Søren Pape: De første år under Fogh var fejlslagne

Søren Pape: De første år under Fogh var fejlslagne

03.04.2015

.

”Vi må erkende, at de første år under Fogh-regeringen var fejlslagne. Den offentlige sektor voksede uhæmmet, og vi burde have sat hælene i og sagt stop. Den kurs vil vi ikke være med til igen”

INTERVIEW af Simon Kærup

BAGGRUND. I 2015 fylder Det Konservative Folkeparti 100 år. Men hvor meget er der egentligt at fejre? Partiet er inde i en historisk dyb krise og står overfor det vigtigste valg nogensinde. Går partiet tilbage vil konsekvenserne være uoverstigelige. Erfaringerne fra valgkampen i 2011 bringer ingen trøst. Her gik partiet helt 2 procentpoint tilbage undervejs i valgkampen og fik det dårligste valg i partiets historie. I det konservative bagland gyser man ved tanken, hvor galt det mon kan gå?


RÆSON: Lige nu har Konservative otte mandater i Folketinget, og under sidste valgkamp gik I to procentpoint tilbage og fik det dårligste valg nogensinde. Hvis et valgresultat giver status quo, er det så overhovedet realistisk, at I går med i regering?
SØREN PAPE: Nej, det er det ikke. Vi er ovre de dage, hvor en konservativ leder pr. automatik siger, at vi går med i en VK-regering. Sidst vi sad i regering, blev vi overskygget. Man kan være for småt et parti til at sidde i regering. Det må være lektien fra sidst.


RÆSON: Hvad kan I tilbyde vælgerne ved at stå uden for regeringssamarbejdet?
SØREN PAPE: Vi vil kæmpe for den konservative dagsorden, når der skal laves politiske aftaler. Hvis vi har mandaterne til at skabe flertal, så man får indflydelse derefter. Men vi vil selvfølgelig kæmpe for den konservative dagsorden, selvom vi skulle stå uden for regeringen.


RÆSON: Hvad er din vurdering? Opnår I mest ved at stå uden for regeringen?
SØREN PAPE: Det kommer an på mandaternes sammensætning efter valget og på, hvilken politik en eventuel blå regering vil føre. Vi skal ikke være en del af en regering, som ligger for langt fra vores grundlag. Så kan vælgerne ikke genkende os. Det er læren fra regeringsdeltagelsen i 00’erne. Vi må erkende, at de første år under Fogh-regeringen var fejlslagne. Den offentlige sektor voksede uhæmmet, og vi burde have sat hælene i og sagt stop. Den kurs vil vi ikke være med til igen. Det er sådanne overvejelser, vi skal gøre os, inden vi igen kan deltage i en regering. Men selvfølgelig vil de eventuelle regeringsforhandlinger efter valget være afgørende.


RÆSON: I efteråret lagde I afstand til Venstres udlændingeudspil og fik derved lidt kant til Venstre. I vil ikke ’sortere i indvandrerne’. Men mange konservative vælgere synes at efterspørge en strammere linje. Ligger der ikke et kæmpe uudnyttet potentiale i forhold til disse temaer for Det Konservative Folkeparti?
SØREN PAPE: Jeg tror, der ligger et stort potentiale i forhold til at tale om fædrelandet. Men Det Konservative Folkeparti skal ikke kæmpe sammen med det yderste højre. At være konservativ har ikke noget med yderfløjen at gøre. Det synes jeg personligt er meget vigtigt at slå fast. Vi skal forsvare vores tusindårige gamle værdier og kultur. Det er det, vores samfund bygger på. Men vi skal ikke være rabiate og fundamentalistiske. Vi skal forsvare vores demokratiske værdier. Det betyder også, at vi skal tage kampen mod de kræfter, der ikke ønsker et demokratisk Danmark. Det skal vi selvfølgelig ikke acceptere.

RÆSON: Dansk Samling er et nyt højreorienteret parti, som I visse målinger spås til at kunne tage nogle vælgere fra jer. Hvordan vil I reagere, hvis vi får endnu et højreorienteret parti på Christiansborg?
SØREN PAPE: Dansk Samling ligger på den yderste højrefløj, og den slags smårabiate partier tror jeg ikke på. Folk, der stemmer på det parti, er ikke konservative. Den konservative udlændingepolitik er i forvejen stram, og samtidig vil vi tilbageføre visse af de lempelser, som den nuværende regering har indført.


RÆSON: Hvordan vil I opretholde de konservative mærkesager, hvis flertallet igen skal findes med Dansk Folkeparti?
SØREN PAPE: I blå blok kan vi nok blive enige om værdipolitikken. Det er i forhold til den økonomiske politik, at jeg ser de store udfordringer. Den offentlige sektor ikke vokse uhæmmet, hvis vi ønsker et velfærdssamfund i fremtiden. Det er hér blå blok kommer til at tage nogle meget svære kampe. Det er derfor, vi skal overveje, om vi overhovedet skal i regering. Hvis en borgerlig regering ikke skal føre borgerlig politik, skal vi ikke med.


