
Michael Hardenfelt om abort-demonstrationerne i Polen: Regeringen tilbagebetaler sin gæld til kirken
07.11.2020
.Beslutningen fra den polske forfatningsdomstol om at afskaffe én ud af tre måder, hvorpå man lovligt kan få abort i Polen, har sendt et enormt antal demonstranter på gaden. Da kun 26 af ud af 1101 aborter foretaget sidste år ikke foregik på netop den måde, er der i realiteten indført et totalforbud. Bag ved det hele ligger et tæt forhold mellem regeringen, forfatningsdomstolen – og kirken
Analyse af Michael Hardenfelt
Forfatningsdomstolen traf i sidste uge beslutning om, at indskrænke retten til abort. Det kan måske synes underligt, for abort er i forvejen forbudt i polen. I 1993 gennemførte den højreorienterede regering under Hanna Suchocka nemlig et nær totalforbud mod abort, som har været gældende indtil i dag. Loven fra 1993 indeholdt tre undtagelser: abort var tilladeligt, hvis fosteret var kommet til som følge af seksualforbrydelser, af den ene eller anden grund truede moderens liv og helbred, eller hvis forsteret var uafvendeligt skadet.
Lægerne fik samtidigt en samvittighedsklausul, hvor de kunne nægte at udføre en abort. Denne er langsomt blevet udvidet til at omfatte hele hospitaler, så det er vanskeligt at finde et hospital, der vil udføre abort, selv hvis det falder under de tre undtagelser.
I 1997 var der et forsøg på at genindføre abort på sociale parametre (dvs. hvis man ikke havde en tilstrækkelig stabil social eller økonomisk situation til forsvarligt at kunne tage sig af et barn), men det blev afvist af den daværende forfatningsdomstol, så reglerne fra 1993 fortsatte. Det er af mange – specielt fra højrefløjen – blevet kaldt et nationalt kompromis, og selvom grupper på begge fløje har kæmpet for både stramninger og liberaliseringer, har politikerne hidtil ikke turde tage fat på emnet.
13 pct af vælgerne støtter forfatningsdomstolens afgørelse og 44 pct. stemte på regeringspartiet ved sidste valg, så det er ren matematik, at en del af regeringspartiets vælgere ikke støtter beslutningen
_______
Lovforslag om begge dele er standard. Der bliver ofte indsamlet underskrifter på borgerforslag, som skal behandles af parlamentet, hvis 100.000 borgere skriver under. Så sent som 2016 samlede gruppen ”Stop Abort” over en halv million underskrifter til et forslag om en stramning af abortbestemmelserne, og i 2007 forlod formanden for underhuset, Marek Jurek, partiet, efter at det ikke var lykkedes at samle tilslutning til en forfatningsændring, som skulle garantere livets beskyttelse fra undfangelsen.
Men selv den nuværende regering har slået knuder på sig selv for at lægge behandlingen af den slags sager i mølposen – også fordi kvinder i enorme mængder har været på gaden – hver gang der har været forslag om at stramme abortbestemmelserne.
Regeringen har simpelthen måtte balancere mellem sine egne løfter til sit kirkelige bagland og sine kvindelige vælgere, hvoraf en stor del ikke ønsker en stramning af de allerede meget stramme abortbestemmelser. 13 pct af vælgerne støtter forfatningsdomstolens afgørelse og 44 pct. stemte på regeringspartiet ved sidste valg, så det er ren matematik, at en del af regeringspartiets vælgere ikke støtter beslutningen[i]
Coronaen har medført forsamlingsforbud, og regeringen havde nok forventet, at man undtagelsesvis ikke ville se store protester, når man begyndte at røre ved abortspørgsmålet
_______
En politiseret domstol
Med coronavirus og det deraf følgende forsamlingsforbud var tiden imidlertid kommet til at betale sin gæld til kirken. Coronaen har medført forsamlingsforbud, og regeringen havde nok forventet, at man undtagelsesvis ikke ville se store protester, når man begyndte at røre ved abortspørgsmålet.
Det blev gjort ved noget, som teoretisk set ikke var en politisk proces. Det skyldes, at forfatningsdomstolen i de senere år er blevet overtaget af regeringspartiet, og i dag kontrolleres personligt af partiformand Kaczynski, som dyrker et personligt venskab med formanden, Julia Przylebska[ii]. Der er ingen som helst tvivl om, at partiformanden kan diktere de kendelser, der kommer fra forfatningsdomstolen. At overtagelsen af forfatningsdomstolen så er sket ved brud på forfatningen er en anden sag, som ikke er genstand for nærværende artikel.
