Søndagens folkeafstemning i Ungarn har flere tabere, men kun én vinder

Søndagens folkeafstemning i Ungarn har flere tabere, men kun én vinder

05.10.2016

.

Selvom den ungarske folkeafstemning søndag er blevet erklæret ugyldig, er Ungarns premierminister Viktor Orbán stærk som aldrig før. EU kan se frem til nye konfrontationer



KOMMENTAR af Ota Tiefenböck, Øst- og Centraleuropaskribent for RÆSON.

Søndagens folkeafstemning i Ungarn blev ugyldig på grund af en lav vælgerdeltagelse, men folkeafstemningen er langtfra et nederlag for Viktor Orbán.

Den ungarske premierminister ville utvivlsomt fortrække, at stemmedeltagelsen var nået op på de 50 procent, som var nødvendige, for at den blev erklæret som gyldig. Men et massivt nej til de obligatoriske flygtningekvoter taler sit eget sprog og vil styrke Viktor Orbán, uanset om afstemningen er gyldig eller ej. Næsten 3,3 millioner vælgere, svarende til 98 procent, takkede ved søndagens folkeafstemning nej til Bruxelles’ flygtningekvoter. Det er ifølge Orbáns parti Fidesz 120.000 mere, end de stemmer Orbáns parti Fidesz og det ultranationalistiske parti Jobbik fik til sammen ved parlamentsvalget i 2014.

 

Næsten 3,3 millioner vælgere, svarende til 98 procent, takkede ved søndagens folkeafstemning nej til Bruxelles’ flygtningekvoter
_______

 

Det betyder, at selv oppositionsvælgere, som ellers af deres partier blev opfordret til at blive hjemme, stemte nej til kvoterne og dermed indirekte støttede Viktor Orbán. Den ungarske, ganske splittede og svage politiske opposition og forsigtige udmeldinger fra Bruxelles, erklærede ellers umiddelbart efter folkeafstemningen en sejr, men folkeafstemningen har kun én sejrsherre, og det er Viktor Orbán.

Folkeafstemning som magtdemonstration
Ungarernes folkeafstemning handlede på mange måder ikke om flygtningekvoter, som selvom det indtil videre fra Bruxelles’ side ikke er blevet sagt direkte, formentlig er taget helt af bordet. Den handlede først og fremmest om en magtdemonstration – både indenrigs- og udenrigspolitisk. På hjemmefronten handlede det om at tilintetgøre den i forvejen svage og splittede ungarske opposition og styrke sin position op til landets parlamentsvalg i 2018.

På den europæiske front handlede det om at sende et klart signal til Bruxelles om, at Viktor Orbán og hans flygtningepolitik skal tages seriøst. Orbán kan nemlig nu hæfte sig ved, at han handler, som hans vælgere tænker, og det gør ham umådelig stærk. Ingen af premierministerens vestlige kollegaer kan bryste sig af en så massiv befolkningsopbakning, og det danner en grobund, for at Viktor Orbán nu for alvor kan lancere sit togt mod ”eliterne i Bruxelles, som fører en virkelighedsfjern politik” og bekæmpe den politiske korrekthed og naivitet, som efter hans mening hersker i Bruxelles.

 

Det danner en grobund, for at Viktor Orbán nu for alvor kan lancere sit togt mod “eliterne i Bruxelles”
_______

 

Realisme eller populisme?
Afventende og forsigtige reaktioner på den ungarske folkeafstemning fra Bruxelles tyder på, at de europæiske ledere har forstået situationens alvor og er ved at revurdere deres syn på Viktor Orbán. Der tegner sig således umiddelbart to muligheder for den kommende udvikling efter folkeafstemningen. Den ene af dem er – om de europæiske politikere vil indrømme det eller ej – at EUs flygtningepolitik vil fortsætte med at nærme sig eller ligefrem overtage de ungarske og de andre centraleuropæiske landes restriktive flygtningepolitik, sådan som det har været tilfældet lige siden begyndelsen af migrantkrisen.

Den anden mulighed, eller rettere sagt risiko er, at manglen på de europæiske politikers vilje, realitetssans eller forståelse af deres vælgeres bekymringer og ønsker formentlig vil resultere i populistiske bevægelsers fremgang i store dele af Europa. Her vil Viktor Orbán oven i købet kunne få en rolle som den samlende part i spidsen for den bevægelse.

Nye konfrontationer på vej
Uanset hvad man mener om Viktor Orbán og den ungarske flygtningepolitik, vil Orbán blive ved med at være en udfordring for de vesteuropæiske politikeres 21. århundredes politiske korrekthedsidealisme. Et europæisk enfant terrible, som man i første omgang grinte af, men som man nu er nødt til at tage alvorligt.

Viktor Orbán er til forskel for sine europæiske kollegaer en politiker, som handler mere end han snakker, og det taler til hans klare fordel og har oven i købet på det seneste skaffet ham et stigende antal tilhængere i de vesteuropæiske lande, eksempelvis i Østrig og Tyskland.

Søndagens folkeafstemning i Ungarn har styrket Orbán og hans europæiske ambitioner, og dem vil han, som den erfarne politiker han er, ikke gå glip af. Vi kan derfor forvente nye konfrontationer og mere uro i EU. De foreløbige udmeldinger fra Orbáns regerende parti Fidesz lyder på, at en ændring af den ungarske forfatning er på vej. Lovændringen vil forbyde andre at bestemme bosættelse af ikke-ungarske statsborgere i Ungarn uden samtykke af det ungarske parlament: Præcist det, som de obligatoriske flygtningekvoter handler om. ■

 

Viktor Orbán er til forskel for sine europæiske kollegaer en politiker, som handler mere end han snakker
_______

 

ILLUSTRATION: Ungarns premierminister taler med pressen efter søndagens folkeafstemning. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda/Polfoto