![RÆSON: Skal vi ud af EU om 10 år? ESPERSEN (DF): Det er nok et godt pejlemål [resumé – kræver abonnement]](https://d.raeson.dk/wp-content/uploads/2019/01/20110203-054433-pf-1920x1080we-620x349-1.jpg)
RÆSON: Skal vi ud af EU om 10 år?
ESPERSEN (DF): Det er nok et godt pejlemål [resumé – kræver abonnement]
13.01.2019
.”Jeg vil ikke bryde nogle konventioner, men jeg vil prøve en masse konventioner af. Stort set alle konventioner starter med, at det enkelte land ikke behøver opfylde denne konvention, hvis det er til skade for landets sikkerhed. Så man kan altid starte med at sige fra til visse dele, fordi det er til skade for Danmarks sikkerhed.”
Dette er en komprimeret version af et længere interview. Læs den fulde version her.
Du kan også høre hele interviewet her.
Interview af Asger Juhl
RÆSON: Velkommen til RÆSON. Jeg hedder Asger Juhl og skal interviewe ti toneangivende politikere inden folketingsvalget. Hvad mener de om de aktuelle sager i debatten, og hvordan har de tænkt sig at vinde valget? Alle tager selv et emne med, de vil snakke om – resten bestemmer jeg. Søren Espersen, velkommen til og tillykke med, at du er den første gæst. Du er næstformand i Dansk Folkeparti. […] Skal Dansk Folkeparti i regering efter næste folketingsvalg?
ESPERSEN: Ja, det er planen. Hvis vi får et blåt flertal, det giver sig selv. Hvis det bliver et rødt flertal, skal vi ikke være med i nogen regering i den her omgang
RÆSON: Er der [nogle] kriterier, der skal være opfyldt, før I vil indgå i en regering?
ESPERSEN: Vi har talt om, at det bør være sådan, at vi er på nogenlunde det niveau, som vi var, også før sidste valg. Der lå vi på et niveau omkring 17-18 pct. og fik 21,9 pct. af stemmerne. Vi ligger også omkring 17-18 pct. nu, nogle gange har vi 19 pct. Så vi ligger egentlig godt i svinget i forhold til det valg, der kommer, hvor vi forhåbentlig kommer op på nogenlunde samme niveau som sidst.
RÆSON: Hvad hvis det bliver under 16 pct.?
ESPERSEN: Så tror jeg, det bliver svært.
RÆSON: Er der andre kriterier, der skal være opfyldt, før I vil indgå i en Løkke-regering?
ESPERSEN: Det skal også ligge et stykke blankt papir foran os, når vi går i gang med regeringsforhandlingerne. Vi vil ikke have det som sidste gang. I 2015 kunne vi jo godt være kommet i regeringen, uden problemer hvis vi ville, men da var betingelsen fra Lars Løkke, at vi skulle anerkende det regeringsgrundlag, han havde lavet. Det ville vi ikke.
I 2015 kunne vi jo godt være kommet i regeringen, uden problemer hvis vi ville, men da var betingelsen fra Lars Løkke, at vi skulle anerkende det regeringsgrundlag, han havde lavet. Det ville vi ikke
_______
Ingen aftale som Marrakech med DF i regering
RÆSON: Hvis I kommer i regering efter valget, hvilken anden slags politik vil så blive ført, hvis der er nogle ministre fra Dansk Folkeparti?
ESPERSEN: Lad os tage et eksempel med Marrakech-traktaten, som Lars Løkke lige har været i Marokko for at underskrive. Sådan noget vil vi ikke gøre, hvis vi sidder i regeringen. Det var aldrig kommet så langt. […] I det hypotetiske tilfælde at jeg havde været udenrigsminister, ville det aldrig være kommet så langt.
RÆSON: Vil du ikke bryde nogen konvention?
ESPERSEN: Nej, det vil jeg ikke, men jeg vil prøve en masse konventioner af. Stort set alle konventioner starter med, at det enkelte land ikke behøver opfylde denne konvention, hvis det er til skade for landets sikkerhed. Så man kan altid starte med at sige fra til visse dele, fordi det er til skade for Danmarks sikkerhed. Det er sådan nogle greb, man ikke har udnyttet endnu.
RÆSON: Hvis den vurdering så bliver underkendt ved en domstol, mener du så, man skal følge konventionerne alligevel?