RÆSON: Hvordan ser din analyse ud i forhold til en eventuel regeringsdeltagelse?
SØREN PAPE: Der skal være to ting udfyldt, før Det Konservative Folkeparti bliver del af en ny regering. Det første punkt er det vigtigste og handler om regeringsgrundlaget. Hvis ikke vi kan indskrive nogle tydelige konservative punkter i regeringsgrundlaget, står vi udenfor. For det andet skal vi være et klart stærkere parti og en del større, end vi er i dag, før vi går med i en regering. Alt andet vil være uforsvarligt.


RÆSON: Lars Barfoed havde store problemer med at slå igennem i medierne. Du har nu haft et halvt år til at markere dig – hidtil uden den store effekt. Hvordan vil vælgerne frem mod valget se en mere markant konservativ leder?
SØREN PAPE: Det vigtigste for mig handler om at føre Det Konservative Folkeparti ud af krisen. Og det bliver et langstrakt projekt. Der er ikke noget quick-fix. På den måde handler det simpelthen om, at vi bliver mere fokuserede på nogle politiske emner. Og det skal være nogle emner, som vælgerne i forvejen kender os for: retspolitik, skattepolitik og skolepolitik. Det er de tre emner, vi vil gentage igen og igen under valget.

RÆSON: Det virker lidt resignerende. Har I konsolideret jer som et mindre parti?
SØREN PAPE: Ja, for nu – det må vi indse. Vi er ikke længere det store, altfavnende parti. Vi er et lille parti, hvor vi må fokusere på nogle bestemte politiske områder. Herfra kan vi langsomt bygge partiet op igen.

RÆSON: Har I politisk forsøgt at gabe over for meget?
SØREN PAPE: Som konservativ vil man gerne tegne hele billedet af samfundet, når man diskuterer politik. Det er svært at lade være. Men lige nu må vi rette fokus på en række udvalgte emner. Vi har simpelthen brug for et langt skarpere politisk fokus. Jeg håber, at det kan være starten på vores genopbygning. Efter valget skal folketingsgruppen sammen med en ny generation af konservative langsomt knække kursen. Det er også mit langsigtede håb: at vi om en årrække kan stå stærkt, og at vi får et bedre valg om fire år. Men det er helt klart: i 30 år har vi stort set udelukkende oplevet tilbagegang. Det vil tage tid at vende.

RÆSON: Hvordan ser dette skarpere fokus mere konkret ud?
SØREN PAPE: Vælgerne skal ikke længere være i tvivl om, hvad de konservative står for. Det skal være helt åbenlyst. I forhold til debatten omkring rets-, skatte- og skolepolitikken vil vi hele tiden være tilstede. På de tre emner skal vi stå stejlt. Det er vi nødt til.


RÆSON: Det lyder som Lars Barfoeds strategi. En strategi, han ikke havde succes med. Hvorfor skal man tro på konservativ fremgang med det udgangspunkt?
SØREN PAPE: Som parti skal man passe på med at rende den aktuelle dagsorden i hælene. Vi skal ikke være et parti, der udelukkende reagerer på, hvad andre melder ud. Vi skal ikke blot løbe efter det ledige standpunkt. Så forsvinder selvstændigheden og partiets sjæl.

RÆSON: Men nu lyder du igen som Lars Barfoed. Han sagde – nærmest nøjagtigt – det samme. Hvorfor skal man tro på fremgang med denne passive tilgang?
SØREN PAPE: Hvad synes du ellers vi skal gøre?

RÆSON: Nu er det jo ikke mig, der sidder i formandsstolen.
SØREN PAPE: Du siger vores tilgang er passiv. Men hvad skal vi ellers gøre? Har du et forslag? Skal vi lade være med at fortælle om vores politik?

RÆSON: Det er næppe frugtbart. Men I skal vel reagere på den kontekst, som partiet eksisterer i? Det aktuelle partilandskab i Danmark udfordrer virkelig den konservative dagsorden. Med Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti bliver mange af jeres emner og vælgere jo snuppet indenom. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti giver liberal- og nationalkonservative et bedre alternativ. Overser I ikke en mulighed for at være mere offensive?
SØREN PAPE: Vi vil gerne fortælle vælgerne, at Konservative ikke står på ét ben. Hos os får man hele pakken. Folk forklarer mig ofte, at Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har taget henholdsvis skatte- og værdipolitikken fra os. Men sådan hænger det jo ikke sammen. For det første: Der findes jo ikke copyrights i politik – heldigvis. Og for det andet: Hos os får man hele pakken, det vil sige en klar borgerlig økonomi- og værdipolitik. Det får man ikke andre steder. Det er det som er vores udfordring: at få forklaret det til vælgerne.

