Netanyahu besøger USA: En upopulær gæst
25.02.2015
.Det ulmer endnu engang i de politiske kamre i Washington. Den længevarende politiske fløjkrig mellem republikanerne og demokraterne har over den seneste tid følt en yderligere pusten til ilden. Denne gang med den israelske premiereminister, Benjamin Netanyahu, som katalysator i stridighederne. Netanyahu er nemlig – uden Obamas vidende – inviteret til at tale i kongressen i starten af marts.
ANALYSE af Rasmus Mouritsen
Iransk atomaftale skaber israelsk bekymring
Det israelske valg finder sted den 17. marts, og Netanyahu står derfor midt i en politisk valgkamp. En valgkamp, hvor den nuværende israelske premierminister i markante vendinger forsøger at aktualisere den nationale sikkerhed som et højtstående tema på den politiske dagsorden. Centralt i Netanyahus retoriske trusselbillede mod Israel er fjendtliggørelsen af Iran, som, han mener, udgør den største trussel mod den israelske befolkning. Særligt Irans ønske om at erhverve atomkraft vækker bekymring i Israel, hvor frygten er, at Iran ikke vil nøjes med at benytte atomkraft til fredelige formål, men i lige så høj grad planlægger udvikling af atomvåben med den intention at rette dem mod det lille jødiske land.
Netanyahus opposition til iransk atomkraft har vist sig at være en effektiv strategi i den israelske valgkamp, men i USA – Israels internationalt nærmeste allierede – danner Netanyahus holdninger grobund for frustration og vrede. Præsident Barack Obama står i spidsen for en politik, der søger at komme til enighed om en international atomaftale med Iran. Aftale har i forvejen har svære betingelser, og den besværliggøres yderligere, når Netanyahu samtidig advarer om, at Israel er klar til – med militær magt – at angribe eventuelle atomcentre i Iran.
Amerikansk fløjkrig fører Netanyahu til Washington
I USA møder Netanyahu til gengæld opbakning fra landets konservative ydrefløj, der ligesom Netanyahu emmer af mistro til det iranske styre. Den politiske situation i Washington er dertil stærkt præget af en konstant raserende fløjkrig mellem republikanerne og Obamas demokrater. Med en republikansk ledet kongres og demokraternes kontrol af Det Hvide Hus har amerikansk politik længe været en politisk kampzone fyldt med kværulanter og ideologiske uoverensstemmelser.
Den raserende kamp mellem demokrater og republikanere nåede nye højder, da den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, i samarbejde med den israelske ambassadør i Washington, Ron Dermer, indgik en aftale om at invitere Netanyahu til at tale i Kongressen den 3. marts i år, for at advare om farerne ved at gennemføre en atomaftale med Iran. Skelsættende og yderst kontroversielt valgte Boehner at invitere den israelske premierminister, uden først at informere Obama-administrationen om det.
Invitationen opfattes både som en decideret provokation fra Boehners side mod Obama og hans folk, alt imens den kolliderer med aktuelle udenrigspolitiske forhandlinger, som kun Det Hvide Hus har ret til at tage sig af i forbindelse med den potentielle atomaftale med Iran, hvis nuværende forhandlingsrunde slutter den 24. marts.
Ifølge Boehner selv valgte han ikke at informere Det Hvide Hus, da han ville være sikker på, at Obama-administrationen ikke ville forpurre aftalen, med tanke på “det fjendskab, som dette Hvide Hus besidder mod premierminister Benjamin Netanyahu”, som han søndag udtalte i et interview til tv-stationen Fox News.
Statsledere bryder sig ikke om hinanden
Og nok overdriver Boehner måske antipatien mellem de to statsledere, men det er efterhånden tydeligt for enhver, at Netanyahu om nogen formår at gå Obama på nerverne, mens Natanyahu omvendt ikke besidder megen respekt for sit amerikanske modstykke. Flere hændelser fortæller historien om de to herres disrespekt for hinanden: I maj 2011 nærmest ydmyger Netanyahu en tydeligt irriteret Obama ved, i påhør af en større forsamling af journalister i Det Ovale Værelse, at belære ham om nyere jødisk historie.
Blot et halvt år senere var det Obamas tur til at ytre sit mishag mod Netanyahu, da han efter et G20-topmøde i Cannes bliver fanget på en lydoptagelse i en snak med den daværende franske præsident, Nicolas Sarkozy, hvor han udtaler sig særdeles negativt om forholdet til Netanyahu. Helt skævt udvikler relationen mellem de to sig, da Netanyahu i 2012 officielt støtter Obamas republikanske modkandidat, Mitt Romney, i den amerikanske præsidentvalgkamp.
