Ny podcast i 5 afsnit: Fortællingen om Tyskland

Ny podcast i 5 afsnit: Fortællingen om Tyskland

19.03.2018

.

Om Tysklands fortid, nutid og fremtid – det er emnet for denne nye gratis podcastserie i 5 afsnit fra RÆSON, med professor ved Københavns Universitet Peter Nedergaard

I en ny podcastserie fra RÆSON giver professor Peter Nedergaard en grundig gennemgang af Tysklands historie – politisk og økonomisk – fra genforeningen til i dag.

Serien er gratis. Viktor Bournonville er vært – og undervejs medvirker en række gæster, der hver stiller spørgsmål til Peter Nedergaard, bl.a. Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør til Tyskland og Siegfried Matlok, chefredaktør på Der Nordschleswiger fra 1979-2013. Temaerne tager udgangspunkt i Peter Nedergaards bog Tyskland – en grundbog i politik og økonomi.

Samtlige 5 afsnit kan findes på Soundcloud eller herunder:

Afsnit #1 – Tysklands fødsel
I dette første afsnit indleder vi med den tyske historie. Fra den dag, hvor nabolandet for alvor kan kaldes Tyskland, og helt frem til Preussens storhedstid og Første Verdenskrig. Både Martin Luther og Otto Von Bismarck spiller en stor rolle, når vi bevæger os igennem reformation, religionskrige og føderalisme – et Tyskland vævende mellem decentralisering og centralisering.

I afsnittet stiller Siegfried Matlok, medlem af grænseforeningen og chefredaktør på Der Nordschleswiger fra 1979 til 2013, spørgsmål om det tyske mindretal, 100-året for genforeningen og den gængse grænseopfattelse dengang og i nutidens Europa.

Afsnit #2 – Tyskland i en krigstid
I dette andet afsnit er Weimarrepublikken omdrejningspunkt klemt inde mellem de to verdenskrige. Efter Første Verdenskrig er vi kommet forbi Det Første Rige og Det Andet Rige i tysk historie, men Weimarrepublikken kunne ikke samle stumperne og med et land i dyb splittelse og økonomisk i knæ var et senere sammenbrud uundgåeligt. Hvorfor lykkedes det aldrig at stabilisere Tyskland, og hvad kom med Det Tredje Rige?

Afsnit #3 – Stunde Null, hvad gør man nu?
I dette tredje afsnit træder Tyskland igen fra hinanden og deles. Fra 1945 og til murens fald kører Vesttyskland og DDR videre, i starten i to forskellige retninger, men til sidst frem i parløb og mod forsoningen. Hvordan endte man sammen igen? Gennemgangen tager os forbi de store tyske kanslere: Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Schmidt, Helmut Kohl, Gerhard Schröder til nyvalgte og netop genvalgte Angela Merkel.

I afsnittet stilles spørgsmål fra Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland, om den nuværende og fremtidige politiske scene i Tyskland. Ligesom Lykke Friis i kapitlet om Tyskland fra bogen Verdens Magter (RÆSONs Forlag) sætter spørgsmålstegn ved Tysklands position i et forandret Europa.

Afsnit #4 – Forstå SPD, CDU og AfD og det politiske system i Tyskland
I dette fjerde afsnit skal det tyske føderale system forklares, for man har faktisk to stemmer i Tyskland. Hvem og hvad bestemmer, når krydsene er sat? Samtidig giver afsnittet en solid forståelse af partierne i Forbundsdagen. Den politiske historie spiller i den grad ind på, hvordan man agerer i dag, men tiderne har ændret sig fra SPD’s ægteskab med Karl Marx, og er tiden med CDU som traditionsrigt stærkt magtbærende parti ved at vende?

I afsnittet stilles spørgsmål fra Karl Christian, lektor i tysk og vesteuropæisk samtidshistorie med ekspertise i Tysklands historie i det 20. århundrede, der blandt andet er interesseret i at høre Peter Nedergaard, hvordan meningsdannelse og den politiske fortid er med til at forme partier og politisk debat den dag i dag.

Afsnit #5 – Fra D-mark til Euro, men altid med ordoliberalismen for øje
I dette femte og sidste afsnit sættes fokus på den økonomiske tankegang i Tyskland. Det hele tager afsæt i ordoliberalismens fader Walter Eucken. Ligesom der ses på de afgørende ændringer og tiltag – herunder Hartz-reformerne, der er kommet til at spille en afgørende rolle også udenfor Tysklands grænser.

I afsnittet stilles spørgsmål fra Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland, om den nuværende og fremtidige politiske scene i Tyskland.

ILLUSTRATION: Murens fald 1989 (foto: Dave Tinkham)