Lars Bangert Struwe: Irans missilangreb kan blive første led i at deeskalere konflikten med USA

Lars Bangert Struwe: Irans missilangreb kan blive første led i at deeskalere konflikten med USA

08.01.2020

.


De 12 affyrede iranske ballistiske missiler mod to militærbaser i Irak kan muligvis blive starten på en deeskalation af konflikten, hvis USA vælger ikke at svare militært igen. Men uanset hvad har konflikten med Iran belyst en række forhold med vidtrækkende konsekvenser.

Analyse af Lars Bangert Struwe

IRANS ANGREB KAN, hvis USA ikke svarer igen, være nok til, at krisen dæmpes. Iran har vist sin missilkapacitet og hævder at have dræbt ca. 80 amerikanere. De brugte ballistiske missiler, som blev affyret fra egen jord – der er ingen ”stedfortræderkrig” over dét. Derved har Iran indadtil levet op til kravet om hævn. Samtidigt afviser USA at have lidt tab, og derved har landet ikke mistet ansigt. Donald Trump var hurtigt ude og meddele, at ”All is well”, og man har foreløbigt ikke valgt at svare igen. Videre lød i Trumps tweet, at man nu ville vurdere situationen, og det giver samlet set mulighed for en deeskalation.

Hvis USA alligevel svarer med et angreb, går vi et trin op på eskalationsstigen. Det ved vi først noget om, når Trump afholder et møde i eftermiddag dansk tid. Uanset hvad har konflikten belyst en række interessante forhold, der kan få vidtrækkende konsekvenser. Her er oplistet fem, og der kan sagtens findes flere:

  • I den nye verdensorden kan USA udfordres lokalt.
  • NATO’s sammenhold knager i fugerne.
  • Der mangler en fælles strategi i NATO og EU for Mellemøsten.
  • Tyskland er en upålidelig samarbejdspartner.
  • Danmark får brug for at investere i missilforsvar.

    Lad os tage dem punkt for punkt.

    1. USA-Iran-konflikten er ikke ny, men den viser lige nu, hvordan den nye verdensorden ser ud: USA er ikke længere den altdominerende supermagt. Lokale stormagter kan sagtens udfordre USA, og Iran har gjort det siden 2003. USA er ved at være svagt, og det understreges af, at Iran, Kina og Rusland på forskellig vis udfordrer USA. Vi skal vænne os til et meget beskidt spil i international politik, hvor Danmark i langt højere grad vil blive afkrævet at tage stilling til, om vi er for eller imod en given sag. Her får vi brug for investeringer i vores diplomati, der fremover skal kunne agere meget hurtigt og være til stede lokalt. Besparelser på udenrigstjenesten vil her være som at tisse i bukserne i frostvejr.

     

    USA-Iran-konflikten er ikke ny, men den viser lige nu, hvordan den nye verdensorden ser ud: USA er ikke længere den altdominerende supermagt
    _______

     

    2. Jens Stoltenberg fremstod nærmest rystet på pressekonferencen mandag. Det er ikke et godt tegn, at NATO’s generalsekretær skal gå linedans mellem USA og de europæiske stater. Det var helt tydeligt, at det krævede meget for NATO-staterne at kunne holde sammen, når USA agerer så enerådigt, som de gør. Det vil være et problem – også i fremtiden – og et genvalg af Trump vil øge problematikken. Samtidig skal det erkendes, at Trump ikke er alene om at ville bevæge USA væk fra Europa – det bakker en del Demokrater også op om. Her skal der findes en fælles politik i Europa, der kan forholde sig til et USA, der fjerner sig fra os.

    3. Mellemøsten er et årtier gammelt urocenter, som NATO og EU i fællesskab må udvikle en strategi for at håndtere. Det er endog meget svært, men ret nødvendigt – ellers hopper vi fra krise til krise. Iran har vist, at det har en klar strategi, som hverken EU, NATO eller USA har matchet. Det må stoppe nu.

    4. Tyskland er begyndt delvist at trække sine soldater ud af Irak. Derved har Tyskland endnu engang vist sig som en upålidelig samarbejdspartner. Man kan ikke stå midt i en krise og så trække sig. Tysklands militær fungerer ikke, og tysk sikkerhedspolitik er så usikker, at det er farligt at binde sig op på Tyskland.

    5. Endelig viste Irans missilangreb, at NATO – herunder Danmark – skal få sit missilforsvar på plads nu. Danmark lovede i 2014 at bidrage med radarkapacitet til missilforsvar. Vore fregatter bør hurtigst muligt indrettes, så de kan udføre missilforsvar med såvel fungerende radarer som missiler, der kan håndtere en fremmed missiltrussel. Det vil bl.a. kunne bruges til at dække danske styrker i Mellemøsten og i Baltikum, deltage i forsvar af danske skibe i Den Persiske Golf og ikke mindst give NATO ekstra kapacitet på området, så man er mindre afhængig af missilforsvarskapaciteter i Tyrkiet. ■

     

    Tyskland er begyndt delvist at trække sine soldater ud af Irak. Derved har Tyskland endnu engang vist sig som en upålidelig samarbejdspartner
    _______

     



    Lars Bangert Struwe (f. 1968) er generalsekretær i tænketanken Atlantsammenslutningen. Han er ph.d. og har bl.a. været forsker og senest fungerende kontorchef i forsvarsministeriet. ILLUSTRATION: Iran indvier et nyt missilsystem, 9. maj 2019 [foto: Ay-Collection / SIPA / Ritzau Scanpix]