE MATCH’ blev Jakob Ellemann, der med langt hår leverede en legendarisk oneliner, som var skræddersyet til Twitter med ordene: ”Jeg kan godt overleve ikke at komme til frisør – men frisøren kan ikke overleve uden mig”.

Man fristes til at sige, at Jakob Ellemann er blevet rost mere til denne debat end i hele sin formandsperiode. Det var velfortjent, for han var flyvende. Han viste, at han er en af de store dyr på savannen – og det er en flodhest, der er hoppet op af sumpen og startet i fuld galop. Han var konkret, han holdt Mette Frederiksen op på spørgsmål om skatte- og afgiftsstigninger, som hun ikke formåede at svare på, og så viste han overskud og humor. Han viste, at han godt kan, når det kommer til at samle og stå i spidsen for en borgerlig opposition.

Debatten gav håb, både for en genåbning og for det danske demokrati og ikke mindst for den borgerlige blok, der ser ud til at være kommet ud af starthullerne. ◼

 

Ellemann viste, at han godt kan, når det kommer til at samle og stå i spidsen for en borgerlig opposition
_______

 



Chris Bjerknæs (f. 1989) eransat som digital konsulent hos Dansk Folkeparti, han er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom og har også været folketingskandidat. ILLUSTRATION: Officielt pressebillede