ESPERSEN: Det synes jeg bestemt, men det tager jo lang tid.
RÆSON: Mener Dansk Folkeparti, at man ikke skal bryde en eneste konvention?
ESPERSEN: Man skal ikke bryde konventionerne, man skal bare følge konventionerne, som man skal. Man skriver under, men siger fra til visse dele, fordi det er til skade for landets sikkerhed. […] Vi har ikke tænkt os at begå konventionsbrud, men vi har tænkt os måske at melde os ud af noget af det.
Vi har ikke tænkt os at begå konventionsbrud, men vi har tænkt os måske at melde os ud af noget af det
_______
RÆSON: Synes du, man skal rette sig efter de afgørelser, der kommer fra internationale domstole?
ESPERSEN: EU’s Menneskerettighedsdomstol er jeg ikke meget for at følge. Den fører jo politik i stor stil. De nøjes ikke med jura, men lægger selv nogle politiske vurderinger. […]
RÆSON: Skal man altid følge de afgørelser, der kommer fra internationale domstole?
ESPERSEN: Ikke hvis det truer landets sikkerhed. Hvis det truer Danmarks sikkerhed, skal man i Folketingets flertal afgøre, hvilke dele man skal følge.
RÆSON: Så en regering kan godt vælge ikke at følge en afgørelse ved en international domstol?
ESPERSEN: Det kan man også i dag. Man kan bare henvise til, at det truer landets sikkerhed.
RÆSON: En konkret sag, hvor Dansk Folkeparti er uenige med Den Europæiske Menneskehedsrettighedskonvention handler om færgen fra Lindholm, hvor de udviste kriminelle udlændinge sidder. Der er i dag udarbejdet et notat fra Justitsministeriet, hvori det står, at det ville være i strid med Den Europæiske Menneskehedsrettighedskonvention, hvis færgen ikke går regelmæssigt, og man ikke får tilskud til billetten, hvis man ikke har råd til den. Hvis domstolen vedtager, at færgen skal gå oftere, end du synes, og at man skal have tilskud til billetten, skal man så rette sig efter den afgørelse, eller bør regeringen ignorere det?
ESPERSEN: Man bør ignorere det.
RÆSON: Hvordan truer det Danmarks sikkerhed?
ESPERSEN: Det truer landets sikkerhed at have disse voldsdømte, der er på tålt ophold og udvist af landet, løbende frit omkring. […] Det notat er ikke det papir værd, det er skrevet på. […] Er der lavet konventioner om antallet af færgeafgange mellem Kalvehalve og Lindholm? Det vil jeg gerne se, hvor står det?
Er der lavet konventioner om antallet af færgeafgange mellem Kalvehalve og Lindholm? Det vil jeg gerne se, hvor står det?
_______
RÆSON: Hvilken ministerpost kunne du godt tænke dig?
ESPERSEN: Forsvarsminister.
RÆSON: Hvilke ministerier kunne I godt tænke jer?
ESPERSEN: Jeg tror, Kultur- og Undervisningsministeriet er væsentligt for os. […] Der er masser af de værdiministerier, der ville være relevante for os. Hvis vi fik en regering med Venstre, ville Kristian Thulesen Dahl også blive en rigtig dygtig finansminister.
Tyskerne ville stemme sig tilbage til D-marken
RÆSON: Lad os vende det, som du gerne vil snakke om. Hvad er det?
ESPERSEN: Det er det fænomen, at en hel masse lande i Europa, typisk dem som er med i EU, oplever, at det smuldrer omkring dem i forhold til tilslutning til EU. Flere og flere vender sig mod systemet, briterne melder sig givetvis ud. Systemet besvarer altid de her dramatiske svækkelser af EU, såsom Storbritanniens udmeldelse, med mere føderalisme. Det gør de i stedet for at gribe i egen barm og spørge: ”Hvad fanden har vi gjort forkert, når folk er ved være trætte af os selv i kernelandende som Tyskland og Italien?”
RÆSON: Hvad ser du så EU gøre?
ESPERSEN: De siger ”mere føderalisme” og ”lad os lave en fælles finanslov for hele systemet. Lad os køre, som om euroen er noget, man skal have”. Prøv at lave en folkeafstemning i Tyskland om, hvorvidt de vil have Deutsche Mark tilbage, så ved jeg godt, hvad resultatet bliver.
