Peter Mogensen: Man skal ikke bilde sig ind, at der er en stor forbrødring undervejs mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti

Peter Mogensen: Man skal ikke bilde sig ind, at der er en stor forbrødring undervejs mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti

23.01.2017

.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er efterhånden enige om det meste og man kunne næsten ligeså godt fusionere partierne. Men netop derfor er de to partier også i en benhård kamp mod hinanden, siger Peter Mogensen, direktør i Kraka.

Interview af Casper Lykkegaard Pedersen

RÆSON: Ser du en venstrefløj, der har et fælles politisk projekt?

Jeg ser dem bestemt ikke have et samlet politisk projekt. Det stritter jo i alle retninger, og der er rigtigt mange store spørgsmålstegn. Vi kender for eksempel ikke Alternativet særligt godt endnu, og vi ved ikke, hvad de vil gå efter i en regeringssituation.

RÆSON: Hvilken regering vil Mette Frederiksen danne, som det ser ud lige nu?

Alle socialdemokrater, man møder nu om dage, vil sige, at det selvfølgelig skal være en S-mindretalsregering, hvor man kan shoppe lidt rundt, men man skal ikke glemme, at der også er store ulemper ved at have Radikale Venstre udenfor en regering.

Umiddelbart ligger det til at blive en S-mindretalsregering, men der er også mange gode argumenter for en SR-regering. Hvis Radikale Venstre står uden for regeringen, og man dermed skal forhandle sig fra hus til hus med dem, er de ikke nogen rar kop the for Socialdemokratiet.

Dels fordi deres krav kan blive umulige at honorere, så man bliver nødt til at finde flertal med de blå, hvilket kan blive svært på andet end udlændingeområdet. Dels fordi man skal forhindre, at Radikale Venstre rent ud sagt ikke laver ”rav i den”. Man skal passe på, at de ikke ender med at være så meget i opposition til Socialdemokratiet, at de på et tidspunkt bliver klar til ”at skifte hest”.

 

SF og EL kan ikke holde til at vælte en socialdemokratisk-ledet regering, så derfor har de reelt ikke noget at skyde med, og derfor vil deres opførsel ligne, hvad vi så sidst.
_______

 

RÆSON: Hvilken regeringskonstellation vurderer du, der vil være mest fordelagtig for Socialdemokratiet?

Jeg tror, at det rigtige valg vil være at gå den trange, kolde, lange vej og lave en regering med De Radikale, men det mest fristende og sandsynlige lige nu vil være at danne en socialdemokratisk mindretalsregering alene.

RÆSON: Hvilke store linjer ville man kunne blive enige om i et parlamentarisk grundlag bestående af rød blok?

Kernen er lidt, at de ikke vil kunne lave et stort erklæret grundlag i fællesskab, som alle kan gå ind for. Dynamikken vil være, at der er nogle partier, som ikke vil kunne holde til at vælte en S-ledet regering. Det blev for alvor testet af under Thornings regering, hvor der blev ført alt andet end venstreorienteret politik. Alligevel blev regeringen ikke væltet, for Enhedslisten kan selvfølgelig ikke holde til at bringe Lars Løkke til magten.

RÆSON: Enhedslisten og SF blev på mange måder trynet under Helle Thornings regering. Tror du, at de vil gå anderledes ind til rollen som parlamentarisk grundlag denne gang?

Nej. De vil helst sikkert sige, at de vil gå anderledes ind til rollen, men det vil ikke ske i virkeligheden. De kan ikke holde til at vælte en socialdemokratisk ledet regering, så derfor har de reelt ikke noget at skyde med, og derfor vil deres opførsel ligne, hvad vi så sidst.

Radikale Venstre har til gengæld noget at skyde med. SF og Enhedslisten har ikke andre forretninger at handle i end den socialdemokratiske, men det har De Radikale. De Radikales vælgere er dog meget indstillede på at samarbejde med Socialdemokratiet, så der skal en meget stor provokation fra Socialdemokratiet til, før de Radikale vil begynde at handle andetsteds. Et eksempel på den form for provokationer så vi i forbindelse med kvoteflygtningespørgsmålet, men der skal altså mange provokationer af den type til, for de Radikales vælgere vil helst samarbejde med Socialdemokratiet.

RÆSON: Vi har i mange år set et tæt parløb mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre, hvor man systematisk har koordineret mange politiske standpunkter, før man går til valg. Vil man nærme sig hinanden igen frem mod et folketingsvalg?

Jeg tror, at det er helt udelukket, at der kommer et fælles valggrundlag fra dem. Jeg tror, at der er punkter, hvor Mette Frederiksen siger meget tydeligt, at hun gerne vil samarbejde med Radikale Venstre, men det er klart, at udlændingeområdet er en showstopper.

