Krigen mod Islamisk Stat: Nyt IS-angreb på Kobanê er tydeligt tegn på et presset kalifat

Krigen mod Islamisk Stat: Nyt IS-angreb på Kobanê er tydeligt tegn på et presset kalifat

26.06.2015

.

ANALYSE af Hetav Rojan

Islamisk Stat har igen vendt sit geværløb imod den kurdisk-kontrollerede grænseby Kobanê, der ligger klods op ad den syrisk-tyrkiske grænse. Ved daggry torsdag infiltrerede IS-krigere byen forklædt i uniformer tilhørende syrisk-kurdiske sikkerhedsstyrker. De militante jihadister detonerede en bilbombe foran en bager, hvor flere end 50 civile stod i kø for morgenbrød, beretter en lokal journalist fra Kobanê. En anden bilbombe blev bragt til sprængning foran en kurdisk-kontrolleret grænsepost, der fører til Tyrkiet. Flere end 20 er dræbt, mens over 100 er sårede, melder tyrkiske medier. Efter flere timers intense gadekampe mellem kurdiske styrker og IS-krigere er byen atter stille, lyder de seneste meldinger fra lokale journalister i byen.

Men angrebet følger i kølvandet på længere tids militære nederlag for Islamisk Stat. Med den dansk-støttede koalitions jagerfly som rygdækning stormede kurdiske og arabiske styrker en af Islamisk Stats vigtigste baser i Syrien i sidste uge. Det var et logistisk og strategisk nederlag for de militante islamister, som længe brugt Tel Abyad som transitstation for IS-krigere, der valfarter fra Europa til IS’ såkaldte kalifat. Med angrebet har man effektivt stukket IS i en hovedpulsåre. Det var det største militære gennembrud i den syriske del af anti-IS-koalitionens luftmission siden Islamisk Stat i sidste øjeblik blev forhindret i at erobre Kobanê i oktober sidste år.

Meget har ændret sig siden da. Netop nu står kurdiske og arabiske koalitionsstyrker 50 km fra kalifatets officielle hovedstad, Raqqa. Her er IS’ velsmurte militærmaskine afhængig af, at mandskab, våben og medicinudstyr kan krydse den syrisk-tyrkiske grænse i pendulfart. Og det er netop denne strøm af forsyninger fra Tel Abyad, der indtil for nyligt har muliggjort opretholdelsen af „kalifatets“ dominans i Østsyrien. Den tid er nu forbi. Meget tyder på, at Islamisk Stats dominans i området hænger i tynde tråde.

Derfor reagerer Islamisk Stat med sit trademark: Opsigtsvækkende nålestiksoperationer. Gerne med brug af bilbomber – helst flere af dem. Infiltration, eksplosioner og likvidering af civile er IS’ hårdtslående forsøg på at vise, at man stadig er kampklar trods de seneste dages militære nederlag. Det er særligt vigtigt at notere sig, at IS-krigerne under dagens angreb forklædte sig som kurdiske soldater og syriske rebeller – de to aktører, som hidtil har udgjort anti-IS-koalitionens stærkeste allierede op landjorden.

Når Islamisk Stat benytter sig af dén forklædning, er det et forsøg på at skabe splid og mistillid imellem kurdiske og arabiske militser for dermed at slå sprækker i deres partnerskab – tilsammen er deres koalition lige nu IS’ største fjende på de nordsyriske slagmarker. Brug af sådan en forklædning er et klart signal i et borgerkrigshærget samfund, hvor civilbefolkningens tillid til samfundsinstitutioner og militærstyrker i forvejen er forsvindende beskedent.

Derfor er vi i øjeblikket vidner til dét, som Islamisk Stat gør bedst: At skabe frygt i civilbefolkningen og splid blandt sine fjender ved hjælp af hurtige og markante guerilla-operationer udført af små, mobile hold af jihadister. Det er en klassisk IS-taktik, vi har set før i både Irak og andre steder i Syrien.

Det tyder ikke på, at angrebet i dag har været spydspids i en større offensiv fra IS med henblik på at overtage Kobanê. Det lader til, at ressourcerne i Raqqa er for knappe til at satse stort på at generobre tabte områder i Nordøstsyrien – særligt efter tabet af den logistiske livline Tel Abyad og landsbyen Suluk blot 20 km syd for Tel Abyad. Det var nemlig hér, at IS-rekrutter modtog deres indledende våbentræning og taktiske undervisning, inden de blev sendt af sted som militante jihadister til kalifatets frontlinjer i både Irak og Syrien. Med tabet af træningslejren bortfalder IS’ taktiske dominans i området.

Desuden umuliggør de dansk-støttede luftoperationer imod IS større troppebevægelser fra Raqqa og ud til frontlinjerne. Og det er derfor, IS satser på opsigtsvækkende nålestiksoperationer, der har stor psykologisk effekt på civilbefolkningen.

I de kommende dage vil vi se, om Islamisk Stats forsøg på at slå sprækker i det kurdisk-arabiske samarbejde vil lykkes. Hvis dén alliance går op i limningen, står anti-IS-koalitionen med meget svage kort på hånden. ★

ILLUSTRATION: Koalitionsluftangreb mod Kobani, oktober 2014