RÆSON: Danmark har været med i EU i 46 år, siden 1. januar 1973. Bør Danmark træde ud af EU?
ESPERSEN: På længere sigt, ja. Jeg tror dog, at EU smuldrer af sig selv. Derfor vil det ske under alle omstændigheder. Projektet har en fundamental fejl fra starten. Romtraktatens ord om en stadigt snævrere union; den sætning har virkelig været til skade.
Vi skal trække os ud af samarbejdet, men ikke nu, ikke i morgen og heller ikke i overmorgen. Vi skal vente og se, hvad der sker med Storbritannien
_______
RÆSON: Hvis EU ikke smuldrer, skal vi også melde os ud af samarbejdet?
ESPERSEN: Vi skal trække os ud af samarbejdet, men ikke nu, ikke i morgen og heller ikke i overmorgen. Vi skal vente og se, hvad der sker med Storbritannien.
RÆSON: Skal vi du af EU om 10 år?
ESPERSEN: Det er nok et godt pejlemål. Om 10-15 år begynder man langsomt at trække sig ud af de samarbejder, som har været til grin: Schengen-samarbejdet og arbejdskraftens fri bevægelighed. […] Alt afhænger af, hvordan det går med Storbritannien.
RÆSON: Hvad hvis Brexit går dårligt?
ESPERSEN: Så skal vi ikke ud, men arbejde indefra for at fjerne de fundamentale ting og genindføre permanent grænsekontrol, udtrædelse af Schengen og begrænsning af arbejdskraftens fri bevægelighed. Jeg vil se, hvordan det går med Storbritannien. Hvis de har en sammenslutning omkring sig, vil jeg hellere være med i den britiske båd end Bruxelles-båden.
”Hvis Nye Borgerlige kommer ind – og det tror jeg muligvis, de gør – så bliver de et rigtigt godt støtteparti for Dansk Folkeparti”
RÆSON: Er Dansk Folkeparti lige så hårde i flygtningepolitikken som Nye Borgerlige?
ESPERSEN: Det mener jeg bestemt, vi er. […] Hvis Nye Borgerlige kommer ind – og det tror jeg muligvis, de gør – så bliver de et rigtigt godt støtteparti for Dansk Folkeparti. […] Jeg hører, hvad Pernille Vermund og Mette Thiesen siger, og det lyder da meget fornuftigt. Vi skal nok finde ud af det sammen – forudsat at de ikke kommer med noget ultimativt, for så finder man ikke ud af noget. Så vil de møde den samme mur som andre.
RÆSON: Skal udlændinge med tre tyveridomme udvises?
ESPERSEN: Ja, bestemt. Hvis man stjæler tre cykler, synes jeg, det er en god ide at smide udlændinge ud.
RÆSON: Er det Dansk Folkepartis politik?
ESPERSEN: Det ved jeg ikke, men jeg synes, det lyder rimeligt. Vold og voldtægt; ud første gang. Man kunne sagtens forestille sig, at man også bliver udvist efter tre mindre domme.
Vold og voldtægt; ud første gang. Man kunne sagtens forestille sig, at man også bliver udvist efter tre mindre domme
_______
Vi er Danmarks kedeligste parti
RÆSON: Der kommer et folketingsvalg her i 2019. Hvad er Dansk Folkepartis strategi til det valg?
ESPERSEN: Det lyder lidt kedeligt, men vi har et slogan lige nu, der hedder: ”Du ved, hvad vi står for”. Det er ikke noget, der rykker noget. Vi kommer ikke med en masse nye løfter – vi siger, at vi ved præcis, hvad vi vil.
RÆSON: Er der ikke andet strategi end det?
ESPERSEN: Nej, det ved folk. Hvis du tager ud og vækker nogen midt om natten og spørger, hvad Dansk Folkeparti står for, så får du svar. Hvis du gør det samme med Venstre eller Socialdemokratiet, så vil ingen ane det.
RÆSON: I har vel udviklet et par politikker, som I har liggende i skuffen, som I kan hive op under valgkampen?
ESPERSEN: Det kommer ikke noget dramatisk nyt. Vi er Danmarks kedeligste parti. ■
Det kommer ikke noget dramatisk nyt. Vi er Danmarks kedeligste parti
_______
Søren Espersen (f. 1953) er MF for Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn. ILLUSTRATION: Joachim Adrian [Polfoto]