Forfatningsdomstolen har tidligere haft en begæring om at se på loven fra 1993, men den har ligget stille i tre år, fordi domstolen ikke har haft tid til at se på den. Men det har den så fået nu, og som et lyn fra en klar himmel er én af de tre undtagelser for at kunne få abort, nemlig undtagelsen i forbindelse med et uafvendeligt skadet foster, erklæret i strid med forfatningen i oktober 2020.
I 2019 blev der udført 1100 aborter i Polen[iii]. Heraf var 1075 på baggrund af den nu ulovlige undtagelse. Det er et ekstremt lavt tal ift. andre europæiske lande, måske lige bortset fra mikrostaterne Malta, Andorra og Vatikanet, hvor abort er endnu mere forbudt end i Polen
Med kun 26 aborter sidste år på baggrund af de to resterende undtagelser, er der i realiteten indført et totalforbud nu
_______
Store protester i polske byer
Beslutningen fra forfatningsdomstolen har sendt et enormt antal demonstranter på gaden, som i dagevis har blokeret centrum i polske byer[iv]. Ikke bare i de store byer, men også i provinsen, hvor regeringspartiet ellers har sin solide vælgerskare.
I befolkningen som helhed er det kun 11 pct., som støtter et totalforbud mod abort[v], altså en fjernelse af de tre undtagelser. Men med kun 26 aborter sidste år på baggrund af de to resterende undtagelser, er der i realiteten indført et totalforbud nu.
Abortspørgsmålet er dikteret af to livsholdninger, som ikke på nogen måde synes at kunne forenes. Tilhængere af den fri abort indtil 12. uge anser abort for en menneskeret. Det er kvindens ret til at bestemme over egen krop, og ingen eller intet skal kunne udhule denne ret. Hvis man synes abort er forkert, kan man lade være at gennemføre en abort, men det er den enkelte kvindes eget valg. Som en basal menneskeret, bør lovgivningsmagten ikke kunne blande sig i dette spørgsmål. 22 pct. af befolkningen går ind for fri abort til 12. svangerskabsuge.
Kirkens synspunkt er, at et foster er et menneske, fra det øjeblik en sædcelle møder et æg. Fra det øjeblik er mennesket beskyttet af en naturlov – givet af Gud – som forbyder mord. Som sådan er det ikke et politisk spørgsmål. Intet parlament og ingen folkeafstemning kan tillade, at man myrder sine egne borgere. 11 pct. af befolkningen støtter dette synspunkt.
Imellem disse to synspunkter står så omkring 62 pct. af befolkningen, som mener, man bør kunne gennemføre abort under visse omstændigheder.
Uanset hvordan man fortolker tallene, er der masser af kirkegængere, som er imod ændringerne, mens der også er masser af regeringspartiets egne vælgere, der er imod
_______
Der er to måder at fortolke disse tal. Man kan hævde, at 73 pct. af den polske befolkning er imod fri abort (11+62 pct.), eller man kan hævde, at 84 pct. af befolkningen er imod de gennemførte stramninger (22+62 pct.). Men uanset hvordan man fortolker tallene, er der masser af kirkegængere, som er imod ændringerne, mens der også er masser af regeringspartiets egne vælgere, der er imod.
Det kommer også til udtryk i, at tilslutningen til regeringspartiet er faldet fra 44 pct. ved valget til 26 pct. i en få dage gammel undersøgelse[vi]?. Selv hvis regeringspartiet indgik en koalition med et mindre højrefløjsparti (som ville få 8 pct. af stemmerne), ville de ikke have en chance, hvis der var valg i går. Nu er der imidlertid først valg til parlamentet om tre år, og det er nok derfor, man tør gennemføre lovændringen nu.
Fremtiden for protesterne
Men protesterne ser ud til at fortsætte. Regeringen overvejer lock-down på grund af coronaepidemien, men når man spørger de protesterende, om de så går hjem, er svaret, at vi får se, om det bliver regeringen eller os, der gennemfører lock-down.
