Jonas Fruensgaard: Lulas fængselsdom splitter Brasilien

Jonas Fruensgaard: Lulas fængselsdom splitter Brasilien

12.04.2018

.

Det brasilianske demokrati vakler, efter tidligere præsident Lula da Silva den 7. april blev den seneste af en lang række toppolitikere, der skal i fængsel for korruption. Dommen sender chokbølger gennem Brasilien og efterlader det kommende præsidentvalg i kaos.

Af Jonas Fruensgaard, RÆSONs Sydamerikaredaktør

LØRDAG DEN 7. APRIL blev Brasiliens mest populære præsident nogensinde lagt i håndjern og ført i forvaring, før han skal afsone en dom på 12 års fængsel for korruption og hvidvask af penge. Lula da Silva, der opnåede højere popularitetsmålinger end nogen anden præsident i landets historie, er dømt for at have modtaget et lukrativt strandpalæ mod at hyre bestemte virksomheder til statsopgaver og for hvidvaskning af en ukendt sum penge ved kreativ bogføring.

Lula da Silva havde søgt om udsættelse, så han kunne stille op til præsidentvalget i oktober, hvor han ifølge meningsmålingerne var klar favorit til at vinde, hvilket hænger sammen med, at millioner af brasilianere mener, at han er uskyldig. Men med dommerstemmerne seks mod fem besluttede Brasiliens højesteret, at den tidligere præsident omgående skal afsone sin dom, som han fik i januar. Dermed var højesteret på mange måder lige så splittet som brasilianerne, der er vidt uenige i dommen.
På den ene side har Lula da Silva millioner af støtter blandt underklassen, der anser dommen som en farce orkestreret af hans politiske modstandere på højrefløjen. På den anden side er mange lettede over dommen og betragter den som en vigtig sejr i kampen mod korruption, som Brasilien er dybt plaget af.

Politisk jordskælv
Når man taler med folk på gaden, er en endnu større gruppe efterladt i dybt chok og vildrede efter domsafsigelsen. Som den 52-årige ingeniør Carlos Albertin fra metropolen Sao Paulo fortæller, så aner han ikke længere, hvad han skal tro: ”Når selv dommerne er vidt uenige, hvad skal vi som befolkning så stille op? Det her skulle have været en helt klar og utvetydig dom, når det handler om en tidligere præsident. Nu er jeg endnu mere i tvivl om, hvorvidt Lula er en korrupt forbryder eller et uskyldigt offer,” siger han.

Også blandt eksperter og politiske iagttagere har man svært ved at finde ud af, hvilket ben man skal stå på. Det hænger bl.a. sammen med, at store dele af efterforskningen og bevisbyrden ikke har været offentlig tilgængelig og har været omgærdet af rygter, hemmeligholdelse og mystik. Derfor giver dommen flere spørgsmål end svar, mener Juan Carlos, der er professor i statskundskab ved Sao Paulo Universitet: ”Splittelsen blandt dommerne viser, at vi er inde i en juridisk gråzone, hvor det er svært at få et klart svar. Ganske vist har Lula nu overgivet sig til politiet, men det får ikke aflivet de mange konspirationsteorier, som den her sag med god grund har affødt.”

 

„Ganske vist har Lula nu overgivet sig til politiet, men det får ikke aflivet de mange konspirationsteorier, som den her sag med god grund har affødt.”
_______

 

Valgkaos
Dommen efterlader den politiske venstrefløj i dyb krise. Her står man nu uden en klar kandidat, som de røde partier kan samles om. I stedet er der stor risiko for, at uenighed og skænderier kommer til at koste venstrefløjen det momentum, som Lula da Silva har skabt, og man kan på venstrefløjen nemt ende med at tabe valget.

Meget tyder derfor på, at præsidentvalget til oktober bliver højst uforudsigeligt, vurderer Giovanni Silva, professor i latinamerikansk historie ved McKinsey Instituttet i Sao Paulo: ”Lulas fængselsdom efterlader det kommende valg i en tilstand af kaos. Hvilket ben lander vælgerne på, og risikerer vi, at andre af valgets nøglepersoner bliver dømt i lignende sager, før vælgerne skal til stemmeurnerne i oktober.”

20 partier efterforskes
Omkring halvdelen af medlemmerne af Kongressen i hovedstaden Brasilia er i myndighedernes søgelys i forbindelse med forskellige korruptionssager. De fleste af dem er kædet sammen med den famøse ”Operation bilvask”, der betegnes som verdens største korruptionssag. Her har politikere, embedsmænd og virksomhedsejere brugt Brasiliens største virksomhed, den statsejede energigigant Petrobras, til at svindle med op imod 20 milliarder kroner. Sagen har fået sit navn, fordi en afgørende sum penge skiftede hænder mellem to mænd ved en bilvask. Det var et led i den systematiske udtømning af Petrobras, som politikere på begge fløje i Kongressen har været involveret i. Intet mindre end tyve partier efterforskes for deres indblanding i sagen. Når der at falde domme over partier eller politikere inden oktober, kan det vende op og ned på præsidentvalget.

Dermed er Lula da Silva det seneste medlem af den voksende gruppe af korruptionsdømte toppolitikere, der bl.a. tæller hans partifælde og efterfølger som præsident, Dilma Rousseff, der vandt valget i 2010, efter Lula da Silva ikke kunne genopstille efter sin anden valgperiode. Hun vandt valget igen i 2014, men måtte gå af allerede i 2016, da hun blev dømt for at fuske med statsbudgetterne.

Vicepræsident Michel Temer har siden været ved magten, men også han er på den lange liste over politikere, som er under mistanke for at være involveret i operation bilvask. Med andre ord risikerer sagen, der kan tage flere år at efterforske, at undergrave det meste af landets politiske sektor, som vi kender den i dag. Overalt i Brasilien, på gadehjørner, arbejdspladser og medierne diskuterer man, hvad der i givet fald kommer i stedet. En ting er dog sikkert. Brasilianerne er dødtrætte af deres korrupte politikere. ■

 

Med andre ord risikerer sagen, der kan tage flere år at efterforske, at undergrave det meste af landets politiske sektor, som vi kender den i dag
_______

 


Jonas Fruensgaard (f. 1984) er RÆSONs Sydamerikaredaktør med base i Brasilien, hvor han dækker regionen for en række danske dagblade. Han benyttes desuden som ekspert af TV2 NEWS og Radio24syv. Han er uddannet journalist, cand.comm. fra Roskilde Universitet og er BA i Cultural Encounters. Han vandt Kravling-prisen i 2013 og er blevet indstillet til to andre priser. Jonas har skrevet speciale om Brasilien, er forfatter til bogen Brasiliens Forvandling (2014) og medforfatter til bogen Klimakrisen (2015). ILLUSTRATION: Lula da Silva hyldes af sine støtter i Sao Paolo [foto: Andre Penner/Scanpix]