Et beskadiget forhold
Konsekvensen af Netanyahus talrige fornærmelser af Obama og dennes politik har været en forværring af forholdet mellem USA og Israel. I en tid hvor Israel møder stadig stigende international fordømmelse, særligt fra dets europæiske forbindelser, grundet de seneste års hårdhændet behandling af Palæstina, bliver forholdet til USA stadig mere betydningsfuld, hvis landet skal undgå at blive politisk isoleret fra resten af verden.
I Israel frygter en stor del af landets borgere og oppositionspolitikere at miste det traditionelt gode og vigtige strategiske forhold til USA grundet det anspændte forhold, som Netanyahu har udviklet til Obama. Derfor er det også af betydelig interesse for Netanyahu at kunne signalere med sin tale i den amerikanske kongres, at han har tæt kontakt til USA, og at netop han er manden, der kan bygge bro mellem de to nationer for at hele det beskadigede forhold.
Netanyahus forhåbninger om at signalere et bedret diplomatisk forhold til den amerikanske regering kan dog vise sig svære at indfri. Obama-administrationen har konsekvent afvist at ville mødes med Netanyahu ved dennes besøg i Washington i starten af marts. Han vil ikke blive inviteret til Det Hvide Hus, og der er ingen planer om at andre højtstående politikere fra det demokratiske parti skal mødes med premiereministeren under hans visit. Officielt er begrundelsen, at der ifølge amerikansk politisk kutyme ikke tages imod statsledere eller politikere, der står over for et snarligt valg, da man fra amerikansk side ikke ønsker at signalere støtte til kandidater i en fremmed politisk valgkamp.
At Netanyahu, kun to uger før det israelske valg, alligevel planlægger at afholde sin tale i den amerikanske kongres har blot givet yderligere næring til det usunde forhold han deler med Obama-administrationen. Dette har affødt en række opfordringer fra flere israelske politikere og topfolk om, at Netanyahu bør droppe talen, for ikke yderligere at skade Israels politiske forhold til USA.
Demokrater opfordrer til at droppe tale
De samme opfordringer har igennem længere tid skabt genlyd fra flere demokratiske medlemmer af Kongressen i USA. Demokraterne har af flere omgange bedt John Boehner om at trække invitationen til Netanyahu tilbage eller udskyde talen til en dato, der ikke ligger så tæt på valgdagen i Israel eller forhandlingerne med Iran.
Flere demokrater har sågar truet med at boykotte talen, såfremt planerne ikke ændres – det ventes at hverken Obama eller vicepræsident, Joe Biden, vil være til stede under talen.
Der er dog splittede holdninger til, hvorledes man skal håndtere Netanyahus tale i Kongressen. For mange i den demokratiske gruppe er det et spørgsmål om loyalitet: enten støtter man Obama og partiets top ved at blive væk eller også støtter man det politiske forhold USA gennem det seneste halve århundrede har haft til Israel.
Besværlig diplomatisk fremtid venter
Uanset om Netanyahu gennemfører talen til Kongressen den 3. marts eller ej, står regeringerne i både USA og Israel overfor enorme udfordringer i den nærmeste fremtid for at genskabe det indbyrdes politiske venskab.
I Det Hvide Hus vil et valgnederlag til Netanyahu bestemt ikke blive betragtet som en katastrofe. Demokraterne vil ikke glemme Netanyahus behandling af dem og Obama. Skulle de endnu engang erobre præsidentembedet i 2016, så vil spændingerne stadig herske mod Netanyahu, selvom præsidenten til den tid ikke længere hedder Barack Obama. Omvendt vil Israel have særdeles svært ved at acceptere, at USA indgår en atom-aftale med israelernes hovedfjende Iran.
Rasmus Mouritsen (f. 1990) er kandidatstuderende i Historie og Medievidenskab ved SDU. Han har tidligere været i praktik hos DR Nyhederne, og har i 2014, fra Washington D.C. og Virginia, dækket det amerikanske midtvejsvalg for hjemmesiden Midtvejsvalg.dk, som han selv stod bag. ILLUSTRATION: Præsident Obama og Benjamin Netanyahu [Foto: The White House, US Government Work]