Den ophidsede stemning glæder nogle aktører. Måske dels partiformanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, Kaczynski, der personligt har svært ved at føle sig i live uden revolutionslignende tilstande, men også den aktivistiske del af kirken, som øjner en mulighed for et ideologisk korstog. Lederen af det største katolske medie – tv-stationen TRWAM og radio Maria – har været ude og pege på Satan, som ham, der viser sit hoved i de protesterende. Det er ekstremister, som først vil gennemføre abort, og dernæst kommer turen til eutanasi, som nok er det grimmeste ord en katolik kan bringe op i en samtale.
I Polen er der ikke noget, der hedder ret til en værdig død – livet skal forsvares til det allersidste smertefulde suk. Biskopperne har også været ude og formane de protesterende med, at de synder, når de protesterer. Enkelte taler endda om udelukkelse fra kirkens fællesskab. I mellemtiden taler justitsminister Ziobro om årelange fængselsstraffe til organisatorerne af demonstrationerne, fordi de udsætter befolkningen for corona-virus.
Polen står derfor midt i en politisk alvorlig abortkrise. Der kommer næppe nogen løsning lige med det samme, men måske ligger valget om tre år så langt ude i fremtiden, at regeringspartiet godt tør gamble lidt
_______
Tilhængerne af fri abort til 12. uge har også set en længe, slumrende mulighed for at markere deres synspunkter. I protesternes kølvand kræver de ret til selvbestemmelse over egen krop. Mange af de protesterende opfatter dette som et kardinalpunkt i livet, og kirken får skylden for situationen. Det har også ført til graffiti på kirkemure og afbrydelse af gudstjenester.
Partiformand Kaczynskis’ svar har været, at alle gode polakker må forsvare kirken, og det har sendt grupper af unge mænd ud på gaden for at stille sig op overfor de protesterende, som i visse tilfælde har fået tæv[vii]. Det er med andre ord en ”debat”, der får folk til at kæmpe for deres synspunkter.
I mellemtiden prøver premierministeren, Morawiecki, at udtrykke sin forståelse for de protesterende, som han beder rette deres vrede mod ham personligt. Præsident Duda prøver også at agere brandmand. Han har sendt et lovforslag til parlamentet[viii], hvor han vil tillade abort, hvis der ikke er nogen tvivl om, at fosteret dør i forbindelse med fødslen.
Præsident Dudas kompromisforslag afvises imidlertid totalt af både den politiske opposition og af de protesterende. Oppositionen hævder, at regeringen ligger, som den har redt, og nægter at være med til oprydningen. De protesterende ser heller ikke ud til at mildne deres protester på den baggrund.
Forslaget har dog næppe nogen chance for at blive vedtaget. Oppositionen vil med fryd afvise det, og en del af regeringspartiets egne parlamentarikere vil ikke støtte det, selv hvis der indføres partidisciplin.
Polen står derfor midt i en politisk alvorlig abortkrise. Der kommer næppe nogen løsning lige med det samme, men måske ligger valget om tre år så langt ude i fremtiden, at regeringspartiet godt tør gamble lidt. Og så har de også haft den gæld til kirken, som nu er betalt.
Polen har de senere år ført en politik, som søger at bringe landet i position som en af de store nationer i Europa
_______
Kirken og Polen
Polen har de senere år ført en politik, som søger at bringe landet i position som en af de store nationer i Europa.
”Gør Polen Stort‟-politikken har virket indenrigspolitisk, selv om der næppe er mange af Polens nabolande, der er begyndt at opfatte Polen som en ”større” nation. Undtagelsen er måske Ungarn, som fører en politik, der minder om den polske, og så Donald Trumps Amerika, som nyder Polens næsegruse beundring for konservative amerikanske værdier.
Storhedspolitikken fra regeringen har været ledsaget af to strategiske partnere. Den ene er venstrefløjen og de socialt forarmede, som i lang tid har følt sig politisk hjemløse. De har fået en masse penge og forsikringer om, at Polen er på vej mod en skandinavisk velfærdsmodel, selv om velfærden primært drejer sig om at uddele tilskud til, at forsorgen forbliver indenfor familien. Glem alt om bedre børnehaver, vuggestuer og offentlig ældrepleje. Kvinderne væk fra arbejdsmarkedet og ind i familieforsorgen, lyder det uudtalte slogan fra de traditionalistiske politikere.
Indskrænkning af retten til abort er det, som står højest på kirkens ønskeseddel, og med den støtte de har givet til regeringen, føler de simpelthen, det er deres ret
_______
Den anden partner er den polske katolske kirke og dens følger. De er et vigtigt element i et land, hvor mere end 38 pct. af befolkningen går i kirke hver søndag[ix]? – og her nøjes præsterne ikke med at komme med svævende fortolkninger af den hellige skrift. Kirken handler om samfundet og moralske normer, og præsterne tager højlydt stilling til, hvem og hvad man bør støtte indenfor polsk politik.