RÆSON: Det var præcis det, Lars Barfoed også sagde. At vælgerne efterspørger denne ’samlede pakke’. Er det den vurdering, du tager med videre fra Lars Barfoed?
SØREN PAPE: Det er vi simpelthen nødt til at tro på. Vi kan ikke reducere Det Konservative Folkeparti til et enkeltsagsparti.

RÆSON: I har ikke ignoreret, at mange konservative vælgere efterspørger mere markante holdninger i forhold til emner som det nationale, miljø, kirke og kultur?
SØREN PAPE: Nej, det synes jeg ikke. Jeg har i den senere tid forsøgt at skærpe værdipolitikken. Det kan vi se på udlændingeområdet, hvor vi i november kom med et integrationsudspil. Med udspillet sætter vi fokus på integration og tryghed. Vi mener, der skal gøres op med ghettodannelserne og oprettes nye nærpolitistationer. Og SSP-samarbejdet skal i gang. Her adresserer vi helt klart den nationale dagsorden. Jeg er meget opmærksom på, hvordan den nationale dagsorden betyder rigtig meget for mange konservative vælgere. Det er en del af vores DNA, ganske enkelt. Hvad angår tro og kirke, står vi fast. Her gjorde Charlotte Dyremose et godt stykke arbejde i forhold til den nye kirkeordning, og her er vi afgjort imod en yderligere politisering af kirken.

RÆSON: Det kommende valg er afgørende i forhold til genopretningen af partiet. Hvad er dine succeskriterier for det kommende valg?
SØREN PAPE: Min tilgang er helt klar: Vi skal have sat en prop i hullet. Realistisk set vil det tage lang tid, men vi skal gerne have vendt udviklingen. Hvis vi går en smule frem vil det være en succes. Uanset hvad vil vi sætte alle kræfter ind i forhold til at fortælle nuværende og kommende vælgere om den konservative politik. Samtidig vil det være en succes om vi får et helt nyt hold ind, som skal være med til at styrke partiet fremover. Så kan vi forhåbentligt tage et større ryk fremad om fire år– rent mandatmæssigt.

RÆSON: Hvad hvis I går tilbage?
SØREN PAPE: Så må vi genoverveje vores situation og se på hvordan vi kæmper videre derfra. Der er altså brug for et konservative folkeparti i Danmark. Et borgerligt parti som samtidig vægter værdi- og økonomipolitik. Et parti som kæmper for folks personlige og økonomiske frihed og samtidigt holder hånden over de folk, som er mest udsatte i samfundet.


RÆSON: Den konservative folketingsgruppen står over for en større udskiftning ved det kommende valg. Hvordan fostrer I nye kandidater, når I ikke har særligt meget at tilbyde dem? For langt de fleste vil det være svært at komme ind?
SØREN PAPE: Det store generationsskifte vil lokke de bedste kandidater til. Vi har jo en del som ikke genopstiller. Vores næste valg bliver lidt som i 1994, hvor Brian, Bendt, Lene og Henriette jo kom ind. Samtidig er både vores talentprogram og vores politiske ungdomsorganisation rigtig gode til at udvikle nye kandidater. Og det er måske det, vi kan tilbyde. Et godt talentudviklingsprogram. Vi kan jo ikke tilbyde et nemt mandat.

RÆSON: Der er mange højreorienterede konservative i jeres vækstlag, og mange af de unge konservative er imod EU. Hvordan vil I håndtere den forandring, som mange af de unge konservative repræsenterer?
SØREN PAPE: Det er positivt, at partiets politik hele tiden er til diskussion. Verden står jo ikke stille. Og så er det jo netop konservativt at være mere kritisk over for EU. EU er blevet alt for begejstret for at opstille regler i det uendelige. Vi er nødt til at være mere kritiske i forhold til, hvad EU skal blande sig i. Jeg hilser denne dialog om partiets politik velkommen. Jeg er også selv et produkt af konservativ ungdom og har været med, siden jeg var 15 år. Jeg har ikke noget imod de konservative debattører, som hele tiden udfordrer partiets landspolitik. Forudsætningen for at skabe et parti i udvikling handler netop om at insistere på disse diskussioner. Vi skal ikke blive enige om alt. ■

SØREN PAPE (f. 1971) har siden august 2014 været politisk leder for Det Konservative Folkeparti. Simon Kærup (f. 1981) er redaktør på RÆSON. ILLUSTRATION: Katinka Hustad/Polfoto