
Østeuropa afviser presset fra Merkel og Macron: Flygtningespørgsmålet kan sønderrive EU
28.06.2017
.Tjekkiet, Polen og Ungarn afviser nyt pres fra Macron og Merkel – og det er umuligt at se hvor kompromisset skal findes. Spørgsmålet kan splitte EU. Flere østeuropæiske stemmer sammenligner direkte Bruxelles’ insisteren på en fælles politik med dengang, hvor diktaterne kom fra Moskva.
International kommentar af Ota Tiefenböck
Situationen er eskaleret med EUs beslutning om at erklære sig parat til at bruge sanktioner og indlede retlige skridt mod Tjekkiet, Polen og Ungarn for de tre landes afvisning af at deltage i den fælleseuropæiske flygtningefordeling. Tjekkiets præsident Milos Zeman sammenlignede i denne uge EU’s håndtering af spørgsmålet med Bresjnevdoktrinen, vedtaget i Sovjetunionen efter russernes invasion i Tjekkoslovakiet i 1968 og som alvorligt begrænsede suveræniteten for landene i Warszawapagten. Torsdag hældte den nyvalgte franske præsident Emmanuel Macron yderligere benzin på bålet, efter at han inden EU-topmødet i Bruxelles beskyldte de lande som afviser flygtningekvoter for dobbeltforræderi: Landene svigter ifølge ham både de europæiske værdier og Europa. Ungarns premierminister Viktor Orbán kvitterede straks: ”Macrons debut er ikke ligefrem opløftende. Han vil åbenbart vise sin magt ved med det samme at kritisere de centraleuropæiske lande. Det er ikke den rette vej at gå, men det finder han snart ud af”, sagde Viktor Orbán til ungarske medier, mens den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski kvitterede med: ”Polen er ikke et supermarked. Hvis [Macron] vil samarbejde med os, er han nødt til at opføre sig ærligt,” sagde Waszczykovski til det polske TVN 24. Udtalelserne fra begge lejre faldt fredag, efter et møde mellem Emmanuel Macron og de centraleuropæiske ledere. Der er aftalt flere møder i et forsøg på at nå til enighed.
At indordne sig under EU’s krav vil for de centraleuropæiske politikere være mere eller mindre politisk selvmord
_______
DET ER umiddelbart svært at forestille sig, hvordan denne enighed skal kunne opstå, og hvordan de tre lande skal kunne indordne sig under kravene fra EU. I alle tre lande er den folkelige modstand imod flygtninge af en anderledes kulturel baggrund stor. At indordne sig under EU’s krav vil for de centraleuropæiske politikere således mere eller mindre være ensbetydende med politisk selvmord, især i en tid, hvor der kun er ganske få måneder til et parlamentsvalg i Tjekkiet og et år til et valg i Ungarn.
En netop afholdt meningsmåling i Tjekkiet viste, at trefemtedele af den tjekkiske befolkning er imod at modtage flygtning. Situationen er mere eller mindre den samme i Polen og Ungarn. Den store folkelige modstand skyldes hovedsageligt, at migration og manglende integration af især muslimske indvandrere i Vesteuropa forbindes med terror og dermed sikkerhedsmæssige spørgsmål. ”Lande som har en anden historie [i Vesteuropa] har på deres territorium hundredetusindvis af mennesker, hvis integration har spillet fallit. Vi skal tvinges til at skabe de samme miljøer, så vi en dag kan konstatere, at vi heller ikke kan klare deres integrationen. Det handler om sikkerhed, vi ønsker ikke skabe enklaver, som vi skal være bange for at færdes i. Solidaritet for mig er ikke at gentage de samme fejl, siger erklærede Tjekkiets indenrigsminister Milan Chovanec fornylig.
Dertil kommer, at den store migrationsbølge, der har ramt Europa og hvor hovedparten af de ankomne i Centraleuropa betegnes som økonomiske flygtninge, betragtes som et tysk ansvar. Det var Tyskland, der åbnede grænserne, det må derfor også være Tyskland, der tager ansvaret for landets beslutning. ”Hovedparten af dem er ikke flygtninge, blot migranter, som illegalt er ankommet til Europa, mener Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski.
Migrationsbølgen betragtes som et tysk ansvar
_______
Uenigheden omkring flygtningekvoter og migration generelt er med til at grave dybe grøfter mellem EU`s medlemslande. Grøfter, som i stigende grad handler om ideologi. ”Dagens Vesteuropa minder kun ganske lidt om det Vesteuropa, som var så attraktivt for Østeuropa før murens fald. Dengang var Vest for os lig med frihed, rationalitet og effektivitet, det var attraktivt. Nu opdager vi med en stor forundring, at en ny ideologisk mur og en med magt fremtvungen doktrin er ved at rejse sig mod os igen. Det er trist, men mærkbart: Bruxelles indtager langsomt og stille og roligt den samme rolle, som Moskva havde for os i et halvt århundrede. [Med] et irrationelt og med magt påtvunget nonsens,” skriver den tjekkiske journalist og forfatter Ondrej Neff i en kommentar i nyhedsmediet ”Neviditelny pes”.
Neffs kommentar karakteriserer den stemning, der er ved at brede sig i Centraleuropa. Konsekvenserne er uoverskuelige. Det kan – i værste fald – ende med en total splittelse af EU.
„”Dagens Vesteuropa minder kun ganske lidt om det Vesteuropa, som var så attraktivt for Østeuropa før murens fald‟ – Ondrej Neff
_______
ILLUSTRATION: Merkel og Orban (yderst th) under møde om flygtningeproblemet på Balkan, november 2015 [foto: Den Tyske Forbundsregering]