I aften går det løs hos Republikanerne: Hvad nu, hvis Trump kan svare for sig?

I aften går det løs hos Republikanerne: Hvad nu, hvis Trump kan svare for sig?

06.08.2015

.

Så går det løs: Natten til fredag, dansk tid, går valgkampen for alvor i gang når tv-kanalen Fox News blænder op for den stort imødesete nationale tv-debat mellem de, på nuværende tidspunkt, 10 mest populære Republikanske kandidater. Normalt har en sådan politisk tv-debat, et halvt år før primærvalgene går i gang, ikke den store betydning for mange andre end den politisk-interesserede del af befolkning. Men i aften er det ikke kun den politiske kerne, der sætter sig klar foran tv’et. Med al den virak og det drama, Donald Trump har skabt gennem den seneste måneds tid, forventer seerne et show med fuld underholdning, der sjældent er set på den politiske scene.


Af Rasmus Mouritsen
(se også Mouritsens artikel: Republikanernes store dilemma)

I TIRSDAGS kunne Fox News så afsløre hvilke 10 kandidater, der skal deltage i aftenens prime-time-debat. Trump indtager en klar førsteplads i det store felt af kandidater. Med næsten 24 procent gennemsnitlig opbakning i målingerne ligger han langt foran andenpladsen, som tilhører den tidligere guvernør i Florida Jeb Bush (med godt og vel 13 procents opbakning). De to førende kandidater vil få følgeskab af den tidligere guvernør i Arkansas Mike Huckabee, den politiske kommentator og kirurg Ben Carson, senatorerne Ted Cruz (Texas), Marco Rubio (Florida) og Rand Paul (Kentucky) samt guvernørerne Chris Christie (New Jersey), John Kasich (Ohio) og Scott Walker (Wisconsin).

 

Trump er ærlig omkring sine holdninger – mens den amerikanske befolkning mistænker landets øvrige politikere for at være magtsyge og fulde af tomme løfter
____________________

 

Forklaringen på Trumps store opbakning skal man finde ved at sammenholde ham med hans rivaler. Han er autentisk og ærlig omkring sine holdninger – mens den amerikanske befolkning mistænker landets øvrige politikere for at være magtsyge og fulde af tomme løfter. En stor del af Trumps popularitet er dog også et resultat af at han er et væsentlig mere kendt navn end sine modkandidater. Takket være utallige tv-shows og megen medieomtale kender de fleste amerikanere over hele landet både personen og fænomenet.

Spørgsmålet, samtlige af debattens øvrige kandidater stiller sig selv, er: ”Hvordan håndterer vi Trump”? Hans politik har indtil nu især været kendetegnent ved at bestå af en række kontante udmeldinger til flere politiske brændpunkter. Fælles for dem er dog, at han reelt ikke har frembragt nogle konkrete planer for disse udsagn. F.eks. planlagde han at opføre en stor mur langs den mexicanske grænse, for at holde illegale immigranter ude af USA. Den plan trak han dog tilbage da han efterfølgende besøgte Mexicos grænse. Han har desuden proklameret at han har en ”skudsikker plan” for at bekæmpe Islamisk Stat. En plan, han ikke ville dele med offentligheden. Yderligere har han fortalt, at han ville erstatte sundhedsreformen the Affordable Care Act – også kendt som Obamacare – med ”noget forrygende”. Men da medierne gravede lidt dybere i Trumps planer viste det sig hurtigt at hans idéer ikke adskilte sig synderligt fra Obamas nuværende sundhedsreform.

Trump taler nødigt om detaljerne i sine politiske udmeldinger, og netop dette kan blive hans akilleshæl. De øvrige Republikanske kandidater overvejer muligheden for at angribe de manglende detaljer og forklaringer i hans politiske visioner. Men vil Trump vælte, hvis han tvinges til at fremdrage konkrete planer? Og hvem tør angribe en mand, som er så populær hos vælgerne?

 

Vil Trump vælte, hvis han tvinges til at fremdrage konkrete planer? Og hvem tør angribe en mand, som er så populær hos vælgerne?
____________________

 

To kandidater HAR prøvet at kritisere Trump – Texas’ guvernør Rick Perry og senator Lindsay Graham. Begge mistede opbakning hos vælgerne og ingen af dem formåede at klemme sig med i den store tv-debat (de øvrige kandidater mødes i en debat om eftermiddagen).

Der er dog også andet end Trump at holde øje med i aften. Hver kandidat har sine egne negative sager at skulle forholde sig til. Bush skal prøve at træde ud af den negative skygge, hans storebror endnu kaster over ham, Scott Walker kæmper med negative jobtal, mens Marco Rubio har svært ved at finde fodfæste når snakken falder på immigration. Fælles for alle kandidaterne er dog, at de må forholde sig til den uforudsigelige Trump. I en debat med så mange kandidater vil der ikke være megen tid til reelt at tale detaljeret politik, og hvis det hele i stedet kommer til at handle om verbale slagsmål og personlige anklager, så er det kun til Trumps fordel.

 

For Trump selv kan debatten blive starten på at manifestere sig som en seriøs kandidat
____________________

 

I et interview i tv-programmet ”Good Morning America” på tv-stationen ABC sagde Trump om debatten: ”Hvis jeg bliver angrebet bliver jeg nød, du ved, at gøre gengæld. Men jeg vil helst være høflig”. Men hans konkurrenter frygter hans modangreb, hvis de konfronterer ham direkte – og risikoen for at blive ydmyget i et ”Trump-show”.

For Trump selv kan debatten blive starten på at manifestere sig som en seriøs kandidat til præsidentnomineringen. Skulle han overraske – og fremføre en velforberedt politisk vision – vil han for alvor fremstå som en favorit. På den anden side: Med sin flamboyante stil og uforberedte udsagn ligner det et spørgsmål om tid før Trump uigenkaldeligt ødelægger sin politiske chance. Måske sker det allerede i aften. ◼

Rasmus Mouritsen (f. 1990) er kandidatstuderende i Historie og Medievidenskab ved SDU. Han har tidligere været i praktik hos DR Nyhederne, og har i 2014, fra Washington D.C. og Virginia, dækket det amerikanske midtvejsvalg for hjemmesiden Midtvejsvalg.dk, som han selv stod bag. Han arbejder nu som freelancejournalist i DR. ILLUSTRATION: Trump til den konservative CPAC-konference i National Harbor, Maryland 2013 [foto: Gage Skidmore]