Jeg tror, at den socialdemokratiske læsning af situationen er, at hvis ikke man holder fast på udlændingepolitikken, så er en socialdemokratisk regering med sikkerhed død. Hvis man derimod holder fast i sin kurs på udlændingespørgsmålet, så dør man muligvis også, men der må man altså tage chancen og bide skeer med nogle sure Radikale. Det er deres analyse, og derfor vælger de at holde fast i at være meget stramme på udlændingepolitikken.

 

Den socialdemokratiske læsning af situationen er, at hvis ikke man holder fast på udlændingepolitikken, så er en socialdemokratisk regering med sikkerhed død. Hvis man derimod holder fast i sin kurs på udlændingespørgsmålet, så dør man muligvis også…
_______

 

RÆSON: Er Socialdemokratiets udlændingekurs foreneligt med at være afhængig af resten af rød blok, der har en helt anden kurs på udlændingespørgsmålet?

Ja, for der er et alternativt flertal. Hvis Socialdemokratiet vil lave udlændingestramninger uden om deres parlamentariske grundlag, så er det svært for Venstre og Dansk Folkeparti ikke at stemme for. Det vil sige, at Mette Frederiksen faktisk har et ekstra parlamentarisk grundlag, som hun kan støtte sig til på det spørgsmål.

Det, der før har været problemet for Socialdemokratiet, har været, at de på en eller anden måde skulle lave en udlændingeaftale med de Radikale og skulle finde sig i, hvor langt Radikale Venstre ville gå. Dette kan man undgå denne gang ved at lave en ren socialdemokratisk regering, som derimod må slås med de ulemper, som jeg remsede op før.

Mette Frederiksen står faktisk i et valg mellem to onder.

RÆSON: Vi ser nu, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet nærmer sig hinanden mere og mere. Hvilken rolle vil DF spille under en S-mindretalsregering?

Det, der sker i den aktuelle politiske situation, er, at Lars Løkke ikke er særligt vellidt i Dansk Folkeparti, fordi DF mener, at Liberal Alliance bestemmer for meget. Dansk Folkeparti tilnærmer sig Socialdemokratiet for at true Løkke til at tage mere hensyn til dem.

Dansk Folkeparti kan spille på flere strenge, end de gjorde i nullerne. En af strengene er at kindkysse lidt med Socialdemokratiet, men når Dansk Folkeparti kommer til at sidde i opposition til en socialdemokratisk ledet regering, vil de kritisere den politik, Socialdemokratiet fører. Man skal ikke bilde sig selv ind, at der er en stor forbrødring undervejs mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. De spiller lige op på alle politiske punkter nu om dage, og vi kunne næsten ligeså godt fusionere partierne, derfor er de to partier også i en benhård kamp mod hinanden.

Så lige nu kan Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl begge drille Løkke ved at stå sammen, men jeg tror, at chancerne for et dybere samarbejde er uendeligt små.

RÆSON: Vi har nu haft en V-mindretalsregering og en VLAK-regering, som har haft store manøvreproblemer. Vil en S-mindretalsregering være mere manøvredygtig?

Nej, jeg tror, at man vil få de samme problemer.

Den borgerlige opposition var meget interesseret i at arbejde med Thorning-regeringen i sin tid. Den form for imødekommenhed tror jeg også, at Mette Frederiksen vil møde, hvis hun kommer med nogenlunde samme type politik. Hvis hun til gengæld kommer med en lidt mere klassisk rød økonomisk politik, får hun problemer med at samarbejde.

Hun arver lidt de samme problemer, som den nuværende regering har haft. Hun har ikke selv været operativ som oppositionsleder, og den bagstræberiskhed, som hun udviser nu, vil blive gengældt i det omfang, en kommende opposition vil kunne komme til det.

Jeg tror, at det bliver lige så bøvlet for hende at regere, som det er for Lars Løkke. Vi er inde i en fase, hvor kemien mellem toppersonerne betyder meget mere, end man er vant til. I blå blok ser vi jo, at Løkke har kæmpe problemer med at få Dansk Folkeparti til noget som helst, fordi kemien er dårlig, så det handler om at skabe en god relation til sit parlamentariske grundlag.

I øjeblikket er det mere en menneskelig øvelse, end det er en indholdsøvelse, at kunne samle et parlamentarisk grundlag, og det vil det også blive for Mette Frederiksen. Hun skal samle tropperne og forsøge at investere i en god relation, så hun kan få nogle ting igennem, når den tid kommer. Det er den vej, hun må gå.

ILLUSTRATION: Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl (foto: Jens Dresling/POLFOTO)