Det samme gør katolske medier i form af radio- og tv-stationer samt et par aviser. Det er en kraft, ingen polsk, politisk formation kan afvise, selv om nogle stykker har prøvet. De partier, der har været kritiske overfor kirkens position, har som regel fået omkring 10 pct. af stemmerne ved parlamentsvalgene.
Kirken formår også at få sin betaling. Således har kirken fået en række kirketro politikere indvalgt i parlamentet indenfor rammerne af regeringspartiet. Udvælgelsen af kandidater er et større regnestykke for partiledelsen, men det er karakteristisk, at 119 ud af Regeringspartiets 239 medlemmer af Sejmen har underskrevet begæringen om at sende abortloven til kontrol hos forfatningsdomstolen. Dels taler alle regeringspartiets repræsentanter pænt om kirken, selv om en del af dem utvivlsomt ikke er særligt religiøse. Det er selvfølgelig en subjektiv vurdering, for der er ingen kirkestormere i PiS, men partiformanden Kaczynski selv behandler kirken som en national organisation og er ikke kendt for noget tæt forhold til religion.
Men – som partiformand Kaczynski bliver ved med at understrege i den ene ildtale efter den anden – Polen og den katolske kirke hænger sammen. Polskheden er den katolske kirke. Kirken har aktivt støttet regeringspartiet ved de sidste valg, og nok så vigtigt, har de undladt selv at stable et katolsk parti på benene, selv om de nu og da truer med det.
Nu skal kirken så have sin belønning, som den har formået at inkassere sin løn fra alle polske regeringer de sidste 40 år. Det gælder også de sidste kommunistiske regeringer, som desperat havde brug for kirken under systemændringerne, og derfor gav kirken en mindre formue i jord og en mængde privilegier. Og vundne privilegier er der ingen, som drømmer om at kræve tilbage. Nu er tiden så kommet til at gøre indhug i abortreglerne. Indskrænkning af retten til abort er det, som står højest på kirkens ønskeseddel, og med den støtte de har givet til regeringen, føler de simpelthen, det er deres ret. ■
Polskheden er den katolske kirke. Kirken har aktivt støttet regeringspartiet ved de sidste valg, og nok så vigtigt, har de undladt selv at stable et katolsk parti på benene, selv om de nu og da truer med det
_______
Michael Hardenfelt (f. 1963) har boet i Polen i over 20 år. Han er translatør i polsk og turistguide i Polen. For nylig har han udgivet bogen ”Hvordan Polen blev Polen”, der giver en gennemgang af Polens politiske historie de seneste 100 år samt behandler en række temaer, som bringer læseren tættere på en forståelse af landet. ILLUSTRATION: Masseprotester i Warszawa mod forfatningsdomstolens dom, der indskrænker kvinders ret til abort, 30. oktober 2020 [Foto: Ciecier Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix]
[i] https://tvn24.pl/polska/aborcja-sondaz-kantar-czy-aborcja-powinna-byc-w-polsce-legalna-4734145
[ii] https://www.wprost.pl/polityka/10216240/jaroslaw-kaczynski-julia-przylebska-to-moje-towarzyskie-odkrycie.html
[iii] https://pulsmedycyny.pl/oficjalne-dane-o-legalnej-aborcji-w-polsce-1110-zabiegow-przerwania-ciazy-w-2019-r-999603
[iv] https://www.wprost.pl/kraj/10383526/kolejny-dzien-protestow-kobiet-planuja-zablokowac-miasta-w-calej-polsce.html
[v] https://tvn24.pl/polska/aborcja-sondaz-kantar-czy-aborcja-powinna-byc-w-polsce-legalna-4734145
[vi] https://tvn24.pl/polska/sondaz-kantar-w-trakcie-strajku-kobiet-spadek-poparcia-dla-pis-najwiekszy-od-2015-roku-4734949
[vii] https://oko.press/to-gang-kiboli-legii-uderzyl-w-protestujace-kobiety-policja-spozniona-atak-odparli-antyfaszysci/
[viii] https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta-rp/wystapienia/art,1191,oswiadczenie-prezydenta-rp.html
[ix] https://oko.press/wiernych-w-kosciolach-wcale-nie-przybywa/